83

Σεπτέμβριος 2011

σελ 72-101

Νήσος Θύμαινα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 Όταν την ατενίζουμε απ’ τους αντικρινούς Φούρνους, μας δείχνει έναν γυμνό ορεινό όγκο με δίδυμες, αφιλόξενες κορυφές. Είναι η νήσος Θύμαινα με τις κορυφές της Βάρδια και Πάππα. Αυτή, όμως, η απωθητική, ίσως μακρινή εικόνα ελάχιστα αποκαλύπτει από τα συναρπαστικά σημεία του νησιού: την αμφιθεατρική Χώρα με το λιμανάκι και τα παμπάλαια σκαλοπάτια, την όμορφη ενδοχώρα με το θεαματικό ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, την απόκρυφη και μοναχική Κεραμειδού, με τα δωμάτια και την ταβερνούλα, τους υπέροχους κολπίσκους, την θεϊκή γαλήνη και ηρεμία. Στο περίπλου της ακτογραμμής συναντάμε θαλασσοσπηλιές και ορμίσκους μαγευτικούς.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Βραχοσπηλιά στο μονοπάτι του Πάππα, Φωκοσπηλιά στις ανατολικές ακτές
Ανάβαση στην κορυφή Πάππα 470μ, Κολύμπι στην Κεραμειδού, στον Λάκκο, στο Κλεφτολίμανο

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στην γαλήνη της Κεραµειδούς


Η Θύµαινα από τους Φούρνους. Κεραµειδού, κορυφή Τσίµπες και στο βάθος η Ικαρία.

13 λοιπόν µήνες µετά τον Ιούνιο του 2010, ξαναβρισκόµαστε στους Φούρνους. Όλα µάς φαίνονται οικεία και φιλικά, σαν να µή λείψαµε καθόλου. Μέσα σ’ ελάχιστα λεπτά γεφυρώνεται στη µνήµη το χρονικό κενό των 13 µηνών. Ξαναπίνουµε τον πρωινό καφέ µας στη σκιά των αρµυρικιών, χαζεύουµε τα ολοζώντανα ψάρια και αστακούς που φέρνουν στο λιµάνι τα καϊκάκια, τρέχουµε από αµµουδιά σε αµµουδιά και βουτάµε σε κρυστάλλινα νερά, χαιρόµαστε κάθε στιγµή σ’ αυτό τον ωραίο τόπο, τον τόσο αγαπητό σε Έλληνες και ξένους.

Ωστόσο, δεν φεύγει απ’ το µυαλό µας και η Θύµαινα. Το µόνο που ως τώρα γνωρίσαµε απ’ αυτήν ήταν η κορυφή της, τυλιγµένη στις οµίχλες, ανεµοδαρµένη και µουσκεµένη απ’ τη βροχή. Είναι ώρα ν’ ανακαλύψουµε τι άλλο κρύβει πίσω από το αυστηρό παρουσιαστικό του το νησί.

Στον πηγαιµό µας για τη Θύµαινα «δεν είναι µακρύς ο δρόµος». Μόλις ένα 10λεπτο κρατάει το ταξίδι µας από το λιµάνι των Φούρνων ως το µικρολίµανο του νησιού. Θα µπορούσαµε να µείνουµε στον κύριο οικισµό, µε τα καφενεία και ταβερνάκια, την κίνηση του λιµανιού, τις έντονες κλίσεις και τα πάµπολλα σκαλοπάτια. Προτιµάµε την απόλυτη γαλήνη του συνοικισµού της Κεραµειδούς. Για να φτάσουµε ως αυτό το ιδιωτικό ησυχαστήριο, είµαστε υποχρεωµένοι να περπατήσουµε σχεδόν µισή ώρα απ’ το λιµάνι. (1)

