Αστροφωτογραφίζοντας τoν αστερισμό του Ωρίωνα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τον περασμένο Νοέμβριο, επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη στο Αγρίνιο, έκανα μια παράκαμψη για να επισκεφτώ τα αγαπημένα μου Τζουμέρκα, έστω και για ένα βράδυ. Βγαίνοντας από την Εγνατία Οδό άρχισα να ανηφορίζω στα υπέροχα αυτά βουνά, και ύστερα από περίπου μια ώρα βρέθηκα στο χωριό Πράμαντα. Γύρω του, πανέμορφο ελατόδασος, η κορυφή Στρογγούλα και οι άλλες κορυφογραμμές των Αθαμανικών ορέων. Ήταν μια από τις πιο κρυστάλλινες βραδιές που έχω βιώσει, τέτοιες που μπορεί να σου προσφέρει μόνο το υψόμετρο και η παγωμένη ατμόσφαιρα του χειμώνα.

Κείμενο: Άγγελος Μακρής

Φωτογραφίες: Άγγελος Μακρής

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ταξίδι στον χρόνο παρέα με τον δεινό κυνηγό Ωρίωνα και τον Σείριο

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Άγγελος ΜακρήςΕκεί, έξω από το Ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων στα 1300μ, βρίσκεται αφημένος στην ησυχία του αυτός ο "σκαραβαίος".  Μπορώ μόνο να φανταστώ τα ταξίδια που έχει κάνει, μέχρι να φτάσει να αποσυρθεί σε τέτοιο τόπο. Γύρω του, πανέμορφο ελατόδασος, η κορυφή Στρογγούλα και οι άλλες κορυφογραμμές των Αθαμανικών ορέων.  Ήταν μια από τις πιο κρυστάλλινες βραδιές που έχω βιώσει, τέτοιες που μπορεί να σου προσφέρει μόνο το υψόμετρο και η παγωμένη ατμόσφαιρα του χειμώνα.
 
Στον ουρανό, μπορεί κάποιος να διακρίνει τον επιβλητικό αστερισμό του κυνηγού Ωρίωνα, με τον πιστό του σκύλο Σείριο, την ώρα που ένα «πεφταστέρι» κατευθύνεται προς την κορυφή Στρογγούλα.Ο Ωρίωνας είναι ο ωραιότερος ίσως από τους αστερισμούς του χειμερινού ουρανού, και μετά τη Μεγάλη Άρκτο ο πιο χαρακτηριστικός αστερισμός.
Είναι ο πιο συμμετρικός και ο πιο κεντρικός, τόσο για τους κατοίκους του βόρειου όσο και για αυτούς του νότιου ημισφαιρίου, καθώς φαίνεται και από τις δυο μεριές του Ισημερινού.
Από το βόρειο ημισφαίριο βλέπουμε τον αστερισμό από Νοέμβριο ως Απρίλιο.
 
Αντίθετα με άλλους αστερισμούς οι οποίοι ελάχιστα ή καθόλου ταιριάζουν με το όνομα τους, τα αστέρια του Ωρίωνα πραγματικά σχηματίζουν το περίγραμμα ανθρώπινης μορφής.
 
Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο Ωρίων ήταν γιος του Ποσειδώνα και μιας θνητής.
Η ομορφιά του όμως θάμπωσε τον πατέρα του και του έβγαλε τα μάτια. Το φως του το ξαναείδε από την αγαπημένη του Αυγή, τη θεά που έφερνε το πρωινό φως.
 
Κατά μια άλλη εκδοχή, ερωτεύτηκε την Μερόπη κόρη του βασιλιά της Χίου Οινοπίωνα, , και ο βασιλιάς τον έβαλε να σκοτώσει όλα τα άγρια ζώα της περιοχής του, για να του δώσει την κόρη του. Όταν ο Ωρίων το έκανε, ο βασιλιάς δεν ήξερε τι να κάνει γιατί δεν τον ήθελε για γαμπρό. Σε γλέντι που έκαναν τον άφησε να πιει πολύ κρασί, μέχρι που ο Ωρίωνας μέθυσε, κουράστηκε και κοιμήθηκε.
Ο βασιλιάς του έβγαλε τα μάτια τότε, αλλά ο Ωρίωνας κατάφερε να σκαρφαλώσει σ’ ένα βουνό και να στραφεί προς την ανατολή. Και όταν η αγαπημένη του Αυγή τον είδε, του έδωσε το δικό της φως.
 
