68

Μάρτιος 2009

σελ.118 - 149

Kαστράκι Καλαμπάκας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

-Πώς είναι νάχεις κάθε μέρα απέναντί σου τη θέα των Μετεώρων; ρωτάω τον Θωμά Κούτη απ’ το Καστράκι. Δεν είναι περίπου σαν να γεύεσαι το καλύτερο φαγητό αλλά να είναι πάντα το ίδιο χωρίς καμιά μεταβολή;
- Ναι, θεωρητικά έτσι είναι, μου απαντάει. Στα δικά μου μάτια, ωστόσο, ποτέ δεν είναι ίδιοι οι βράχοι των Μετεώρων. Αλλάζουν διαρκώς όψη ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τον καιρό και την εποχή. 60 χρόνια τώρα εξακολουθώ ν’ ανακαλύπτω καινούργια στοιχεία στα Μετέωρα. Και κάθε φορά αναρωτιέμαι: αυτό πώς δεν το είχα δει πιο πριν;
- Πότε είναι ωραιότερα τα Μετέωρα; επιμένω.
Σκέφτεται λίγο: Όταν λείπω μερικές μέρες κι ύστερα επιστρέφω, μου φαίνονται ωραιότερα. Ίσως γιατί, έστω και λίγο, μου έχουν λείψει.
Δεν έχει άδικο ο φίλος μας. Μέσα σε λίγες φράσεις έχει συνοψίσει τα συναισθήματά του και – είμαι βέβαιος – και των περισσότερων συντοπιτών του για τους βράχους των Μετεώρων. 

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Περιήγηση στα μοναστήρια
Πεζοπορία

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΤο ίδιο δέος αισθανόμαστε κι εμείς κάθε φορά που ο δρόμος μας περνάει απ’ αυτό το μεγαλειώδες γεωλογικό παράδοξο της φύσης της Θεσσαλίας. Τα μάτια μας ποτέ δεν διαβαίνουν αδιάφορα, πάντα υψώνονται στους θεόρατους βράχους με απορία και θαυμασμό.
 
Αυτός ο θαυμασμός μας ώθησε, 11 χρόνια πριν, να φιλοξενήσουμε ένα σημαντικό άρθρο για τα Μετέωρα, σ’ ένα από τα πρώτα τότε τεύχη του περιοδικού (τεύχος 7. Δεκ 1997). Ήταν ένα αφιέρωμα πολυδιάστατο, που έφερε την υπογραφή του σπουδαίου ορειβάτη – αναρριχητή και καλού φίλου Χρήστου Λάμπρη. Γεωλογική προέλευση των βράχων, ιστορία των αναρριχήσεων διεθνών και ελληνικών, σύντομα ιστορικά στοιχεία για τον μοναχισμό στην περιοχή καθώς και περιγραφές κάποιων – αναρριχητικών κυρίως – διαδρομών, έδιναν μια πλούσια γεύση από τα αθέατα Μετέωρα. Συνοδευόμενο επιπλέον και από ένα θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό, το άρθρο ήταν για την εποχή του το σημαντικότερο δημοσίευμα σε ελληνικό έντυπο, με στοιχεία άγνωστα ως τότε. Η δική μας, ωστόσο, προσωπική εμπειρία απ’ τα Μετέωρα εξακολουθούσε να είναι πολύ επιφανειακή. Ποτέ δεν είχαμε περπατήσει έστω και σ’ ένα από τα ιστορικά μονοπάτια των παλιών μοναχών και προσκυνητών. Μήπως είχε έρθει η ώρα να αναπληρώσουμε ένα πολύχρονο κενό;
-Και μάλιστα με ορμητήριο το Καστράκι, λέει η Άννα. Που έχει δυο από τους ωραιότερους ξενώνες της ευρύτερης περιοχής: το «ΑΔΡΑΧΤΙ» και το «ΠΕΤΡΙΝΟ».
Εξίσου παραδοσιακή είναι και η γειτονιά, όπου βρίσκονται οι ξενώνες. Το όνομά της είναι «Μεσοχώρι» και καταλαμβάνει το υψηλότερο σημείο στο ΒΑ τμήμα του χωριού. Είναι μια θέση που εξασφαλίζει περίοπτη θέα στο Καστράκι και σε μερικούς από τους συγκλονιστικότερους βράχους των Μετεώρων. Πολλά σπίτια στο Μεσοχώρι είναι παλιά, διατηρούν ακόμη τις σκεπές και τους αρχικούς τους χρωματισμούς. Μερικά είναι μισοερειπωμένα και ακατοίκητα, είναι πεσμένοι οι τοίχοι και λείπουν οι σκεπές. Τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια με την έντονη κλίση, θυμίζουν ακόμη περισσότερο την αλλοτινή φυσιογνωμία του χωριού.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T30 / Περιήγηση / Τρίκαλα /

Ασπροπόταμος Τρικάλων

Ασπροπόταμος Τρικάλων
Γύρω του οι πανύψηλες κορυφές της Νότιας Πίνδου, παντού απέραντα δάση και αστείρευτα νερά. Είναι ο Ασπροπόταμος, ο θεϊκός τόπος απ΄όπου πηγάζει ο θρυλικός Αχελώος.
 
T65 / Δραστηριότητες / Τρίκαλα /

Τρούφες

Τρούφες
Αθέατη μέσα στο έδαφος και δυσεύρετη, άγρια ή καλλιεργημένη, η τρούφα αποτελεί ένα συμπλήρωμα εδεσμάτων με μοναδικό άρωμα, γεύση αλλά και τιμή.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T85 / Παράδοση / Τρίκαλα /

O Μύλος των Ξωτικών

O Μύλος των Ξωτικών
Η πόλη των Τρικάλων έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία αισιοδοξίας και χαράς, μετατρέποντας για 30 μέρες τον ιστορικό Μύλο Ματσοπούλου σε ονειρεμένο Μύλο των Ξωτικών.
T86 / Μνημεία / Τρίκαλα /

Τρίκαλα

Τρίκαλα

Πόλη ανθρώπινη και ωραία η πατρίδα του Τσιτσάνη. Με ποτάμι διάφανο, πολλά ποδήλατα και ατμόσφαιρα καθαρή. Με κάστρο και παλιά πόλη, φιλόξενους ανθρώπους και εξαίρετο φαγητό, είναι ένας προορισμός πολύ επιθυμητός.

T87 / Φυσικό περιβάλλον / Τρίκαλα /

Αχελώος

Αχελώος

Μ’ ένα συναρπαστικό και ποικιλόμορφο οδοιπορικό, που κράτησε 20 χρόνια, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου συνοψίζει τις εμπειρίες και εντυπώσεις του για τον μεγάλο Αχελώο, το σημαντικότερο αλλά και πιο θεαματικό ποτάμι της Ελλάδας.

T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T120 / Δραστηριότητες / Τρίκαλα /

Κυνήγι τρούφας

Κυνήγι τρούφας
Ένα από τα πιο δυσεύρετα, ακριβά και με ιδιαίτερη γεύση προϊόντα της γης είναι η τρούφα, η ανεύρεση και συλλογή της οποίας με την απαραίτητη συνδρομή σκυλιών, αποτελεί μια εμπειρία πραγματικά συναρπαστική.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Τρίκαλα, Καλαμπάκα

Αξία Άρθρου: 1 €