81

Μάιος 2011 - EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ - Αγοράστε credit για να ανοίξετε τα άρθρα

σελ 78-97

Μονοπάτι Πουρί - Βένετο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στις 6 του Μάρτη αρχίζει να μυρίζει η Άνοιξη, σ’ όλη την πεδινή Ελλάδα και στα νησιά. Στα Χάνια του Πηλίου, όμως, και στο καταφύγιο του φυσιολατρικού Βόλου ο «ΠΑΝ», το χιόνι ξεπερνάει το μισό μέτρο. Με τέτοιες συνθήκες ξεκινάει η διάσχιση του απαιτητικού αλλά και μεγαλύτερου –σε μήκος- μονοπατιού του Πηλίου. Αυτού που συνδέει το Πουρί με το Βένετο.

Είναι μια μεγάλη και πολυποίκιλη διαδρομή, που παρακολουθεί –έστω και από κάποια απόσταση- την τραχειά ΒΑ Πηλιορείτικη ακτογραμμή. Το μήκος είναι 21 χλμ. Η συνολική υψομετρική διαφορά 1575μ. και η ολοκλήρωση –χωρίς στάσεις- απαιτεί χρόνο 9 περίπου ωρών.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Τοξωτό γεφύρι του Διακουμή, Ερείπια του οικισμού της Παλιάς Μιτζέλας
Δασωμένες πλαγιές του φαραγγιού με βαλανιδιές, αριές, πουρνάρια, ρείκια, οξυές και καστανιές
Πεζοπορία Πουρί-Βένετο

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Λίγο πριν την εκκίνηση


Στα 1250 µέτρα, πάνω από τα Χάνια, το ύψος του χιονιού ξεπερνάει τα 50 εκατοστά.

Εγκαταλείπουµε την πόλη του Βόλου µε ήπιο καιρό. Μετά τα ψηλώµατα του Άνω Βόλου, οι στροφές της Πορταριάς ξετυλίγονται µυστηριώδεις, βυθισµένες στην οµίχλη.

Καθώς ανηφορίζουµε προς τα Χάνια εµφανίζεται στα πρανή του δρόµου χιόνι, που ψηλώνει συνεχώς.

-Στο τρίστρατο που θα βρείτε, θ’ αφήσετε το αυτοκίνητο και θ’ ανηφορίσετε αριστερά προς τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας, λένε οι οδηγίες.

Παίρνουµε τον ανήφορο µε τις λιγοστές µας αποσκευές. ∆εν έχουµε φακό αλλά ούτε κι είναι απαραίτητος. Στο ηµίφως της λευκής νύχτας συνηθίζουν γρήγορα τα µάτια. ∆εν βαδίζουµε για πολύ. Στην επόµενη στροφή διακρίνουµε τα φώτα του καταφυγίου. Αρχίζουµε ν’ ανεβαίνουµε την κατάλευκη πλαγιά. Για µονοπάτι έχουµε το βαθύ λούκι, που δηµιούργησαν τα βήµατα όσων προηγήθηκαν. Το ύψος του χιονιού ξεπερνάει τα 70 εκατοστά. Η πορεία είναι κουραστική.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T67 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα
Στο διάσημο Πηλιορείτικο χωριό, εκτός από την σπουδαία τουριστική υποδοχή, πρωταγωνιστές είναι τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αναρίθμητες κρήνες, η υπέροχη φύση του βουνού.
T71 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Λαύκος - Νότιο Πήλιο

Λαύκος - Νότιο Πήλιο
Αρχοντικά και νεοκλασσικά εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, πλατεία με αιωνόβια κυπαρίσσια, δυο μουσεία και κίνηση όλο το χρόνο ζωηρή. Είναι το αρχοντοχώρι του Λαύκου, προορισμός στο Ν. Πήλιο, επιθυμητός κάθε εποχή.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία, Πήλιο

Αξία Άρθρου: 0.50 €