Αστροφωτογραφίζοντας το αρχέγονο «Γάλα της Ήρας»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Θουκυδίδης αναφέρεται αρκετά συχνά στους Οινιάδες, οι οποίοι ήταν οι μόνοι από όλους του Ακαρνάνες που συντάχθηκαν με τους Λακεδαιμονίους  κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, ως παραδοσιακοί εχθροί των Αθηναίων! Οι Αθηναίοι επανειλημμένως εξεστράτευσαν κατά των Οινιαδών, αλλά απέτυχαν να κυριεύσουν την πόλη.
Η σπουδαιότητα της πόλης αποδεικνύεται κι απ' το γεγονός ότι διέθετε θέατρο σε θέση προνομιούχο, εν μέσω βελανιδιών, και με θαυμάσια θέα προς τον κάμπο και τις ακτές του Ιονίου πελάγους. 

Κείμενο: Άγγελος Μακρής

Φωτογραφίες: Άγγελος Μακρής

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Το αρχέγονο «Γάλα της Ήρας»

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Άγγελος ΜακρήςΣύμφωνα με την παράδοση, στο κάστρο κατοικούσε ένας βασιλιάς  που τον έλεγαν Τρίκαρδο.
Αυτός ο βασιλιάς  είχε ένα πανέμορφο υιό , που είχε το όνομα Ανήλιαγος, επειδή δεν έπρεπε ποτέ να τον δει ο Ήλιος. Ο Ανήλιαγος, όταν έγινε ο ίδιος βασιλιάς, γνώρισε και αγάπησε την Κυρά-Ρήνη, που κατοικούσε στον πύργο της στην Πλευρώνα (αρχαία πόλη της Αιτωλίας) και κάθε νύκτα την επισκεπτόταν, αλλά έφευγε πριν ξημερώσει. Η Κυρά-Ρήνη λοιπόν, επειδή ο βασιλιάς Ανήλιαγος δεν της έλεγε γιατί φεύγει πάντα τόσο πρωί, ζήλεψε μην τυχόν υπάρχει κάποια αντίζηλη, και μια νύχτα αποφάσισε να τον εξαπατήσει.
Έσφαξε όλα τα κοκόρια του πύργου με αποτέλεσμα ο Ανήλιαγος να μην αντιληφθεί το ξημέρωμα και την απειλητική άφιξη του ήλιου, και όταν έφυγε τον πρόλαβε ο ήλιος στο ποτάμι.
Έτσι, ο βασιλιάς Ανήλιαγος έσβησε για πάντα.
Το πιο επιβλητικό πάντως μνημείο του οικισμού είναι το αρχαίο λιμάνι, που είχε ως χρήση την ανάσυρση των πλοίων στο εσωτερικό του, την επισκευή και παραμονή τους για ορισμένο διάστημα το χειμώνα. Πρόκειται για το καλύτερα σωζόμενο νεώριο του αρχαίου κόσμου και σ’ αυτό βοηθά το ότι είναι λαξευτό στο βράχο κι όχι χτισμένο με υλικά.
Αποτελούσε το ναύσταθμο των Οινιαδών και τα πλεούμενα μέσω της λίμνης Κυνίας είχαν άμεση πρόσβαση στο Ιόνιο. Υπάρχουν εφτά διαζώματα, που σημαίνει ότι μπορούσαν ταυτόχρονα να δέσουν εφτά σκάφη.
3000 χρόνια μετά, εκεί είναι στεριά με λιμνάζοντα νερά, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα.
Ο νυχτερινός ουρανός όμως δεν έχει αλλάξει και πολύ!
 Ο πυρήνας του γαλαξία μας - το γάλα της Ήρας, σύμφωνα με τους προγόνους μας - διασχίζει τον Σκορπιό και τον Τοξότη, κοσμώντας τον έναστρο ουρανό.Αυτή η γαλακτόχρωμη φωτεινή ζώνη που φαίνεται με γυμνό μάτι ν’ αγκαλιάζει την ουράνια σφαίρα, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των παρατηρητών του ουρανού από τα πανάρχαια χρόνια. O πρώτος που έδωσε μια μυθολογική εξήγηση για τον σχηματισμό της ήταν ο Eρατοσθένης, ο οποίος αναφέρει ότι ο Eρμής εξαπάτησε τη θεά  Ήρα και την έπεισε να θηλάσει τον μικρό τότε Hρακλή, καρπό τού έρωτα του συζύγου της Δία, με τη θνητή Aλκμήνη. H ζηλότυπη θεά, αφού τον θήλασε για λίγο, κατάλαβε την απάτη, τον έσπρωξε μακριά και το γάλα της τινάχτηκε προς τον ουρανό σχηματίζοντας μια υπόλευκη ζώνη, που γι’ αυτόν τον λόγο ονομάστηκε γαλαξιακή.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή των αρχαίων Eλλήνων, ο Γαλαξίας μας δημιουργήθηκε από τον καπνό των θυσιών προς τους θεούς του Oλύμπου που προερχόταν από τον αστερισμό του Bωμού.
Kατ’ άλλους, ο Γαλαξίας ήταν ο δρόμος που ακολούθησε ο ήρωας Περσέας για να σώσει την Aνδρομέδα από τα δόντια του τρομερού δράκοντα. Σύμφωνα μ’ αυτήν την εκδοχή, καθώς ο Περσέας διέσχιζε τους αιθέρες πάνω στον φτερωτό Πήγασο, δημιούργησε με τον καλπασμό του άφθονη αστρική σκόνη, η οποία σχημάτισε τον Γαλαξία.
Oι Πυθαγόρειοι ονόμαζαν το Γαλαξία «οδό των ψυχών». Oι Aρχαίοι Έλληνες τον έλεγαν Γαλακτίτη Kύκλο και Hριδανό ποταμό. O Πίνδαρος τον αναφέρει ως «λιπαράν οδόν» και «δρόμον του Διός».
Eκτός πάντως από τις μυθολογικές ερμηνείες, πρώτοι οι Aρχαίοι Έλληνες επιχείρησαν να ερμηνεύσουν επιστημονικά τη φύση της γαλακτόχρωμης ζώνης του Γαλαξία. Aυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ήδη από το 460 π.X. ο Δημόκριτος είχε αντιληφθεί τη φύση του Γαλαξία. Tην άποψη αυτή, την είχε διατυπώσει πριν από τον Δημόκριτο και ο Πυθαγόρας. O Aναξαγόρας αντίθετα θεωρούσε ότι ο Γαλαξίας δεν ήταν παρά μια αντανάκλαση του ηλιακού φωτός, ενώ ο Πλούταρχος διατύπωνε την άποψη ότι ήταν η σκιά της Γης, που εμφανιζόταν όταν ο Ήλιος κατέβαινε κάτω από τον ορίζοντα.
 Τι όμορφη ιστορία έχουμε…! Ειδικά μάλιστα όταν «ντύνεται» με εξίσου όμορφη μυθολογία!

