83

Σεπτέμβριος 2011

σελ 42-71

Τα κάστρα του Άβαντα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων βόρεια της Αλεξανδρούπολης, συναντάμε αριστερά του δρόμου τα κατάλοιπα οχυρώσεων και Πύργων. Είναι το Βυζαντινό Κάστρο του ¨Ποταμού», χρονολογημένο μεταξύ του 1300 και 1360, στην Υστεροβυζαντινή περίοδο, δηλαδή. Με τους ισχυρούς του πύργους έλεγχε τις διαβάσεις προς την ενδοχώρα της Θράκης. Το δεύτερο κάστρο, δυσπρόσιτο στην προσέγγισή του είναι χτισμένο πάνω σε απόκρημνο λόφο, που δεσπόζει στο «φαράγγι» μερικά χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού του Άβαντα. Είναι η γενέτειρα του αρχαιολόγου και ξεναγού μας Κώστα Σισμανίδη. Το οδοιπορικό μας ολοκληρώνεται στο αθέατο, σπηλαιώδες ασκηταριό των Αγίων Θεοδώρων. Εκτυφλωτικής ομορφιάς είναι οι κατακόκκινες Παιώνιες, που ανακαλύπτουμε στα δρυοδάση της περιοχής.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΘΡΑΚΗ, Αλεξανδρούπολη, Άβαντας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου
Με εξαίσιο λιθωματικό διάκοσμο και μεγάλο πλούτο ζωντανών οργανισμών, το Σπήλαιο της Μαρώνειας είναι από τα πιο ενδιάφεροντα της Ελλάδας.
T42 / Παράδοση / Αλεξανδρούπολη /

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Το Εθνολογικο Μουσείο Θράκης είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Αλεξανδρούπολης.
T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901