81

Μάιος 2011 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 136-149

Νησάκι Τσουγκριάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε απόσταση 2,5 σχεδόν χιλιομέτρων από το ΝΑ άκρο της Σκιάθου αρμενίζει στα νερά των Β. Σποράδων η ακατοίκητη νησιδούλα Τσουγκριά ή Μεγάλος Τσουγκριάς. Η έκτασή του μόλις ξεπερνάει το 1 τετ. χλμ. (1.158 στρέμματα) και το υψηλότερο σημείο φτάνει τα 87 μέτρα.

Το νησάκι είναι γνωστό στους θερινούς τουρίστες από τις δύο αμμουδερές του παραλίες στην δυτική ακτή. Για τους διαβασμένους όμως, όπως ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, ο Τσουγκριάς είναι παρακίνηση για εξερεύνηση εξαιτίας των αναφορών του Παπαδιαμάντη στον «Βαρδιάνο στα Σπόρκα»

Εμείς ακολουθούμε τον εξερευνητή μας στις παραλίες, στον υγρότοπο, στον Άγιο Φλώρο αλλά και στο δύσβατο εσωτερικό.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Υγρότοπος με πουλιά
Πεζοπορία στο νησί, Κολύμπι

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Οδοιπορικό στο ερημονήσι του ΤσουγκριάΈχω κάμποσα χρόνια που σβαρνιέμαι στις ερημιές, τα περιβόλια, τις αμμουδιές και τους απορρώγες βράχους της Σκιάθου. Αναζητώ περπατώντας κρυμμένα μυστικά και διατηρημένες τοποθεσίες στο διάβα της ζωής του νησιού, αυτά που με τόση μαεστρία έχει περιγράψει ο μεγάλος Αλέξανδρος. Η βορά όμως του χρόνου, η τουριστική αξιοποίηση κι η προβολή με την αξιοποίηση των σκιαθίτικων ακρογιαλιών ισοπέδωσε ή εξαφάνισε τα περισσότερα από τα παπαδιαμαντικά τοπία αφήνοντας ελάχιστα, που κι αυτά σώθηκαν βέβαια χάρη στο απρόσιτο και ανέφικτο της προσέγγισής τους. 


Τέτοια τοπία και ιστορικές θέσεις του νησιού μπορώ να ονοματίσω πολλά, ξεκινώντας από το Κάστρο και φτάνοντας μέχρι το βράχο του Αγιο-Σώστη, το Στοιβωτό και το Κουρούπι, το Ξάνεμο και φυσικά το απέναντι νησάκι του Τσουγκριά που έγινε διάσημο από τον “Βαρδιάνο στα Σπόρκα”.

Άλλες πάλι τοποθεσίες, όπως του “Πουλιού η Βρύση”, στις οποίες αναφέρεται πολύ συχνά ο σκιαθίτης κοσμοκαλόγερος έχουν αφανιστεί ή δεν είναι αναγνωρίσιμες κι εντοπιστέες. Οι αξίνες και τα αδηφάγα οδοποιητικά έχουν διαμορφώσει ένα άλλο νησί, που, εδώ που τα λέμε, δεν έχει καμία σχέση με το νησί που “βαδίζουμε” στα κείμενα του Παπαδιαμάντη…

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Σποράδες, Σκιάθος

Αξία Άρθρου: 0.50 €