Ακρίτας: εκεί που παρελθόν και παρόν γίνονται ένα...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ιδιαιτερότητα του ορεινού και γραφικού αυτού χωριού, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του, είναι  η συνύπαρξη οικημάτων διαφορετικού αρχιτεκτονικού στυλ. Μονώροφα ή διώροφα πλίνθινα και πέτρινα σπίτια του 19ου αιώνα δένουν αρμονικά με καλοβαλμένα σπίτια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα. Δημιουργείται, έτσι, μια αισθητή αρχιτεκτονική αντινομία που δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο οικισμό του νομού Φλωρίνης.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ακρίτας: εκεί που παρελθόν και παρόν γίνονται ένα...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΝΝΑ ΡΟΥΣΣΟΜΟΥΣΤΑΚΑΚΗ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΟΥΛΑΚΗΣ

[email protected]
 

Αναμφίβολα ο  επισκέπτης του νομού Φλωρίνης πρέπει να επισκεφτεί το χωριό Ακρίτας - παλαιότερα Μπούφι- το οποίο βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας, σε υψόμετρο 1050 μέτρα στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα.
Η ιδιαιτερότητα του ορεινού και γραφικού αυτού χωριού, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του, είναι  η συνύπαρξη οικημάτων διαφορετικού αρχιτεκτονικού στυλ. Μονώροφα ή διώροφα πλίνθινα και πέτρινα σπίτια του 19ου αιώνα δένουν αρμονικά με καλοβαλμένα σπίτια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα. Δημιουργείται, έτσι, μια αισθητή αρχιτεκτονική αντινομία που δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο οικισμό του νομού Φλωρίνης.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός  πως πολλά από τα σπίτια αυτά, αν και εγκαταλελειμμένα, διατηρούν στον εσωτερικό τους διάκοσμο έπιπλα και αντικείμενα του παρελθόντος. Καναπέδες, πολυθρόνες, κρεβάτια ακόμα και είδη καθημερινής χρήσεως ξυπνούν μνήμες αφήνοντας το στίγμα της αισθητικής  μιας άλλης εποχής και δίνοντας κάποιες αμυδρές πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη τους.
 
Ωστόσο, το μάτι του επισκέπτη θα σταθεί σε ένα επιβλητικό κτήριο, το οποίο διακρίνεται για τις ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές αρετές του. Οι κάτοικοι έχουν να σου εξιστορήσουν πολλά για το κτήριο αυτό, ενώ στις αφηγήσεις τους μπορεί να διακρίνει κανείς ανάμεικτα συναισθήματα περηφάνιας και νοσταλγίας.
 
