72

Νοέμβριος 2009

σελ. 34-65

Όρος Πίνοβο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

-Νοστάλγησα τα βόρεια σύνορα, μου λέει η Άννα.
-Ποια απ’ όλα; Έχουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα βορείων συνόρων στην Ελλάδα.
-Στα ορεινά της Έδεσσας, στο Πίνοβο και στη Τζένα.
Στο άκουσμα των ονομάτων των δυο βουνών οι μνήμες επανέρχονται ζωηρές. Κι ας πέρασαν κιόλας οχτώ χρόνια απ’ τον Οκτώβρη του 2001. Τότε που διασχίσαμε το εκπληκτικό φαράγγι της Τζένας. Με την παρθένα βλάστηση, τον μεγάλο καταρράκτη και τα 25 (!) ξύλινα γεφυράκια, με κορμούς δέντρων πάνω από ρέματα με αμόλυντα νερά.
Μετά την γεμάτη υγρασία και μυστήριο ζούγκλα του φαραγγιού, μας είχε υποδεχτεί η Τζένα, με χαραδρώσεις και πλαγιές απογυμνωμένες από δέντρα. Ένα τοπίο λιτό και απέρριτο, σχεδόν μελαγχολικό. Μ’ αυτή τη συγκλονιστική ωραιότητα της γύμνιας των μεγάλων υψομέτρων. Όπου το μόνο που αντέχει στον παντοδύναμο βοριά είναι χορτάρι, σπιθαμιαίοι θάμνοι και αγριολούλουδα ταπεινά. Αγναντεύαμε μαγεμένοι από κείνα τα ψηλώματα μια την Ελλάδα και μια τα Σκόπια. Παντού ίδια η γη, δεν ξεχωρίζαμε πού τέλειωνε η μια χώρα και πού άρχιζε η άλλη. Κι αναρωτιόμασταν με αφέλεια γιατί να υπάρχουν σύνορα, γιατί να χωρίζουν οι αντιθέσεις τους λαούς.
Μετά, στρέψαμε το βλέμμα προς τη Δύση, ατενίζαμε το Πίνοβο. Γιγάντιο σε όγκο, ένα μακρυνάρι με χαραδρώσεις και πτυχώσεις, γκρεμούς και ορθοπλαγιές. Ωστόσο, στα υψίπεδά του έδειχνε ομαλό και φιλικό, μας προσκαλούσε σχεδόν. Τότε όμως δεν έφτανε ο χρόνος για το Πίνοβο. Ποτέ δεν φτάνει ο χρόνος όταν τον χρειάζεσαι. Γι’ αυτό και στη θέση της απόφασης, της δράσης, επιβιώνει η αναβολή. Το Πίνοβο, είπαμε τότε, δεν θα το ξεχνούσαμε. Απλά, μπορούσε λίγο να περιμένει. Η αοριστία της δέσμευσης μας ικανοποίησε, μας βόλεψε. Και βέβαια το Πίνοβο, όντας απόμακρο κι έξω από συνήθεις δρόμους και περάσματα, καλύφθηκε από λήθη, πυκνή σαν τις ομίχλες των βορείων συνόρων. Ως τη μέρα που το έφερε στο προσκήνιο η θύμηση της Άννας… Και τότε, ως εκ θαύματος, η αναβλητικότητα τόσων χρόνων έδωσε τη θέση της σε μια πυρετώδη ενεργητικότητα, που είχε ως μόνο στόχο της το Πίνοβο.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

("Απαραίτητη η αγορά της "Προπληρωμένης κάρτας αγοράς άρθρων")
(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Παλαιοντολογικά ευρήματα Δυτ. Μακεδονίας

Παλαιοντολογικά ευρήματα Δυτ. Μακεδονίας
Απολιθωμένο δάσος του νομού Καστοριάς. Φυτικά απολιθώματα της Βεγόρας. Φυτικά απολιθώματα του Σαραντάπορου.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σαρακατσάνοι

Σαρακατσάνοι
Αρχαίοι, περήφανοι Έλληνες. Μια συνολική προσέγγιση αυών των άλλοτε νομάδων - ορεσίβιων αλλά πάντα περήφανων Ελλήνων.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T73 / Φυσικό περιβάλλον / Πέλλα /

Λουτρά Πόζαρ

Λουτρά Πόζαρ
Στην πεδιάδα της Αλμωπίας, πολύ κοντά στους πρόποδες του Βόρα, υπάρχουν από την αρχαιότητα τα ιαματικά λουτρά Λουτρακίου, γνωστά με την τοπική ονομασία "Πόζαρ".
 
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αξία Άρθρου: 1 €

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901