Οι περισσότερες πάντως εκδοχές συνδέουν τον Ωρίωνα ως πολύ καλό κυνηγό με την Άρτεμι.
Λέγεται ότι κυνηγούσαν μαζί, αλλά η Άρτεμις τον σκότωσε κάποτε γιατί την άφησε και πήγε με την Αυγή.       Ή ακόμα ότι έβαλε έναν σκορπιό να τον δαγκώσει και να τον σκοτώσει, όταν αυτός περηφανευόταν ότι δεν φοβάται κανένα ζώο. Για αυτό και επικρατεί η άποψη ότι οι δυο αστερισμοί είναι σε ακριβώς αντίθετα σημεία του ουρανού, έτσι ώστε όταν ανατέλλει ο Σκορπιός, δύει ο Ωρίωνας.
 
Στην παράδοση που υιοθετεί ο λυρικός ποιητής Πίνδαρος, ο Ωρίων είδε κάποτε την Πληιόνη με τις κόρες της, τις Πλειάδες, και τις κατεδίωξε επί πέντε ολόκληρα χρόνια, μέχρι που ο Δίας τις καταστέρισε μαζί με τον Ωρίωνα και τον σκύλο του.
Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι ο Οδυσσέας είδε τον Ωρίωνα στο ταξίδι του στον Κάτω Κόσμο να σαλαγάει θηρία, υποδηλώνοντας ότι ούτε μετά τον θάνατό του έπαψε να αγαπά το κυνήγι.
 
 Η μυθολογία του Σείριου, του πιστού σκύλου του Ωρίωνα:
 
Στους χάρτες του ουρανού, παρουσιάζεται στα πόδια του Ωρίωνα ο σκύλος του, ο Μέγας Κύων, που κυνηγούσαν πάντα μαζί. Στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός βρίσκεται και το πιο λαμπρό αστέρι του ουρανού, ο Σείριος.
Ο Όμηρος αναφέρει πολλές φορές το όνομα του Κυνός, αλλά αναφέρεται προφανώς στον Σείριο.
 
Ο Σείριος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία,  προκαλούσε ξηρασία με την πνοή του.
Κάποτε ξέρανε την Κέα και οι κάτοικοι ζήτησαν την βοήθεια των θεών για να απαλλαγούν από τον λιμό.
Ο Απόλλων έστειλε τον γιο του, Αρισταίο, που πρόσφερε θυσίες στον Δία και αυτός έστειλε βροχή για 40 ήμερες. Έτσι καθιερώθηκε η λατρεία του Σείριου στο νησί μετά τον θάνατο του Ωρίωνα.
Ο Σείριος έγινε και αυτός αστέρι και τοποθετήθηκε στον ουρανό να στέκεται στα δυο του πόδια και να κοιτάζει τον αφέντη του.
 
Αυτές λοιπόν είναι κάποιες από τις επικρατέστερες εκδοχές στη μυθολογία του δεινού κυνηγού Ωρίωνα, και του πιστού του σκύλου Σείριου!
 
Στην παρακάτω φωτογραφία, βρίσκομαι στο αρχαίο θέατρο Στράτου στην Αιτωλοακαρνανία, ένα θέατρο 2500 ετών που μπορούσε να φιλοξενήσει έως 7000 θεατές.
Έχω στρέψει τον φακό  μου στον αγαπημένο αυτό αστερισμό, που με το αέναο κυνήγι του κοσμεί τον νυχτερινό ουρανό.
 
Είναι συγκινητική η σκέψη ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι, έβλεπαν το ίδιο θέαμα στον ουρανό πριν από 2500 χρόνια.
 