Ο Σίμος, μόνιμος κάτοικος του Ακρίτα αποδεικνύει πως παρά το νεαρό της ηλικίας του -μόλις 18 ετών- δε σκέφτεται ούτε στιγμή να το εγκαταλείψει για να μεταβεί σε κάποια κοντινή πόλη. Αντιθέτως, φροντίζει για την ανάδειξη του τόπου του και τη συντήρηση των κτισμάτων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Έτσι, θα σου αποκαλύψει πως πρόκειται για το δημοτικό σχολείο του Ακρίτα, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1910 -το 1908 ξεκίνησε- από τον αρχιμάστορα Μπραν. Το αρχικό σχέδιο κατασκευής περιελάμβανε τη δημιουργία ενός διώροφου κτηρίου  με οκτώ συνολικά αίθουσες διδασκαλίας, με γραφεία και υπνοδωμάτια δασκάλων, με βοηθητικούς χώρους στο υπόγειο, έχοντας ως στόχο να στεγάσει 800 με 1.000 μαθητές. Μάλιστα, στα ανατολικά προστέθηκε ένας μεγάλος χώρος εκδηλώσεων, ενώ πάνω από την κεντρική θύρα της εισόδου υπάρχει ακόμη ο εξώστης.Η απορία που εύλογα δημιουργείται σε όποιον το  αντικρίζει αφορά το μέγεθος του: Πώς γίνεται ένα τόσο  μικρό σε έκταση χωριό να διαθέτει ένα τόσο μεγαλοπρεπές σχολείο;
Απορία, όμως, που αίρεται όταν μαθαίνεις πως κάποτε άκμασε σαν κεφαλοχώρι με 3500 κατοίκους. Έτσι, λόγω του αριθμητικού μεγέθους των κατοίκων του παρουσιάστηκε και η ανάγκη στέγασης μεγαλύτερου αριθμού μαθητών. Σήμερα, χωρίς να έχει απολέσει την παραδοσιακή ομορφιά του, έχει λιγότερους από 150 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.
Παρ' όλα αυτά  καμιά έξωθεν πληροφορία δε συγκρίνεται με την εμπειρία που αποκομίζει κάποιος, όταν επισκεφτεί τον εσωτερικό του χώρο. Στις μαθητικές αίθουσες στέκονται αλώβητα από το χρόνο τα ξύλινα θρανία των μαθητών του τότε, ενώ οι αναγραφές ''ΤΑΞΙΣ Α & Β'' πάνω στις ξύλινες θύρες των αιθουσών κάνουν το χθες επίκαιρο και προκαλούν δέος. Βιβλία, μαθητικές κατασκευές, κορνίζες στους τοίχους, κατσαρόλες και πιάτα στο χώρο της κουζίνας μένουν εκεί στη θέση τους σαν να μην έκλεισε ποτέ το σχολείο τούτο. Οι ξύλινες σκάλες για τη μετάβαση από τον έναν όροφο στον άλλο διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση, που αν δεν ήταν η σκόνη να μαρτυρά την εγκατάλειψη, θαρρείς πως ακόμη  ακούς τα βήματα των μαθητών του να αντηχούν.
Και ενώ μια αίσθηση μελαγχολίας αλλά και θαυμασμού καταλαμβάνει  τον επισκέπτη, καθώς περιηγείται στο χώρο, ακούει τα τιτιβίσματα των πουλιών που έχουν χτίσει τις φωλιές τους στις αίθουσες διδασκαλίας και του' ρχονται αμέσως στο νου οι παρακάτω στίχοι:
 
"...Και σα να μη τον πάτησε του Χάρου το ποδάρι
ο Ακρίτας μόνο ατάραχα
κυττάει τον Καβαλλάρη!
- Ο Ακρίτας είμαι Χάροντα δεν περνω με τα χρόνια.
Μ΄ άγγιξες και δε μ΄ ένιωσες
στα μαρμαρένια αλώνια".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Φλώρινα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Περιήγηση / Φλώρινα /

Πρέσπες, Μέρος Α'

Πρέσπες, Μέρος Α'
Τόπος θεϊκός οι Πρέσπες, γεμάτος ιδιαιτερότητες, κάθε εποχή του χρόνο εμφανίζουν ένα διαφορετικό γοητευτικό πρόσωπο.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T68 / Περιήγηση / Φλώρινα /

Φλώρινα

Φλώρινα
Πολιτεία ορεινή και απόμακρη στις δυτικές εσχατιές της Μακεδονίας. Με έντονη αύρα παράδοσης και πολιτισμού αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, η Φλώρινα διατηρεί κάθε εποχή του χρόνου μια ιδιαίτερη γοητεία.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T114 / Περιήγηση / Φλώρινα /

Aμύνταιο

Aμύνταιο
Σ΄ένα εκτεταμένο υψίπεδο της Δυτικής Μακεδονίας, σε μέσο υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, βρίσκεται η πόλη του Αμυνταίου, με πανάρχαια ιστορία, εξαίρετους αμπελώνες κι ένα οικοσύστημα τεσσάρων γειτονικών λιμνών, που είναι στην Ελλάδα μοναδικό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER