81

Μάιος 2011 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 98-135

Τήνος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην πρώτη –με αξιώσεις- προσέγγισή μας στην Τήνο δεν μας προσέλκυσε μόνον η περίφημη Παναγία η Μεγαλόχαρη. Μας μάγεψε για πολλές μέρες το σπάνιο φυσικό και δομημένο περιβάλλον του νησιού, τα αμέτρητα υπέροχα μονοπάτια

Προλάβαμε να γνωρίσουμε το μονοπάτι του Φάρου της Λιβάδας, στο ανατολικότερο άκρο του νησιού. Το θαυμάσιο, άλλοτε λιθόστρωτο κι άλλοτε χορταριασμένο μονοπάτι από το Φαλατάδο ως την γεωλογική μοναδικότητα της Βωλάξ. Τον εντυπωσιακό βράχο με το κάστρο του Ξώμπουργκου και το περίφημο μονοπάτι μέχρι την Χώρα. Ακόμη βαδίσαμε τα χλοερά μονοπάτια από τον Κάμπο στην Κώμη και από το Αγάπι στο Σκλαβοχώρο. Και, βέβαια, ανακαλύπτουμε και θαυμάζουμε συνεχώς τους θρυλικούς Περιστεριώνες της Τήνου και τα γραφικότατα χωρία.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Παναγιά Μεγαλόχαρη, Κάστρο Ξώμπουργκου, Φάρος Λιβάδας, Περιστεριώνες, Βράχοι Βωλάξ
Παραδοσιακός εορτασμός της Παναγίας της Μεγαλόχαρης το 15 Αύγουστο
Πεζοπορικές διαδρομές: Φάρος Λιβάδας, Ξώμπουργο, Βωλάξ, Κώμη, Αγάπι

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Εισαγωγή
Ξηµερώνει µε φως λαµπρό, όπως αρµόζει σ’ ένα κυκλαδονήσι. Εντυπωσιακή είναι κι η διαύγεια της ατµόσφαιρας. Μέρες τώρα οι βοριάδες διαφεντεύουν το Αιγαίο. Ο ορίζοντας στο βάθος διαγράφεται χωρίς ίχνος καταχνιάς. Αντίκρυ µας η Σύρος. Τα σπίτια της Ερµούπολης αποτυπώνονται µε κάθε λεπτοµέρεια.

Βρισκόµαστε στην Τήνο. Ήταν, από την αρχαιότητα ακόµα, ξακουστό «ανεµονήσι». Στο όρος «Γύρος», τον σηµερινό Τσικνιά, είχε το ορµητήριό του ο θεός των ανέµων, ο Βορέας. Εκεί στην κορυφή θρηνούσε µε τις πνοές του τον θάνατο των Βορεαδών, των δυο γιών του, του Ζήτι και του Κάλαϊ, που είχε φονεύσει ο Ηρακλής… (1)

Αφήνω το βλέµµα µου ν’ αγναντεύει τα ταραγµένα νερά του Αιγαίου. Και τη µνήµη µου να προσπαθεί ν’ ανασυνθέσει εικόνες και στιγµές, κάπου 13 χρόνια πριν. Από εκείνη την πρώτη προσέγγιση της Τήνου. Μια προσέγγιση µε τουριστική, ξώφαλτση µατιά. Η ουσιαστική, ωστόσο, γνωριµία ενός τόπου αρχίζει µόνον µε την ψηλάφηση του εδάφους, την αργή επαφή των ποδιών µε σοκάκια, µονοπάτια και καλντερίµια.

