108

Ιούνιος 2016

σελ. 100-121

Kαβάλα | ο δρόμος του νερού

Πεζοπορία

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Moνοπάτι : Π. Καβάλα - Μάννα του Νερούα) Π. Καβάλα - "Μάννα του Νερού"


Το απομεσήμερο της 18ης Απριλίου μάς βρίσκει στον οικισμό της Παλιάς Καβάλας. Συνοδοιπόρους μας στον "Δρόμο του Νερού" έχουμε τον Χρήστο Μπιτζέλη και τον Μάκη Τερλάκη, Μέλη του Δ.Σ. του "Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιάς Καβάλας". Κατά μια άποψη η περιοχή ταυτίζεται με τα αρχαία "Σκάβαλα", σημαντική πόλη μιας πλούσιας επαρχίας του Παγγαίου, που αποικήθηκε από Ερετριείς. (1)
Ως οικισμός, η Παλιά Καβάλα εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ένα αναλυτικό κατάστιχο τιμαρίων του έτους 1478-79 με το όνομα ski Kavala" (Παλιά Καβάλα). Με 10 ακόμη χωριά της περιοχής συγκαταλέγεται στο διαμέρισμα του "Μαντεμιού" της Καβάλας. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι στα μεταλλεία, που αφθονούν στην περιοχή. Μετά το 1923 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι Τούρκοι κάτοικοι αποχωρούν και ο οικισμός κατοικείται κυρίως από Έλληνες πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης και Μικράς Ασίας. Οι κάτοικοι, πλέον, απασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς και στα καπνομάγαζα της Καβάλας. Στο ζωηρό ρέμα, κάτω απ' το χωριό, λειτουργούν 13 νερόμυλοι και 3 νεροτριβές. Κατά την δεκαετία του 1950, με την έξαρση της μετανάστευσης ο πληθυσμός συρρικνώνεται στους 150 κατοίκους. Σήμερα η Παλιά Καβάλα, εκτός από φυσιολατρικό και περιηγητικό ενδιαφέρον έχει δημιουργήσει και μια παράδοση ντόπιων κρεατικών και εκλεκτού κρασιού στις ταβερνούλες του χωριού.
15:35' Έχουμε ως αφετηρία την κεντρική βρύση, στον ασφαλτόδρομο που διασχίζει την Παλιά Καβάλα. Μια πινακίδα μάς δείχνει τον κατηφορικό δρομίσκο που σε 2' συναντάει την διασταύρωση των δυο μονοπατιών: δεξιά του γνωστού μας "Περιβαλλοντικού Μονοπατιού" (2) και αριστερά (ΝΑ) του "Δρόμου του Νερού". Μια πινακίδα αναγράφει το σκαρίφημα της διαδρομής και την συνολική απόσταση ως την Καβάλα: 10.657 μ.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T94 / Φυσικό περιβάλλον / Καβάλα /

Μεσορώπη

Μεσορώπη

Χτισμένη στους πρόποδες του ιστορικού Παγγαίου, η Μεσορώπη μάς χαρίζει ωραίες στιγμές με το φυσικό περιβάλλον, την παραδοσιακή της όψη και κυρίως τα αστείρευτα, πεντακάθαρα νερά.

T108 / Μνημεία / Καβάλα /

Ιμαρέτ Καβάλας

Ιμαρέτ Καβάλας
Το ιστορικό μνημείο - και σημερινό εμβληματικό ξενοδοχείο -, που αποτελεί αριστούργημα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής, μοναδικής στην Ελλάδα και σπάνιας στην Ευρώπη.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αξία Άρθρου: 0.50 €