104

Ιούνιος 2015 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 104-115

Ιαματικές πηγές

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Ασκληπιείο της Κω ήταν το πρώτο οργανωμένο Νοσοκομείο του αρχαίου κόσμου. Στον χώρο του διασώζονται απομεινάρια από αρχαίες δεξαμενές, λουτήρες και τμήματα σωληνώσεων που υδροδοτούσαν την αρχαία πόλη της Κω.

Οι δύο πηγές ήταν το "Κοκκινόνερο" και η "Βουρίνα", με την περίφημη θολωτή σήραγγα, που εξακολουθεί να τροφοδοτεί την πόλη με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Είναι ακόμη η πηγή "Βόρκα", με την γκρίζα λάσπη, ευεργετική για δερματικά νοσήματα. 

Πολύ ιδιαίτερη είναι και η πισίνα στα "Εμπρός Θέρμα", που εκβάλλει στην θάλασσα με νερό θερμοκρασίας 40οC


 

Κείμενο: Νικόλαος Βαμβακίδης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Πηγές Κοκκινόνερου, Βουρίνας, Βόρκας, Εμπρός Θέρμα
Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Μουσείο Ακσληπιείου
Παρασκευή του τοπικού τυριού "ΠΟΣΣΑ"
Κολύμπι στην φυσική πισίνα Εμπρός Θέρμα, Πεζοπορία στον αρχαιολογικό χώρο του Ακληπιείου

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

«Η ζωή είναι σύντομη, η επιστήμη ατελείωτη, ο καιρός οξύς, η πείρα απατηλή, η ορθή κρίση δύσκολη».


Εντυπωσιακά μέλη κιόνων αναπαύνται κάτω απο τον ίσκιο αβραμιθιάς.

Αυτή την φράση επέλεξε ο ύψιστος Ιπποκράτης ως εισαγωγή στους αφορισμούς του (συμβουλές), προσπαθώντας να μεταφέρει στους μαθητές του μια ολιστική θεώρηση της τέχνης της ιατρικής κόντρα στην περιορισμένη θεοκρατική αντίληψη της εποχής. Είναι σημαντικό να έχουμε τους ορίζοντές μας ανοικτούς, να προσφέρουμε αγωγή στην ψυχή μας και να περιβαλλόμαστε από εκείνα τα άτομα από τα οποία αναμένουμε μόνο θετικά πράγματα. Έτσι λοιπόν όταν δέχτηκα το τηλεφώνημα του φίλτατου Γιώργου Τάταρη που με ενημέρωνε για την άφιξη της Άννας, του Θεόφιλου και της μικρής Αθηνάς στο νησί, η εξέλιξη ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη! 

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Ασκληπιείο της Κω, το πρώτο οργανωμένο νοσοκομείο του αρχαίου κόσμου, ως το πλέον κατάλληλο χώρο για να ξεκινήσει η προσέγγιση του θέματος των ιαματικών πηγών του νησιού. Πράγματι, τόσο οι ιστορικές πηγές όσο και τα ευρήματα βεβαιώνουν ότι γινόταν εκτενής χρήση των ιαματικών υδάτων ως μέσο ανακούφισης και θεραπείας των ασθενών. Χαρακτηριστικά είναι το κτίριο των θερμών λουτρών ρωμαϊκής εποχής που βρίσκεται στο πρώτο άνδηρο (επίπεδο) αλλά και η μεγαλοπρεπής κρήνη με το διασωζόμενο ανάγλυφο του Θεού Πάνα στην κορυφή της, που έχει ενεργή ροή μέχρι σήμερα. Σε διάφορα σημεία του χώρου βρίσκουμε απομεινάρια από αρχαίες δεξαμενές και λουτήρες αλλά και τμήματα σωληνώσεων του αρχαίου συστήματος υδροδότησης που περνούσε από το Ασκληπιείο και έφτανε στην αρχαία πόλη της Κω. Οι δύο πηγές που τροφοδοτούσαν το χώρο ήταν το «Κοκκινόνερο» και η ονομαστή από την αρχαιότητα «Βουρίνα» (πηγή της ‘Βουρίννης’, νεοελλ. ‘Βουρίνα’) , που να σημειωθεί ότι τροφοδοτεί μέχρι και σήμερα την πόλη με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό και η οποία δε θα μπορούσε να λείπει από το σύντομο οδοιπορικό μας. Η αρχαία παράδοση διασώζει έναν εξαιρετικό γεωμύθο, σύμφωνα με τον οποίο το νερό της Βουρίνας ανέβλυσε όταν ο μυθικός βασιλιάς της Κω Χάλκωνας χτύπησε με το πόδι του το βράχο, τον πίεσε με το γόνατο και έτσι τον ανάγκασε να υποχωρήσει επιτρέποντας στο ολόδροσο νερό να ξεπεταχτεί από τα σπλάχνα της πηγής. Η αναφορά αυτή είναι μια πολύ ακριβής μεταφορά για τις τεκτονικές διεργασίες που συνετέλεσαν στη δημιουργία της θρυλικής πηγής. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Δωδεκάνησα, Κως

Αξία Άρθρου: 0.50 €