110

Δεκέμβριος 2016

σελ. 04-35

Μενοίκιο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Μενοίκιο όρος δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο απαιτητικά βουνά. Ποτέ δεν άκουσα κάποιον ορειβάτη να καυχιέται για την κατάκτηση της κορυφής του. Αυτό ίσως οφείλεται στο -σχετικά- χαμηλό του ύψος (1.963μ.) και στον -γενικά- ήπιο χαρακτήρα του. Ή -ίσως- στην γειτνίασή του με το πολύ υψηλότερο Φαλακρό (2.229μ.) και το - επίσης γειτονικό και ιστορικό- Παγγαίο.
Εμείς, ωστόσο, στην πρώτη προσέγγισή μας ενθουσιαστήκαμε, δεν βλέπουμε την ώρα να επιστρέψουμε.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΑΓΝΑΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΝΟΙΚΙΟΕδώ και πολλά χρόνια αγναντεύουμε τον ορεινό όγκο του Μενοίκιου. Άλλοτε από τα ψηλώματα των γύρω βουνών και άλλοτε από τον κάμπο.  Σχεδόν πάντα η μόνιμη επωδός μας ήταν: "κάποτε πρέπει να γνωρίσουμε το Μενοίκιο". Η πλησιέστερη προσέγγιση ήταν στους δυτικούς πρόποδές του, στο περίφημο Φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου, με τα διαδοχικά πέτρινα γεφύρια (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, τεύχος 76, 2010)
Στις 4 του περασμένου Μαρτίου γιορτάσαμε την Καθαρά Δευτέρα με μια χαρούμενη παρέα ντόπιων στα Κοκκινόγεια  της Δράμας. Εκεί ανάμεσα στα τσίπουρα και στα νηστήσιμα μεζεδάκια, ατενίζαμε τ' αντικρινά χωριά του Μενοικίου, την Καλή ΒρύσηΜικρόποληΧαριτωμένη και Καλλιθέα, όλα σκαρφαλωμένα στις προσήλιες Α-ΒΑ πλαγιές του βουνού, σε υψόμετρα από 270 ως 400 μέτρα.
-Είναι όμορφα χωριά, θα σας αρέσουν, κατέληξαν οι φίλοι μας. Μα πιο πολύ θα σας ενθουσιάσει η φύση και οι διαδρομές στο βουνό που, το φθινόπωρο ιδιαίτερα, είναι πολύ θεαματικό.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T66 / Περιήγηση / Δράμα /

Άνω Βροντού Σερρών

Άνω Βροντού Σερρών
Ορεινός οικισμός στα βόρεια σύνορά μας, η Άνω Βρουντού φημίζεται για το φυσικό περιβάλλον, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Δημητρίου και κυρίως την ποιότητα της περίφημης πατάτας της.
T73 / Περιήγηση / Δράμα /

Παγονέρι Δράμας

Παγονέρι Δράμας
Στις εσχατιές της Δράμας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, μας υποδέχεται το παραδοσιακό Παγονέρι και μας εκπλήσσει με την γραφικότητά του.
T109 / Περιήγηση / Δράμα /

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία
Με τα θεμέλιά της πάνω σε αστείρευτες πηγές, με μεγάλη καπνική παράδοση και με αύρα εκλεκτών κρασιών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Δράμα είναι ένας ξεχωριστός, πολυδιάστατος και πολύ επιθυμητός προορισμός.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αξία Άρθρου: 1 €