108

Ιούνιος 2016

σελ. 46-55

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Την Ερέτρια την γνωρίζουμε από χρόνια, τα πεδινά εδάφη της έχουμε διασχίσει πολλές φορές. Μα, πάντα βιαστικοί, πάντα διαβατικοί, καθ' οδόν προς την Νότια Εύβοια και την Σκύρο. Σ' αυτό το ταξίδι, ωστόσο, η Ερέτρια παύει να είναι πέρασμα, αποτελεί προορισμό. Έναν προορισμό πολυδιάστατο που, εκτός από την πληθώρα των αρχαιολογικών του χώρων, μας επιφυλάσσει πολλές ιστορικές και φυσιολατρικές πτυχές.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Μπουκάρας

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Νησί των Ονείρων
Ενετικός Πύργος του Βασιλικού, Κάστρο των Φύλλων, Ακρόπολη Αρχαίας Ερέτριας, Αρχαιολογικός χώρος Ερέτριας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στον λόφο του ΚάστρουΟ θαυμασμός μας επικεντρώνεται αρχικά στο μικρό αλλά εξαίρετο Αρχαιολογικό Μουσείο. Στη συνέχεια περιδιαβαίνουμε στα μνημεία, που είναι διάσπαρτα στην γύρω περιοχή και συνιστούν ένα εκτεταμένο αρχαιολογικό πάρκο. Θέατρο 6.000-6.400 θέσεων, Γυμνάσιο, Σεβαστείο και Ρωμαϊκά Λουτρά, καθώς και η λεγόμενη "Οικία με τα Μωσαϊκά". Η επίπεδη, όμως και ξεκούραστη περιήγησή μας έχει και την ανηφορική της συνέχεια. Είναι η ανάβαση στον λόφο "Καστέλι" ή "Καστρί" που δεσπόζει μοναχικός και απότομος.
Βρισκόμαστε τους πρόποδες του λόφου Δ-ΒΔ της αρχαίας πόλης. Εκεί μας υποδέχεται το "Παλιό Υδραγωγείο", ένα ωραίο πέτρινο κτίσμα του 1908. Η τοιχοδομία του αποτελείται από ημιλαξευτούς ασβεστόλιθους, ενώ οι γωνίες από λαξευτούς πωρόλιθους. Σε κάποια σημεία των τοίχων διατηρείται ακόμη ο αρχικός σοβάς, με αποχρώσεις κεραμιδί. Πολύ κοντά υπάρχουν διάσπαρτα τέσσερα ρηχά πηγάδια με χτιστά στόμια που, προφανώς, εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του υδραγωγείου.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
5 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / Εύβοια /

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω
Μια ολιγοήμερη κρουαζιέρα στον Ν. Ευβοϊκό αρκεί για ν’ ανακαλύψει κανείς όχι μόνον την καταπληκτική ακτογραμμή αλλά και ποικίλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία της ενδοχώρας
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T68 / Περιήγηση / Εύβοια /

Κάρυστος

Κάρυστος
Πέρα από την Κάρυστο, στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, έχουμε την ευτυχία να διασχίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι σε αθέατη ρεματιά και ν’ ανακαλύψουμε με δύσβατους δρόμους μερικές από τις ωραιότερες αμμουδιές.
T78 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Το φαράγγι του Δημοσάρη

Το φαράγγι του Δημοσάρη
Από τα κορφοβούνια της Όχης στην νότια Εύβοια ως τα παράλια του Αιγαίου, το Φαράγγι του Δημοσάρη  μας χαρίζει μια πεζοπορική διαδρομή σε μονοπάτι αξεπέραστης ομορφιάς.
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Εύβοια /

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Πλούσια δάση και υπέροχες αμμουδιές, ιστορικά μοναστήρια και όμορφα χωριά, χαρίζει στον επισκέπτη η Λίμνη της Β. Εύβοιας και η περιοχή της, ένας προορισμός επιθυμητός σ’  όλες τις εποχές.

T107 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ
Ο Αναφιώτης Μανώλης Λουδάρος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής καγιάκ, μας καλεί με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες του σ' έναν μοναχικό περίπλου της Ευβοϊκής ακτογραμμής με καγιάκ, διάρκειας 16 ημερών.
T108 / Περιήγηση / Εύβοια /

Χαλκίδα

Χαλκίδα
Αφήνω τα μάτια μου να πλανηθούν στον χάρτη της Ελλάδας. Μια μια εντοπίζω τις πόλεις ,  μικρές και μεγάλες, που βρέχονται από θάλασσα, στον κορμό της Ελλάδας ή στα νησιά. Κάθε μια έχει τη δική της ταυτότητα, τα δικά της χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχει μια πόλη που, περισσότερο από κάθε άλλη, φέρει δικαιωματικά τον τίτλο της "Πολιτείας του Νερού". Είναι η Μητρόπολη της Εύβοιας, η ιστορική Χαλκίδα.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T117 / Περιήγηση / Εύβοια /

Μαρμάρι Ευβοίας

Μαρμάρι Ευβοίας
Δύο μόλις ώρες από το κέντρο της Αθήνας και απέναντι από τα εξωτικά νησάκια των Πεταλιών, το Μαρμάρι είναι μια πολιτεία φιλική και ανθρώπινη, με εξαιρετικές παραλίες και εξασφαλισμένη ηρεμία ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Εύβοια

Αξία Άρθρου: 5 €