Μετά τον ανηφορικό χωµατόδροµο, φτάνουµε σε αυχένα µε το εκκλησάκι του Αγ. ∆ηµητρίου. Από εκεί αγναντεύουµε για πρώτη φορά χαµηλότερα τον γοητευτικό όρµο και τον συνοικισµό της Κεραµειδούς187 ασβεστοχρισµένα και ξεκούραστα σκαλοπάτια µας οδηγούν στο επίπεδο της θάλασσας. Τρία εκκλησάκια, καµιά δεκαριά µικρόσπιτα, ένα ταβερνάκι κι από πάνω τρία ενοικιαζόµενα δωµάτια. Αυτή είναι όλη κι όλη η υποδοµή του τόπου. Λιτότατη, σχεδόν οικογενειακή. Στα διάφανα νερά του όρµου είναι αραγµένα λιγοστά µικροκάϊκα και βαρκούλες. Στην αµµουδερή παραλία κυριαρχούν µε τον εντυπωσιακό τους όγκο και την παχειά σκιά µερικά γέρικα αρµυρίκια. Είναι τα πολυτιµότερα και πιο σκληροτράχηλα δέντρα των ελληνικών ακτογραµµών.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T61 / Φυσικό περιβάλλον /

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων
Βόρεια των Ιωαννίνων, στα όρια Ελλάδας και Αλβανίας, βρίσκεται το Πωγώνι, τόπος ιστορικός, με παμπάλαια μνημεία ορθοδοξίας, υπέροχο φυσικό περιβάλλον και πετρόχτιστα χωριά.
 
T67 / Περιήγηση /

Έδεσσα

Έδεσσα
Τόπος πανέμορφος η Έδεσσα, με γοητευτικές παραδοσιακές γωνιές, διεκδικεί πιθανότατα, περισσότερο από κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα, τον τίτλο της «Πόλης του Νερού».
T69 / Δραστηριότητες /

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης
Μερικά χρόνια πριν κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, ότι η Κάλυμνος θα εξελίσσετο σ΄έναν από τους πιο διάσημους παγκοσμίως αναρριχητικούς προορισμούς με 1300 περίπου διαδρομές.
T74 / Περιήγηση /

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά
Δράγανο, μικρός ημιορεινός οικισμός στα δυτικά της Λευκάδας, με παραδοσιακά σπίτια, ωραίο φυσικό περιβάλλον και άμεση πρόσβαση στις διάσημες ακτές Πόρτο Κατσίκι, Γιαλό και Εγκρεμνούς.
 
T90 / Φυσικό περιβάλλον /

Αλυκές

Αλυκές

Τόσο χρήσιμο στην καθημερινότητά μας αλλά και τόσο απαραίτητο σε πάμπολλες χρήσεις, το γνώριμό μας αλάτι παρουσιάζεται σ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας, σ’ ένα άρθρο ιδιαίτερα συναρπαστικό.

T105 / Φυσικό περιβάλλον /

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Ο θαυμαστός κόσμος των γυμνοβράγχιων, των σαλιγκαριών της θάλασσας είναι από τους πρώτους οργανισμούς, που με την ποικιλομορφία σε χρώματα, μεγέθη και σχήματα, θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον ενός παρατηρητή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

T30 / Μνημεία /

Μπεζεστένια

Μπεζεστένια
Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα. Πόλεις με σημαντική παρουσία και ιστορία και με ένα κοινό χαρακτηριστικό στην μακρινή πορεία τους : τα Μπεζεστένια
T114 / Μνημεία /

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο  Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας
Στο Αρχιπέλαγος του Svalbard, στο ενδιάμεσο Νορβηγίας και Βορείου Πόλου, ο Άρης Βούλγαρης συμμετέχει με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων στην αποστολή για την παρατήρηση και φωτογράφιση του συναρπαστικού φαινομένου της Ολικής Έκλειψης Ηλίου.
T114 / Περιήγηση /

Λάιστα

Λάιστα
Μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι σε υπέροχα τοπία και βουνά φτάνουμε στην Λάιστα, το πιο απομονωμένο χωριό του Ζαγορίου, με εξαίρετα μονοπάτια και λιγοστούς ανθρώπους, που μας χαρίζουν αξέχαστη φιλοξενία και ζεστασιά.

Αξία Άρθρου: 1 €