47

Σεπτέμβριος 2005

σελ.102-124

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τον  περασμένο Απρίλιο ένα επιμελημένο ντοσιέ έφτασε στα γραφεία μας. Αποστολέας του ήταν ο «Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μικροβαλτινών Κοζάνης». Θέμα του ήταν τα «Μπουχάρια» του Μικρόβαλτου Κοζάνης. Ξεκινώντας να ξεφυλλίζουμε το ντοσιέ μείναμε έκπληκτοι από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Μια-μια περνούσαν από τα μάτια μας φωτογραφίες μοναδικές, που απεικόνιζαν όχι μόνον το γεωλογικό παράδοξο αλλά και τις, απαράμιλλης ομορφιάς, γλυπτικές συνθέσεις της φύσης. Σ’ έναν τόπο αθέατο και έξω από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες των μεγάλων καραβανιών των τουριστών. Είδαμε και ξαναείδαμε τις φωτογραφίες, μελετήσαμε με προσοχή τα επιστημονικά κείμενα που τις συνόδευαν, καθώς και κάποιες σχετικές δημοσιεύσεις.
Δυο μέρες αργότερα, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος, ρωτούσε στο τηλέφωνο:
-Πιστεύετε ότι το θέμα ενδιαφέρει το περιοδικό;
-Όχι απλά το περιοδικό αλλά και κάθε αυθεντικό Έλληνα περιηγητή, που επιθυμεί να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες του τόπου του.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΥΧΑΡΙΑΣτο τέλος του Ιούλη η ζέστη είναι πνιγηρή, όχι μόνον στο επίπεδο της θάλασσας αλλά και στο υψόμετρο των 700 περίπου μέτρων της Κοζάνης. Μια τέτοια θερμή ώρα απομεσήμερου ξεκινάμε με τον Γιώργο Μαστρογιαννόπουλο από την κεντρική πλατεία της πόλης.
- Η επιλογή της ώρας δεν είναι τυχαία, μας λέει ο φίλος μας. Θα βρεθούμε στην περιοχή με φως απογευματινό, πολύ ευνοϊκό για φωτογράφιση.
Κατευθυνόμαστε Ν ακολουθώντας τις πινακίδες προς Αιανή. Διασχίζουμε διαδοχικά τους οικισμούς Λευκόβρυση, Πρωτοχώρι, Λευκοπηγή, Κερασιά και το ωραίο κεφαλοχώρι της Αιανής, με την μακραίωνη ιστορία και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Μετά την Αιανή το τοπίο σταδιακά αλλάζει. Το χρυσοκίτρινο χρώμα των θερισμένων χωραφιών διακόπτεται αρχικά από την λεία επιφάνεια της τεράστιας σε μήκος τεχνητής Λίμνης Πολυφύτου, που σχηματίστηκε μετά την αιχμαλωσία των νερών του Αλιάκμονα. Διασχίζουμε τη μεγάλη γέφυρα διακρίνοντας από ψηλά αρκετά είδη ερωδιών να περιφέρονται με τον κομψό τους βηματισμό στα άβαθα νερά, απόλυτα αδιάφοροι για την θορυβώδη παρουσία μας. Λίγο αργότερα, καθώς μπαίνουμε στην επικράτεια του Δήμου Καμβουνίων, τα πάντα στο έδαφος αλλάζουν. Ρεματιές με ρυάκια και πλατάνια, δρυοσκέπαστες πλαγιές, ένα γνήσιο ανάγλυφο βουνού. Η θερμοκρασία μετριάζεται, το βλέμμα ξαποσταίνει και ηρεμεί στο πράσινο μετά το σκληρό φως του ωχροκίτρινου.
Στρίβουμε δεξιά, προς Μικρόβαλτο, Τρανόβαλτο και Ελάτη. 40 χλμ. μετά την Κοζάνη φτάνουμε στο Μικρόβαλτο και στην έξοδο του χωριού στρίβουμε σε αγροτικό δρόμο αριστερά, ακολουθώντας την πινακίδα προς «Μπουχάρια». Καλός χωματόδρομος, διασχίζει με κατεύθυνση Α ένα ευρύτατο οροπέδιο με σιτοκαλλιέργειες, θερισμένο και θερμότατο. Τοπίο γνώριμο του νομού Κοζάνης, καμιά ένδειξη δεν προοιωνίζεται αυτό που θ’ αντικρύσουμε. Ανηφορίζουμε για λίγο προς τα ψηλώματα, καταπράσινα από δρυοδάσος. Κοιτάζουμε τον Γιώργο ερωτηματικά.
-Δεν θα το πιστέψετε, μας λέει, αλλά ενάμισι χρόνο πριν ούτε εγώ ούτε οι περισσότεροι συγχωριανοί μου είχαν ιδέα τι κρύβεται πίσω απ’ αυτούς τους δρυοσκέπαστους λοφίσκους. Μα κι αν κάποιοι ακόμα ήξεραν, δεν είχαν αντιληφθεί τη γεωλογική ιδιαιτερότητα του τόπου.
Φτάνουμε σε αυχένα με ευρύτατο ορίζοντα στα Καμβούνια, στα Χάσια και σ’ ένα εκτεταμένο και πολυποίκιλο ανάγλυφο με αλλεπάλληλες λοφοσειρές ανάμεσα σε αναρίθμητες χαραδρώσεις του εδάφους. Κατευθυνόμαστε μερικές εκατοντάδες μέτρα αριστερά και σταματάμε μπροστά στην τελευταία πινακίδα, 44,5 χλμ. ακριβώς από το κέντρο της Κοζάνης.
-Φτάσαμε, λέει ο Γιώργος.
Παρατηρούμε το τοπίο ολόγυρά μας, με δεν διακρίνουμε τίποτε που να μας θυμίζει τις εικόνες, που τόσο πολύ μας είχαν εντυπωσιάσει στο ντοσιέ.
-Μα, που είναι επιτέλους τα Μπουχάρια; ρωτάει με φανερή ανυπομονησία η Άννα.
-Εδώ, λίγο πιο κάτω, της απαντάει χαμογελώντας ο φίλος μας.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βλάστη

