103

Mάρτιος 2015

σελ 102-125

Παραμυθιά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην είσοδο της πόλης μάς εντυπωσιάζει η Βυζαντινή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 14ου αιώνα Στο κέντρο της πόλης το εκπληκτικό τριώροφο πέτρινο σχολείο, δωρεά του φημισμένου οίκου κοσμημάτων BULGARI, άμεσα συνδεδεμένου με την περιοχή. Μα κι ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων συνδέεται άμεσα με το παράξενο Ρολόι της πόλης

Την Παραμυθιά του 1913 έχει φωτογραφίσει ο περίφημος Ελβετός φωτογράφος FRED BOISSONAS. Πέτρινες βρύσες, άφθονα νερά, συγκρότημα Βυζαντινών Λουτρών. Στα ψηλώματα δεσπόζει ο εμβληματικός πενταόροφος πύργος,  η «ΚΟΥΛΙΑ»

Η μεγάλη έκπληξη μάς περιμένει μερικά χιλιόμετρα παραέξω, στον ερειπωμένο βυζαντινό οικισμό της Φωτικής.

Εξίσου ευχάριστη έκπληξη είναι και η ποιοτική διαμονή. Φεύγοντας από την Παραμυθιά έχουμε στις αποσκευές μας μόνον ευχάριστες αναμνήσεις.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Στην πόλη της Παραμυθιάς
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, Ρολόι του 1750, Σχολείο του 1937, Βυζαντινά Λουτρά, Πύργος Κούλιας, Βυζαντινό Κάστρο, Αρχοντικό Ρίγγα του 1872, Αρχαία Φωτική, Παναγία Λαμποβίθρα, Αγία Φωτεινή, Βασιλική της Βέλλιανης
Πευκόφυτος λόφος πάνω από την πόλη, Kοιλάδα αρχαίου Κωκυτού στην Φωτική
Πεζοπορία στην πόλη και στο Κάστρο, Στα ερείπια της Αρχαίας Φωτικής

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Πρώτες εικόνες 35 χρόνια μετά


Βυζαντινός ναός Κοίμησης Θεοτόκου, 14ου αιώνα.

Αρχές του φετινού Φλεβάρη, παραβλέπουμε τις απαισιόδοξες μετεωρολογικές προβλέψεις και ξεκινάμε με προορισμό την Παραμυθιά. Η οποία, ούσα μια από τις πιο βροχερές περιοχές της Ελλάδας, διατηρεί ακέραιη την φήμη της και μας υποδέχεται με βροχή. Μια βροχή σιγανή, σαν πρωτοβρόχι, που είναι περισσότερο νανουριστική παρά ενοχλητική.

Το ξενοδοχείο "ΘΕΑΣΙΣ"  δεν χρειάζεται να το αναζητήσουμε πολύ. Δεσπόζει στην κεντρική οδό Κ. Καραμανλή, στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το Δημαρχείο του Δήμου Σουλίου (1) Είναι περίοπτη η θέση της μονάδας, με κορυφαία θέα που δικαιώνει απόλυτα την επιλογή  της ονομασίας. Οι λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές του μοντέρνου τετραώροφου κτιρίου αποπνέουν κύρος και υψηλή αισθητική. Το ΘΕΑΣΙΣ είναι ένα αυθεντικό ξενοδοχείο πόλης, που πολλές μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας θα επιθυμούσαν να το έχουν στο ξενοδοχειακό τους δυναμικό.

Εξίσου ελκυστικό είναι το εσωτερικό, με κυρίαρχο τον χώρο του Καφέ - Μπαρ. Είναι μια αίθουσα με εξαιρετική επίπλωση, μεγάλη ευρυχωρία και περιμετρική θέα τόσο στις  εξοχές όσο και στο επίκεντρο της ζωής της πόλης. Εδώ μας καλωσορίζουν οι οικοδεσπότες μας, ο Κώστας Σιντόρης κι ο Γιώργος Μπέλλος, οι τολμηροί επενδυτές και εμπνευστές αυτού του θαυμάσιου καταλύματος.

Μετά το ταξίδι των 320 χιλιομέτρων στην άλλοτε βρεγμένη και άλλοτε χιονισμένη Εγνατία, χαλαρώνουμε μ' ένα υπέροχο καφεδάκι. Από τα παράθυρα θαυμάζουμε, 200 μέτρα χαμηλότερα, το καύχημα των θρησκευτικών μνημείων της πόλης. Είναι η εκπληκτική Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, του 14ου αιώνα με την περίτεχνη Βυζαντινή αρχιτεκτονική. Πιο πίσω, απλώνεται η στενόμακρη κοιλάδα του Κωκυτού. Είναι ο ποταμός, που κατά την μυθολογία δημιουργήθηκε από τα δάκρυα των συγγενών των νεκρών, όταν ο Άδης οδηγούσε τις ψυχές τους, μέσω της Αχερούσιας λίμνης, στον Κάτω Κόσμο (2). Πάνω από την κοιλάδα του Κωκυτού, φράσσουν τον δυτικό ορίζοντα χαμηλές οροσειρές, που χωρίζουν την Παραμυθιά από την πόλη της Ηγουμενίτσας και τις Ηπειρωτικές ακτές. Ήδη καταστρώνουμε το πλάνο δράσης μας. Πρώτη προτεραιότητα να γνωρίσουμε την έδρα των εξορμήσεών μας, την πόλη της Παραμυθιάς.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Περιήγηση / Θεσπρωτία /

Λιας Θεσπρωτίας

Λιας Θεσπρωτίας
Στα βουνά της Θεσπρωτίας, μακρυά από τους τουριστικούς οικισμούς, συναντάμε έναν ξενώνα, έναν ορεινό οικισμό και μια ιστορική κορυφή στα σύνορα με την Αλβανία. Ανακαλύπτουμε όμως ακόμη και τρεις μοναδικές εικόνες, έργα του περίφημου Θεόφιλου...
 
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
ΗΠΕΙΡΟΣ, Θεσπρωτία

Αξία Άρθρου: 1 €