73

Ιανουάριος 2010

σελ. 98 - 117

Όρος Όρβηλος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όρος Όρβηλος, ο άγνωστος του Βορρά

Ο προσδιορισμός «άγνωστος» δεν είναι σχήμα λόγου για το βουνό. Υπολογίζεται, ότι μόνον μερικές δεκάδες ορειβάτες ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην κορυφή του. Θα ήταν πολύ αισιόδοξο, αν έλεγε κανείς, ότι υπερβαίνουν τριψήφιο αριθμό. Οι ορειβάτες αυτοί προέρχονται κατά κανόνα από την Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα από ορειβατικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Καβάλας και της Δράμας. Ο συνωστισμός, επομένως, στον Όρβηλο είναι άγνωστος. Είναι, πιθανότατα, το πιο μοναχικό Ελληνικό βουνό. Οι αιτιολογίες είναι πολλές. Είναι αρχικά η απόμακρη γεωγραφική του θέση στις βόρειες εσχατιές της χώρας, ανάμεσα στους νομούς Δράμας και Σερρών. Ο Όρβηλος αποτελεί, μαζί με τη Ροδόπη και το Μπέλλες, το φυσικό ορεινό σύνορο ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Οι κορυφές του από πολύ λίγα σημεία είναι ορατές. Η εικόνα του δεν είναι οικεία, δεν γνέφει καθημερινά τους κατοίκους της περιοχής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Φαλακρό, το Παγγαίο, το Μενοίκιο ή το Μπέλλες.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΟ προσδιορισμός «άγνωστος» δεν είναι σχήμα λόγου για το βουνό. Υπολογίζεται, ότι μόνον μερικές δεκάδες ορειβάτες ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην κορυφή του. Θα ήταν πολύ αισιόδοξο, αν έλεγε κανείς, ότι υπερβαίνουν τριψήφιο αριθμό. Οι ορειβάτες αυτοί προέρχονται κατά κανόνα από την Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα από ορειβατικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Καβάλας και της Δράμας. Ο συνωστισμός, επομένως, στον Όρβηλο είναι άγνωστος. Είναι, πιθανότατα, το πιο μοναχικό Ελληνικό βουνό. Οι αιτιολογίες είναι πολλές. Είναι αρχικά η απόμακρη γεωγραφική του θέση στις βόρειες εσχατιές της χώρας, ανάμεσα στους νομούς Δράμας και Σερρών. Ο Όρβηλος αποτελεί, μαζί με τη Ροδόπη και το Μπέλλες, το φυσικό ορεινό σύνορο ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Οι κορυφές του από πολύ λίγα σημεία είναι ορατές. Η εικόνα του δεν είναι οικεία, δεν γνέφει καθημερινά τους κατοίκους της περιοχής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Φαλακρό, το Παγγαίο, το Μενοίκιο ή το Μπέλλες.
Άλλος λόγος για την απομόνωση του Όρβηλου είναι η αξιοποίηση των πιο κοντινών και πολύ πιο προσβάσιμων βουνών της περιοχής. Είναι τα διάσημα για τα χιονοδρομικά τους κέντρα, Φαλακρό της Δράμας, Λαϊλιάς των Σερρών και ακόμη το Παγγαίο Καβάλας. Υποτυπώδης έως ανύπαρκτη είναι και η τουριστική υποδομή της περιοχής. Το μοναδικό κοντινό κατάλυμα βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από του πρόποδες τους βουνού. Είναι το «ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ – ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥΣ», που με μεγάλη προσπάθεια και πολύ μεράκι δημιούργησαν τ’ αδέρφια Παναγιώτης και Σάββας Δανιηλίδης. Σ’ αυτή τη φωλιά της φύσης, την πιο προκεχωρημένη στα βόρεια σύνορά μας, βρίσκουμε πάντα ζεστό και φιλόξενο καταφύγιο. Βρίσκουμε ακόμη μια ιδεολογική αγάπη των δυο αδελφών προς το φυσικό περιβάλλον. Μια αγάπη που εκφράζεται στην πράξη με την συστηματική ασχολία μ’ έναν μεγάλο αριθμό υπαιθρίων δραστηριοτήτων, που απευθύνονται σ’ όλους τους φυσιολάτρες, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, φύλου και ηλικίας. Όλοι μπορούν να προσεγγίσουν, να γνωρίσουν και ν’ αγαπήσουν τη φύση. Αυτή είναι η συνοπτική τους φιλοσοφία.
-Στ’ αλήθεια σκέφτεστε ν’ ανέβετε στον Όρβηλο; είχε ρωτήσει μερικές μέρες πριν ο Παναγιώτης.
Η απάντησή μας δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
-Ωραία λοιπόν. Θα οργανώσουμε τα πάντα.
-Με τον καιρό του Δεκέμβρη μπορείς να κάνεις τίποτε Παναγιώτη;
-Κάτι θα κάνουμε και μ’ αυτόν.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T66 / Περιήγηση / Δράμα /

Άνω Βροντού Σερρών

Άνω Βροντού Σερρών
Ορεινός οικισμός στα βόρεια σύνορά μας, η Άνω Βρουντού φημίζεται για το φυσικό περιβάλλον, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Δημητρίου και κυρίως την ποιότητα της περίφημης πατάτας της.
T73 / Περιήγηση / Δράμα /

Παγονέρι Δράμας

Παγονέρι Δράμας
Στις εσχατιές της Δράμας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, μας υποδέχεται το παραδοσιακό Παγονέρι και μας εκπλήσσει με την γραφικότητά του.
T109 / Περιήγηση / Δράμα /

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία
Με τα θεμέλιά της πάνω σε αστείρευτες πηγές, με μεγάλη καπνική παράδοση και με αύρα εκλεκτών κρασιών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Δράμα είναι ένας ξεχωριστός, πολυδιάστατος και πολύ επιθυμητός προορισμός.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αξία Άρθρου: 0.50 €