Βλάστη
Τόπος ιστορικός, γραφικός και ορεινό, φημισμένος για τα τυροκομικά του προϊόντα, τις θαυμάσιες υπηρεσίες διαμονής και εστίασης και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον με τα δάση και την γυμνή κορυφογραμμή του Σινιάτσικου.
T61 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Σισάνι Κοζάνης

Σισάνι Κοζάνης
Σε μια πανέμορφη ορεινή κοιλάδα της Κοζάνης το Σισάνι, είναι ένας εξαίρετος προορισμός τεσσάρων εποχών, διάσημος για τον Βυζαντινό Επισκοπικό ναό αλλά και για τα περίφημα φασόλια του.
T53 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βελβεντό Κοζάνης

Βελβεντό Κοζάνης
Οι δύο λιγόωρες επισκέψεις στο παρελθόν μας είχαν αφήσει την ανάμνηση μιας μικρής, νοικοκυρεμένης κωμόπολης της επαρχίας. Που η ταυτότητα και ο χαρακτήρας της ισορροπούσαν αρμονικά ανάμεσα στον εντυπωσιακό ορεινό όγκο των Πιερίων και την νωχελική υδάτινη μάζα της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα. 
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T113 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια
Ο «Ψηλός Αϊ – Λιάς», όπως συνηθίζουν ν΄αποκαλούν τον λόφο τους οι κάτοικοι της Κοζάνης, ορθώνεται προστατευτικά πάνω από το Β –ΒΔ τμήμα της πόλης. 
T118 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.
Η δεύτερη –μετά τον Ιούλιο του 2017- επίσκεψή μας στον Μπούρινο μας έδωσε τη χαρά όχι μόνον να ξανασυναντήσουμε τους καλούς Σιατιστινούς ορειβάτες φίλους μας αλλά και ν’ ανέβουμε στα γοητευτικά υψίπεδα της κορυφής Ντρισινίκος, στα 1866 μέτρα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κοζάνη

Αξία Άρθρου: 0.50 €