-Και µάλιστα τα Τηνιακά, λέει ο φίλος µας ο Κυριάκος. Τα περισσότερα και ωραιότερα µονοπάτια του Αιγαίου. Τώρα την άνοιξη είναι αληθινά «Μονοπάτια των ονείρων».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ηρακλειά

Ηρακλειά
Στο δυτικότερο άκρο των Μικρών Κυκλάδων η Ηρακλειά, προσφέρει γραφικότητα, φρέσκο ψάρι και θαυμάσιες αμμουδιές, αλλά και την τέλεση του εσπερινού στο σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη, μια εμπειρία μοναδική. 
T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας
Στην ανατολικότερη άκρη της Ανάφης η φύση δημιούργησε έναν μονοκόμματο, συμπαγή βράχο, τον πιο πελώριο στο Αιγαίο. Πάνω στην κορυφή του έχτισαν οι Αναφιώτες το ανεμοδαρμένο ξωκκλήσι της Καλαμιώτισσας.
T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T76 / Δραστηριότητες / Κυκλάδες /

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη
Η χερσόνησος του Αϊ - Γιάννη του Δέτη είναι ένας περιπατητικός παράδεισος με 7 χιλιόμετρων διάδρομων και στοιχεία από την προϊστορική εποχή ως τον Φάρο Κόρακα του 19ου αιώνα.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Άνδρος

Άνδρος

Πλούσια βλάστηση, χαράδρες και ρέματα με αστείρευτα νερά αλλά και τοπίο λιτό, κυκλαδίτικο, με ξερολιθιές και αμμουδιές εξωτικές. Είναι η Άνδρος, με πρωτεύουσα που διατηρεί ακόμη ζωντανή την παλιά της αίγλη και αρχοντιά.

T99 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Έξω Μεριά Τήνου

Έξω Μεριά Τήνου

Τήνος δεν είναι μόνον η Παναγία η Μεγαλόχαρη, πόλος έλξης θρησκευτικών –κυρίως- επισκεπτών. Είναι και η «Έξω Μεριά» με τον «Πύργο», την γενέτειρα των διάσημων γλυπτών. Εντυπωσιακό είναι ακόμα το φυσικό περιβάλλον, τα μονοπάτια και μερικοί εκπληκτικοί οικισμοί.

T71 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ίος

Ίος
Αστραφτερή και πολύτιμη η Ίος μυρίζει φρεσκάδα. Της την χαρίζουν οι χιλιάδες νέες και νέοι που κατακλύζουν το νησί, καθώς αποτελεί έναν από τους τέσσερις τόπους συνάντησης της παγκόσμιας νεολαίας.
T57 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μήλος

Μήλος
Ένα απέραντο γεωφυσικό μουσείο, που σε κάθε βήμα καταπλήσσει και γοητεύει τον επισκέπτη με τις ασύλληπτες εικόνες ακτών και πετρωμάτων.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Πολύαιγος

Πολύαιγος
Άγνωστη στους πολλούς και - παρά τα 18 της τετραγωνικά χιλιόμετρα -, σχεδόν ακατοίκητη, η Πολύαιγος, ορθώνει το απόκρημνο βράχινο μπόι της, με εξωτικές παραλίες ολούθε, δίπλα στις διάσημες νήσους της Μήλου και της Κιμώλου.
 
T111 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες
Στην προσωνυμία «Μικρές Κυκλάδες» εμείς προσθέτουμε και τον προσδιορισμό «Μαγικές». Δεν είναι υπερβολή : καθένα από τούτα τα μικρονήσια έχει τον δικό του τρόπο να πλανεύει τον επισκέπτη: με την ηρεμία του τοπίου, την φιλοξενία των κατοίκων, τα εξαίρετα ντόπια προϊόντα, κυρίως – όμως – με τα νερά των παραλιών, που συναγωνίζονται μεταξύ τους, ποια έχει το λαμπερότερο, το πιο διάφανο χρώμα τυρκουάζ.
T120 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Στην Τήνο των Καθολικών

Στην Τήνο των Καθολικών
Διάσημη –κυρίως- για την περίφημη εικόνα της Μεγαλόχαρης η Τήνος έχει –ωστόσο- και μια άλλη ιδιαιτερότητα, όχι ευρύτερα γνωστή. Είναι η έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου και Τήνου, με εκατοντάδες καθολικές εκκλησίες σ’ όλο το νησί.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Κυκλάδες, Τήνος

Αξία Άρθρου: 1 €