106

Δεκέμβριος 2015

σελ. 124-147

Μονοπάτι Αγίου Φωκά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεν είναι λίγες, τα τελευταία χρόνια οι φορές, που στον χάρτη της Μονεμβασιάς, έχει μαγνητίσει τα βλέμματά μας το Μονοπάτι του Αγίου Φωκά. Οι λόγοι είναι πολλοί: αρχικά το μεγάλο του μήκος και, στην συνέχεια, η άμεση γειτνίασή του με την αλίμενη ακτογραμμή. Πολύ σημαντικός είναι ο τερματισμός του στο Σπήλαιο Καστανιάς, ένα από τα σημαντικότερα και πλουσιότερα διακοσμημένα σπήλαια της Ελλάδας. Υπήρχε όμως κι ένας ακόμη λόγος που καθιστούσε το μονοπάτι ελκυστικό: ότι πρόσφατα  είχε, σ’ όλο του το μήκος, σηματοδοτηθεί και διανοιχθεί. Αυτό το επίπονο έργο είχε ολοκληρωθεί χάρη-κυρίως- στην προσωπική φροντίδα του καλού μας φίλου σπηλαιολόγου, φυσιολάτρη και ακούραστου ορειβάτη Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Που για άλλη μια φορά θα τον έχουμε μαζί μας συνοδοιπόρο και πολύτιμο ξεναγό.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Οικισμοί Αγ. Στεφάνου - Κουλεντίων - Αγίου Νικολάου
Αρχαία κινστέρνα, Σπήλαιο Καστανιάς
Βραχώδης ακτογραμμή Χερσονήσου Μαλέα
Πεζοπορικό μονοπάτι Αγίου Φωκά - Σπήλαιο Καστανιάς και Κουλεντίων - Αγ. Στεφάνου

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Εισαγωγή

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T75 / Περιήγηση / Λακωνία /

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη
Η Μάνη, αυτή η τόσο ιδιαίτερη γωνιά στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, εξακολουθεί να μας εκπλήσει με τα αθέατα μονοπάτια, τους μικρούς άγνωστους οικισμούς και τους μοναχικούς ανθρώπους που κατοικούν σ΄αυτούς.
 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T94 / Περιήγηση / Λακωνία /

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Ελιά, Βιανδίνη, Τηγάνια, Μποζάς, Πλύτρα και Ασωπός. Λακωνική ακτογραμμή με εκπληκτικές αμμουδιές, φιλόξενους οικισμούς και μια μισοβυθισμένη αρχαία πολιτεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον, περιηγητικό και αρχαιολογικό.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Λακωνία

Αξία Άρθρου: 0.50 €