           Πηγές:  
  • Star Names: Their Lore and Meaning - Allen, Richard Hinckley
  • Wikipedia
  • Δανέζης Μάνος, «Ο Γαλαξίας μας»
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αιτωλοακαρνανία, Μεσολόγγι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας
Σ’ έναν τόπο τραχύ και δυσπρόσιτο μέσα σε σπηλιές και απόκρημνα φαράγγια, αποκαλύπτονται ασκηταριά και παμπάλαια μοναστήρια, που κράτησαν τη φλόγα της Ορθοδοξίας άσβεστη για αιώνες. 
T69 / Παράδοση / Αιτωλοακαρνανία /

Μεσολόγγι. Στο μονοπάτι των Εξοδιτών

Μεσολόγγι. Στο μονοπάτι των Εξοδιτών
 «Σεβαστή Διοίκησις
Με την Ελπίδα να μας καταφθάσουν τα καράβια και να μας μπάσουν ζαερέν, εφθάσαμε εις την αθλιωτάτην κατάστασιν. Εφάγαμεν όλα τα άλογα, μολάρια, γομάρια, σκύλους και γάτες, τα οποία ετελείωσαν και αυτά… Και επεριμέναμεν οκτώ ημέρας τρώγοντες θαλάσσια χόρτα και πλέον δεν τα ματαείδαμεν…»
Μ’ αυτή τη ρεαλιστική περιγραφή αρχίζει η δραματική αναφορά των διασωθέντων οπλαρχηγών προς την «Προσωρινήν Διοίκησιν της Ελλάδος» μετά την έξοδο του Μεσολογγίου … 
T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T116 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Eκβολές Αχελώου

Eκβολές Αχελώου
Πηγάζοντας  από τα υψίπεδα του Λάκμου και διατρέχοντας μια περιπετειώδη διαδρομή 225 χιλιομέτρων, ο Αχελώος εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος δημιουργώντας ένα αχανές και πολύπλοκο οικοσύστημα από υγροτόπους, καλαμιώνες και αμμουδερές ακτές.