84

Νοέμβριος 2011- TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 82-113

Οι Σκάλες του Ζαγοριού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 Στην Ήπειρο η ντόπια ονομασία είναι «Σκάλες». Πρόκειται για τα περίτεχνα καλντερίμια που δημιούργησαν με αξεπέραστη τέχνη και γνώση οι πετρομάστορες του Ζαγοριού. Και αποτελούσαν για αιώνες τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας -μεταξύ τους ή με τα Γιάννενα- των χωριών. Σ’ αυτό το οδοιπορικό διασχίζουμε και παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο διάσημες «Σκάλες του Ζαγορίου» όπως της Σκάλας Βραδέτου, της Βίτσας, των Κήπων, του Κουκουλιού, του Μονοδενδρίου και του Βίκου. Καταγράφουμε ακόμη την πολύ απαιτητική και επικίνδυνη κατάβαση της Κακιάς Σκάλας, ως τον Μέγα Λάκκο και τη χαράδρα του Βίκου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Ζαγοροχώρια Καπέσοβο, Κήποι, Κουκούλι, Βίτσα, Καπέσοβο, Βραδέτο, Μονοδέντρι, Βίκος
Μονή Αγίας Παρασκευής Ρογκοβού
Φαράγγι Βίκου, Βικάκι, Μέγας Λάκκος
Πεζοπορίες στις «ΣΚΑΛΕΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ»

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Απο τους Κήπους στο Κουκούλι

Ορµητήριό µας στους Κήπους είναι οι Kipi Suites. Ο ξενώνας δηµιουργήθηκε στο ανατολικό άκρο του χωριού, σε υπερυψωµένη τοποθεσία µε θέα εκπληκτική. Με πυρήνα δυο έξοχα κτίρια του 1848, το κατάλυµα συνδυάζει µ’ έναν σπάνιο τρόπο την αρχιτεκτονική παράδοση µε τις κορυφαίες σύγχρονες ανέσεις, γεφυρώνοντας µε τον ιδανικότερο τρόπο το παρελθόν µε το παρόν.

Το πρωινό του Οκτώβρη ξηµερώνει ψυχρό, µ’ έναν ήλιο που, ανάλογα µε τα σύννεφα γύρω του, προβάλλει άλλοτε λαµπρός κι άλλοτε χλωµός. Ο ορίζοντας στα νότια και δυτικά καλύπτεται από το πυκνοδασωµένο και µακρόστενο Μιτσικέλι, ενώ στο βάθος, πολύ ανατολικότερα εξέχουν, λευκές από το πρώτο χιόνι, οι κορυφές των Τζουµέρκων.

Κατεβαίνουµε στην δυτική είσοδο των Κήπων, στο φαράγγι Βικάκι. Την αρχή του µονοπατιού σηµατοδοτεί κίτρινη πινακίδα µε την ένδειξη «∆1 ΠΡΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΙ». 11:35’. Ξεκινάµε από υψόµετρο 790 µέτρων. Το καλό µονοπάτι ακολουθεί την δεξιά όχθη του φαραγγιού και σε δυο λεπτά µας βγάζει στο όµορφο γεφύρι του Κοντοδήµου. Ποικίλες εικόνες οµορφαίνουν το Βικάκι: µωβ κυκλάµινα και κίτρινοι κρόκοι, κρανιές µε κόκκινα κράνα, ιτιές, γάβροι, µηλιάρια και σφενδάµια. Πάνω από το γεφύρι ορθώνεται συµπαγής ασβεστόλιθος, κάθετος αλλά και µε κλίσεις αρνητικές. Ειν’ ένα αναρριχητικό πεδίο ιδανικό, µε διαδροµές που φέρουν µόνιµες αγκυρώσεις µε βίσµατα βράχου και πλακέτες. Οι αναρριχητικές διαδροµές έχουν και ονόµατα, ανάλογα µε την ποιητική διάθεση και την πρωτοτυπία των ονοµατοθετών-αναρριχητών. Εδώ, τα ονόµατα είναι «ΛΑΓΝΕΙΑ» και τα «ΡΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ».


Στο φαράγγι Βικάκι το µικρό, καλοχτισµένο γεφύρι του Κοντοδήµου (1753). 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T73 / Περιήγηση / Ιωάννινα /

Δίκορφο Ζαγορίου

Δίκορφο Ζαγορίου
Από τους γραφικότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς του Ζαγοριού το Δίκορφο, χαρίζει στους επισκέπτες του απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, πανέμορφα μονοπάτια και υψηλού επιπέδου φιλοξενία.
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T84 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Αγριόγιδο

Αγριόγιδο
Ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου μας εισάγει στον άγνωστο κόσμο και στις συνήθειες του Αγριόγιδου, του κυρίαρχου των γκρεμών και των δυσπρόσιτων βουνών, που τόσο ελάχιστα προστατεύεται από την πολιτεία και τόσο άγρια κυνηγιέται από τον άνθρωπο.
T84 / Δραστηριότητες / Ιωάννινα /

Ορεινή διάσχιση Γράμμου

Ορεινή διάσχιση Γράμμου
Μοναχικός οδοιπόρος ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μας οδηγεί με τις φωτογραφίες και την γραφή του σε μία συγκλονιστική διάσχιση της κορυφογραμμής του Γράμμου, που βρίθει από τεκμήρια και μνήμες των αδυσώπητων μαχών του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.
T90 / Μνημεία / Ιωάννινα /

Όρος Φλάμπουρο

Όρος Φλάμπουρο

Στο Φλάμπουρο της Λάϊστας, του  πιο απόμακρου χωριού του Ζαγοριού, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου ανακαλύπτει μια υπέροχη φύση και  ένα παλιό άγνωστο μοναστήρι, κατάγραφο με αγιογραφίες Χιονιαδιτών καλλιτεχνών.

T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Διάφανα νερά με χαριτωμένους τρίτωνες, όχθες με καταπράσινο χορτάρι, θέα του Σμόλικα που προκαλεί δέος. Είναι η περίφημη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, προσιτή ακόμη και σε μικρής ηλικίας πεζοπόρους.

T112 / Παράδοση / Ιωάννινα /

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).
ΗΠΕΙΡΟΣ, Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια

Αξία Άρθρου: 1 €