76

Ιούλιος 2010

σελ. 86- 113

Σέρρες : Φαράγγι Πέτρινων Γεφυριών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το εξαίρετο βιβλίο του Θανάση Τιλκίδη, τα «ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ» ήταν ο λόγος που μας παρακίνησε να επιστρέψουμε στον τόπο των Σερρών. Και, επιπρόσθετα, η διαβεβαίωση του Κώστα Κουκουρή (PhD Κοινωνιολόγος του Αθλητισμού, Διδάσκων στο ΤΕΦΑΑ Σερρών του ΑΠΘ) ότι θα περπατούσε μαζί μας σε μια παλιά, ξεχασμένη στράτα με οχτώ πέτρινα γεφύρια! Μια στράτα, που σε αλλοτινούς καιρούς, οδηγούσε χωρικούς και αγωγιάτες απ’ τα υψίπεδα της Άνω Βροντούς, ως το περίφημο βυζαντινό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου και την πόλη των Σερρών.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Πέτρινα γεφύρια
Δάσος με γάβρους, κέδρα, πουρνάρια και βαλανιδιές
Πεζοπορία

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Από τις Σέρρες στην αφετηρία του φαραγγιού

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T21 / Φυσικό περιβάλλον / Σέρρες /

Λίμνη Κερκίνη

Λίμνη Κερκίνη
Σε κανέναν άλλο υγρότοπο της χώρας δεν έχει ο επισκέπτης την δυνατότητα να παρατηρήσει μερικά από τα ωραιότερα και σπανιότερα είδη πουλιών.
T63 / Μνημεία / Σέρρες /

Στη Βυζαντινή Μονή του Τιμίου Προδρόμου

Στη Βυζαντινή Μονή του Τιμίου Προδρόμου
Δέκα χιλιόμετρα χωρίζουν τη Σερραϊκή πρωτεύουσα απ’ τη Μονή, στα ΒΔ της. Εκεί που ο κάμπος, εξασθενεί ανηφορίζοντας προς το όρος Μενοίκιο στον πυθμένα μιας βαθειάς χαράδρας που ποτίζεται απ’ τα νερά ενός χειμάρρου, απλώνεται η ιερή «πολιτεία» της Μονής του Ι. του Προδρόμου.
T63 / Παράδοση / Σέρρες /

Ακανέδες και μπουγάτσες: τα γευστικά φλάμπουρα του νομού Σερρών

Ακανέδες και μπουγάτσες: τα γευστικά φλάμπουρα του νομού Σερρών
Είμαστε στην πόλη των Σερρών για να καταγράψουμε και να γευτούμε τις πιστές εκδοχές της μπουγάτσας και των ακανέδων και δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε μερικά ουσιώδη ιστορικά ζητήματα που συνδέονται με την παραδοσιακή διατροφή.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αξία Άρθρου: 0.50 €