Εσύ, μπορείς να διακρίνεις τον Ωρίωνα στη φωτογραφία αυτή;

           Πηγές:  
  • Ουρανογραφία, Ιστορία και Μυθολογία των Αστερισμών - Χαρίτων Τομπουλίδης, Εκδοτικός Οίκος: Πλανητάριο Θεσσαλονίκης
  • Star Names: Their Lore and Meaning - Allen, Richard Hinckley
  • Wikipedia
ΗΠΕΙΡΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T7 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Τα χωριά της Λάκκας Αώου

Τα χωριά της Λάκκας Αώου
Εκεί, στους πρόποδες του μεγαλόπρεπου Σμόλικα, απέναντι από την φοβερή πριονωτή κορυφογραμμή της Τύμφης και πάνω από το εντυπωσιακό φαράγγι του Αώου ποταμού, συναντήσαμε έκπληκτοι μια τελείως αθέατη αλυσίδα ορεινών χωριών, που έκτοτε αποτέλεσαν για μας έναν από τους πιο αγαπημένους και επιθυμητούς προορισμούς.
T22 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Αώος, ποτάμι περιπέτειας

Αώος, ποτάμι περιπέτειας
Άλλοτε  ήρεμος και άλλοτε ορμητικός και επικίνδυνος, ο Αώος είναι το αυθεντικό ποτάμι περιπέτειας όπως την έζησαν ο Γιάννης Πρασσάς και η ομάδα του.
T24 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Κουκούλι Ζαγορίου

Κουκούλι Ζαγορίου
Χωρίς να είναι τουριστικά ιδιαίτερα γνωστό, το Κουκούλι είναι ένα γραφικότατο Ζαγοροχώρι, με περιηγητικές δυνατότητες μοναδικές.
T24 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στη συνοριακή γραμμή με ποδήλατο

Στη συνοριακή γραμμή με ποδήλατο
Η διάσχιση των βορείων συνόρων με ποδήλατο δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη, κρύβει όμως πολλές συγκινήσεις και μοναδικές εμπειρίες.
T24 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Η Πίνδος στους αιθέρες

Η Πίνδος στους αιθέρες
Μια ασυνήθιστη προσέγγιση της θρυλικής οροσειράς, γεμάτη με κινδύνους αλλά και χιούμορ από τον Γιάννη Πρασσά και την ομάδα του.
T33 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση της Πίνδου σε 9 ημέρες

Διάσχιση της Πίνδου σε 9 ημέρες
Σ’ ένα σκληρό αγώνα με το χρονόμετρο και κυρίως με τον εαυτό τους, δύο τολμηροί άνθρωποι της περιπέτειας διασχίζουν την Πίνδο από το Γράμμο στους Δελφούς.
T36 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Συρράκο

Συρράκο
Αληθινή αετοφωλιά στις περήφανες πλαγιές της Πίνδου, το Συρράκο είναι ένας προορισμός διαχρονικός, που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική και την εξαίσια ομορφιά του.
T39 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Πάργα

Πάργα
Παρά την τεράστια τουριστική ανάπτυξη η μικρή πολιτεία του Ιονίου εξακολουθεί να εκπέμπει μια απέραντη γοητεία.
T42 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Άνω Κλειδωνιά

Άνω Κλειδωνιά
Ερειπωμένη και ακατοίκητη σχεδόν έως τώρα, η Άνω Κλειδωνιά προσφέρει πλέον ιδανική φιλοξενία και περιβάλλον μοναδικό για περιηγητές και φυσιολάτρες.
T45 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Άραχθος, πλωτή περιπέτεια

Άραχθος, πλωτή περιπέτεια
Ποτάμι συναρπαστικό από τα δυσκολότερα της Ελλάδας, προσφέρεται για πλωτή περιπέτεια αλλά και για περιήγηση στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
T49 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ζίτσα

Ζίτσα
Ήπειρος, περιοχή της Ζίτσας με τα περίφημα κρασιά της και το μοναδικό «Θεογέφυρο», αληθινό μνημείο της φύσης, σαν φτιαγμένο από το χέρι του Θεού.
T51 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ποταμός Αχέροντας

Ποταμός Αχέροντας
Στην αρχαιότητα η ζοφερή είσοδος του Άδη. Σήμερα ένας τόπος ειδυλλιακός, που ξυπνάει τη διάθεση για πεζοπορία, περιπέτεια στα ατίθασα νερά ή χαλάρωση στις εξωτικές παραλίες του Ιονίου.
T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T67 / Περιήγηση / Τζουμέρκα /

