81

Μάιος 2011 - ΤΕΥΧΟΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ - Τα άρθρα του όμως μπορείτε να τα κατεβάσετε

σελ 78-97

Μονοπάτι Πουρί - Βένετο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στις 6 του Μάρτη αρχίζει να μυρίζει η Άνοιξη, σ’ όλη την πεδινή Ελλάδα και στα νησιά. Στα Χάνια του Πηλίου, όμως, και στο καταφύγιο του φυσιολατρικού Βόλου ο «ΠΑΝ», το χιόνι ξεπερνάει το μισό μέτρο. Με τέτοιες συνθήκες ξεκινάει η διάσχιση του απαιτητικού αλλά και μεγαλύτερου –σε μήκος- μονοπατιού του Πηλίου. Αυτού που συνδέει το Πουρί με το Βένετο.

Είναι μια μεγάλη και πολυποίκιλη διαδρομή, που παρακολουθεί –έστω και από κάποια απόσταση- την τραχειά ΒΑ Πηλιορείτικη ακτογραμμή. Το μήκος είναι 21 χλμ. Η συνολική υψομετρική διαφορά 1575μ. και η ολοκλήρωση –χωρίς στάσεις- απαιτεί χρόνο 9 περίπου ωρών.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Τοξωτό γεφύρι του Διακουμή, Ερείπια του οικισμού της Παλιάς Μιτζέλας
Δασωμένες πλαγιές του φαραγγιού με βαλανιδιές, αριές, πουρνάρια, ρείκια, οξυές και καστανιές
Πεζοπορία Πουρί-Βένετο

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Λίγο πριν την εκκίνηση


Στα 1250 µέτρα, πάνω από τα Χάνια, το ύψος του χιονιού ξεπερνάει τα 50 εκατοστά.

Εγκαταλείπουµε την πόλη του Βόλου µε ήπιο καιρό. Μετά τα ψηλώµατα του Άνω Βόλου, οι στροφές της Πορταριάς ξετυλίγονται µυστηριώδεις, βυθισµένες στην οµίχλη.

Καθώς ανηφορίζουµε προς τα Χάνια εµφανίζεται στα πρανή του δρόµου χιόνι, που ψηλώνει συνεχώς.

-Στο τρίστρατο που θα βρείτε, θ’ αφήσετε το αυτοκίνητο και θ’ ανηφορίσετε αριστερά προς τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας, λένε οι οδηγίες.

Παίρνουµε τον ανήφορο µε τις λιγοστές µας αποσκευές. ∆εν έχουµε φακό αλλά ούτε κι είναι απαραίτητος. Στο ηµίφως της λευκής νύχτας συνηθίζουν γρήγορα τα µάτια. ∆εν βαδίζουµε για πολύ. Στην επόµενη στροφή διακρίνουµε τα φώτα του καταφυγίου. Αρχίζουµε ν’ ανεβαίνουµε την κατάλευκη πλαγιά. Για µονοπάτι έχουµε το βαθύ λούκι, που δηµιούργησαν τα βήµατα όσων προηγήθηκαν. Το ύψος του χιονιού ξεπερνάει τα 70 εκατοστά. Η πορεία είναι κουραστική.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία, Πήλιο

Αξία Άρθρου: 0.50 €