104

Ιούνιος 2015 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 156 -171

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ανάμεσα στα αναρίθμητα Φαράγγια της Νότιας Κρήτης, δύσβατα ή προσιτά στο ευρύ κοινό, πολύ δημοφιλές είναι το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. 

Αν και γενικά ευκολοδιάβατο, έχει κι αυτό το κακοτράχαλο έδαφός του, τις ανηφοριές και κατηφοριές, τα αμέτρητα περάσματα του ρέματος που κυλάει στα έγκατά του. Ενός ρέματος που ιδιαίτερα την άνοιξη και τον χειμώνα, είναι πολύ πιθανόν να βρέξει τα πόδια του οδοιπόρου.

Η βλάστηση είναι σ' όλο το μήκος πλούσια και ποικίλη, ενώ οι βραχώδεις ορθοπλαγιές στενεύουν, σε κάποια σημεία εντυπωσιακά. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ιδρώτας περισσεύει. Στην έξοδο, ωστόσο, περιμένει η αχανής παραλία της Σούγιας για μια δροσερή βουτιά.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Στην Αρχαία Λισσό μετά την παραλία της Σούγιας
Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, με την πλούσια χλωρίδα, το ρέμα με την πεντακάθαρη ροή, τις θεαματικές ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές
Πεζοπορία στο Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, Κολύμπι στην παραλία της Σούγιας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

“Αν ρίξεις μία σκαπετιά θα ιδείς ανθρώπου χάλι θα ιδείς ίντ’ απογίνονται τα πλούτη και τα κάλλη”…

​Από πού ν’ αρχίσει να μιλάει κανείς για όλα τούτα τα ωραία και βαθιά σχίσματα που φοράει η νότια Κρήτη; Ολόκληρο το σώμα της είναι διάστικτο από μονοκόμματες κάθετες “μαχαιριές”, που κατεβαίνουν από ψηλά κι απολήγουνε σβήνοντας στο πέλαγο. Σε κανένα άλλο τοπίο του πλανήτη δεν υπάρχουν τόσα και τέτοια φαράγγια, με αποτέλεσμα οι φανατικοί του είδους να βρίσκουν στην Κρήτη τον παράδεισό τους…

Τραβώντας για τον βυθό του φαραγγιού.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

T105 / Μνημεία / Χανιά /

Χερσόνησος Σπάθας

Χερσόνησος Σπάθας

Με την Χερσόνησο της Γραμβούσας περικλείει τον πελώριο κόλπο της Κισσάμου. Είναι η Χερσόνησος Σπάθας ή Ροδωπού, ορεινή και κακοτράχαλη, με απρόσμενα χαρακτηριστικά γεωφυσικά, αρχαία και βυζαντινά.

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Σητεία

Σητεία
Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, πανέμορφη όμως και με ανθρώπινες διαστάσεις, η πολιτεία της Σητείας μας γοητεύει σε κάθε βήμα είτε στην απλόχωρη παραλία, είτε στην απλόχωρη παραλία.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κάβο Σίδερο

Κάβο Σίδερο
Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, στον απόκρημνο Κάβο Σίδερο, δεσπόζει από το 1880 ο ομώνυμος πέτρινος φάρος και, λίγο χαμηλότερα, το ξωκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που στις 4 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
Δύο φημισμένα μνημεία συναντάμε μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας: την ιστορική Μονή Τοπλού, με την φρουριακή αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικά μουσεία και το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, με την μοναδική, εξωτική του ομορφιά.
T119 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
Τα ερείπια δύο σπουδαίων Μινωικών γειτονικών οικισμών βρίσκονται στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Είναι η Ίτανος και το Παλαίκαστρο, πόλεις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά στην εποχή τους πολύ σημαντικές για την συγκεκριμένη περιοχή.
ΚΡΗΤΗ, Χανιά

Αξία Άρθρου: 0.50 €