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα
Ελάχιστα χωριά δικαιολογούν με τόση πειστικότητα την ονομασία τους, όσο ο «Καταρράκτης» στα Τζουμέρκα. Που θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται και «Καταρράκτες», αφού η φύση έχει προικήσει τον τόπο με περισσότερους από έναν καταρράκτες. 
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Τζουμέρκα /

Mελισσουργοί Τζουμέρκων

Mελισσουργοί Τζουμέρκων
Τους Μελισσουργούς τους αντικρίσαμε πρώτη φορά από ψηλά, μέσα από ένα άνοιγμα της ομίχλης. Πού, μόλις διαλύθηκε, μας αποκάλυψε τον ευρύτατο ορίζοντα από την κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, στα 2122 μέτρα.
T101 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Οικομουσείο του ποταμού Αώου

Οικομουσείο του ποταμού Αώου
Πηγάζοντας από την Ελλάδα και εκβάλλοντας στην Αλβανία ο Αώος συνδέει άρρηκτα τις δύο χώρες. Το Οικομουσείο του Αώου στοχεύει να αναδείξει την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά των δύο εθνών.
T103 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Το γεφύρι της Πλάκας

Το γεφύρι της Πλάκας
Μετά από 149 χρόνια αγέρωχης αντίστασης στον χρόνο και στην ορμή του ποταμού, το Γεφύρι της Πλάκας, ο πέτρινος γίγαντας των Τζουμέρκων, υποτάχθηκε στην αδιαφορία και αναισθησία της σύγχρονης Πολιτείας.
T111 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Tzoumerka Activities Center

Tzoumerka Activities Center
Σ΄αυτό τον πανέμορφο αλλά τόσο απόμακρο – από τα αστικά κέντρα – τόπο μας εξέπληξε η ύπαρξη και λειτουργία του Κέντρου Άθλησης και Αναψυχής Tzoumerka activities center
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Τζουμέρκα: Θεοδώριανα - Μελισσουργοί

Τζουμέρκα: Θεοδώριανα - Μελισσουργοί
85 δύσκολά ασφάλτινα χιλιόμετρα και 24, ακόμη δυσκολότερα χωμάτινα, συνδέουν τα δύο ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, Θεοδώριανα στα Ανατολικά και Μελισσουργούς στα Δυτικά. Εμείς επιλέξαμε και σας περιγράφουμε την συναρπαστική, πεζοπορική διαδρομή.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Ρέμα Μαρκς

Ρέμα Μαρκς
Το ρέμα «Μάρκς» στα Θεοδώριανα.  Εκεί που η φύση  αφήνεται αβίαστα να δημιουργήσει στο πέρασμα των χρόνων. Ένα ρέμα κρυφός παράδεισος, που συνεχίζει να κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά του, ατόφιο δείγμα της αστείρευτης φυσικής ομορφιάς των Τζουμέρκων. Το όνομά του παραμένει ένα μυστήριο ακόμα και για τους ντόπιους.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Μονοπάτι Βίδρας

Μονοπάτι Βίδρας
Και μόνο στο άκουσμά του νιώσαμε μια ακατανίκητη επιθυμία να το γνωρίσουμε. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ! Όνομα παράξενο, ασυνήθιστο, αινιγματικό. Ένα μονοπάτι, χαραγμένο από πολλά χρόνια στην δυτική όχθη του Άραχθου ενός από τους ωραιότερους, τους θεαματικότερους Ελληνικούς ποταμούς.
T122 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Γράμμος Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Γράμμος Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
Μετά από μακρόχρονη αδράνεια φορέων και δημοσίου το ΠΕΣ στα «Λιβάδια Κοτύλης» αποτελεί, από το 2012, ένα αξιοθαύμαστο έργο ως προς την κατανόηση των αιτιών αλλά και την εξάλειψη –στο μέλλον- των επιπτώσεων του αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου.
T123 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ζίτσα, των περιηγητών και προσκυνητών

Ζίτσα, των περιηγητών και προσκυνητών
Σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από τα Γιάννενα, η περιοχή της Ζίτσας είναι ένας περιηγητικός αλλά άγνωστος παράδεισος, με ανεξάντλητα νερά από τον Καλαμά και τους παραποτάμους του, ιστορικά μοναστήρια, παραδοσιακά χωριά και, βέβαια, ονομαστό –εδώ και αιώνες- κρασί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER