79

Ιανουάριος 2011

σελ. 90-115

Παρθένο δάσος Χαϊντού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Για το φυσικό περιβάλλον και τους κρυμμένους θησαυρούς της Ροδόπης θα μπορούσαν να γραφτούν ολόκληρα βιβλία. Εμείς, στο φθινοπωρινό οδοιπορικό μας, μένουμε έκθαμβοι από τα εκτυφλωτικά χρώματα των φυλλοβόλων δέντρων, ξεδιψάμε με νερό κρυστάλλινων πηγών, βαδίζουμε κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής ως την κορυφή, θαυμάζουμε το μοναδικό για την ομορφιά του Παρθένο Δάσος Οξυάς στην Χαϊντού, ανακαλύπτουμε στα άδυτα του Αρκουδορέματος το απόκρυφο πέτρινο γεφυράκι του Λεωνίδα. Αποκομίζουμε την συνολική αίσθηση, ότι η Ροδόπη είναι ένας τόπος μαγικός, που κάθε φυσιολάτρης οφείλει να επισκεφθεί.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Μνημείο της Φύσης το Παρθένο Δάσος Οξυάς, Πρώτα στάδια της ροής του Αρκουδορέματος, Τα ζαρκάδια της Ροδόπης, Η σπάνια αγριόκοτα
Πεζοπορική ανάβαση ως την κορυφή Γυφτόκαστρο στα 1827 μέτρα, , Συναρπαστικές περιπλανήσεις με 4 Χ 4 στους απόκρυφους, ανεξάντλητους δασικούς δρόμους της Ροδόπης.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Παρθένο δάσος ΧαϊντούΓια την οροσειρά της Ροδόπης, την κατ’ ουσίαν ομορφότερη βουνοχλωρίδα της Βαλκανικής, έχουμε ξαναμιλήσει, περπατώντας στα υπέροχα δάση του Φρακτού, μες από μονοπάτια, πρανή, αυχένες και δασωμένες στοές που ωραιότερα, δύσκολα μπορεί κανείς στον ελλαδικό χώρο ν’ ανακαλύψει.
Το παρθένο δάσος του Φρακτού είναι ένα από τα έξη σημαντικότερα δασοσυστήματα της εκτεταμένης βουνογραμμής της Ροδόπης, που καταλαμβάνουν το βόρειο τόξο των νομών Δράμας και Ξάνθης. Τα άλλα τέσσερα που ανήκουν στο νομό Δράμας είναι, το δάσος της Σημύδας, πάνω από το Παγωνέρι και την τεχνητή λίμνη του Νέστου, το δάσος της Ελατιάς, μετά τη Σκαλωτή και το Σιδηρόνερο, το δάσος της Μπαρτάκοβας, ανατολικά και βόρεια του Νέστου και το δάσος της Λεπίδας, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα εργοτάξια ξυλείας της Μακεδονίας.
Το δάσος της Τσίχλας βρίσκεται στα όρια των νομών Δράμας και Ξάνθης και αναπτύσσεται παράλληλα με τη ροή του Αρκουδορέματος που πηγάζει από τη θρυλική Μαύρη Πέτρα.
Το τελευταίο αδιατάρακτο δάσος της Ροδόπης βρίσκεται ολόκληρο μέσα στα όρια του νομού Ξάνθης κι είν’ αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι το περίφημο δάσος της Χαϊντού, που γεωφυσικά καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ροδόπης, με διάθεση ανάπτυξης τόσο στα ελληνικά όσο και στα βουλγάρικα εδάφη σχηματίζοντας το ελληνοβουλγαρικό Εθνικό Πάρκο της Ροδόπης που προστατεύεται από τη NATURA 2000.
Το μοναδικό περιβάλλον που απαρτίζουν οι εδαφολογικές συντεταγμένες, το ιδιαίτερο μικροκλίμα, οι βαθιές τομές των ποτάμιων δρόμων, η σχετική προσέγγιση με την θερμή ζώνη της Μεσογείου δέθηκαν στο άρμα της Ροδόπης και επώασαν αυτή την εξαιρετική χλωρίδα που τίναξε στα ύψη την πληθωριστική ποικιλία των δασών και τη μοναδική και ιδιαίτερη άγρια πανίδα που το προτίμησε και το ενοικεί.

[To σύνολο του άρθρου (σελ. 26) μπορείτε να διαβάσετε αγοράζοντάς το μόνο με 0,50€]
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ξάνθη /

Στενά Νέστου

Στενά Νέστου

Είναι αξεπέραστη εμπειρία να γνωρίσει κάποιος τα περίφημα Στενά του Νέστου με τον πιο άμεσο και συναρπαστικό τρόπο: με κανό για 25 χιλιόμετρα από την Σταυρούπολη ως τους Τοξότες.

T96 / Περιήγηση / Ξάνθη /

Ξάνθη

Ξάνθη

Με ορμητήριο την Ξάνθη ανακαλύπτουμε τις πάμπολλες περιηγητικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, από τα ορεινά Πομακοχώρια μέχρι τις ακτές του Θρακικού.

T106 / Δραστηριότητες / Ξάνθη /

Παπίκιον Όρος

Παπίκιον Όρος
Ένας ορεινός όγκος αρχίζει να εξελίσσεται ανατολικότερα της Ξάνθης, στη διαδρομή για Κομοτηνή. Οι πλαγιές του είναι δασωμένες, ενώ οι γυμνές κορυφές μόλις φτάνουν τα 1.500 μέτρα. Είναι το Παπίκιο. Κάποιοι ορειβάτες μεγάλων υψομέτρων θα το θεωρούσαν - ίσως- ταπεινό χαμηλοβούνι. Είναι όμως πράγματι έτσι;Ένας ορεινός όγκος αρχίζει να εξελίσσεται ανατολικότερα της Ξάνθης, στη διαδρομή για Κομοτηνή. Οι πλαγιές του είναι δασωμένες, ενώ οι γυμνές κορυφές μόλις φτάνουν τα 1.500 μέτρα. Είναι το Παπίκιο. Κάποιοι ορειβάτες μεγάλων υψομέτρων θα το θεωρούσαν - ίσως- ταπεινό χαμηλοβούνι. Είναι όμως πράγματι έτσι;
T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 
ΘΡΑΚΗ

Αξία Άρθρου: 0.50 €