84

Νοέμβριος 2011- TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 134-149

Ορεινή διάσχιση Γράμμου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Γράμμος είναι μεγάλο ορεινό συγκρότημα, τμήμα του οροσυμπλέγματος της Βόρειας Πίνδου. Εκτείνεται στη Β-ΒΔ πλευρά του νομού Ιωαννίνων και στη Δ. πλευρά του νομού Καστοριάς. Μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και το Καϊμάκτσαλάν είναι το 4ο σε υψόμετρο βουνό της Ελλάδας, με 2.521μ. 20 κορυφές του ξεπερνούν τα 2.000μ.

Σ΄ αυτό τον εμβληματικό  ορεινό όγκο μας μεταφέρει μ’ ένα μοναχικό οδοιπορικό ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, αποτυπώνει εικόνες και εντυπώσεις της ορεινής διάσχισης αλλά και τα συναισθήματά του από την απρόσμενη ανακάλυψη ενός υπολείμματος από στρατιωτικό πουκάμισο πολεμιστή του εμφυλίου, σε υψόμετρο 2.196μ.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Ορειβατική διάσχιση Γράμμου

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Εισαγωγή

Από καιρό αλώνιζε το νου µου η σκέψη µιας ολοκληρωµένης πεζοπορίας - διάσχισης του σώµατος της βασικής κορυφογραµµής του Γράµµου. Στο χάρτη είχα σηµαδέψει µε προσοχή κάθε λεπτοµέρεια από την πορεία αυτή κι έµενε µονάχα η υλοποίησή της. Θεωρητικά δεν ήταν εύκολο πράγµα. Σηµασία είχε η αγάπη και η τόλµη να το κάνω µεσοκαλόκαιρο και µάλιστα δίχως συντροφιά. Για αφετηρία είχα επισηµάνει τις λίµνες Μουτσάλια, στην παρυφή των Αρένων, ψηλά από τον Μυροβλήτη. Στη συνέχεια προβλέπονταν το πέρασµα της εκτεταµένης βουνοσειράς, ύστερα κατάβαση στην Αετoµηλίτσα, κι από κει πάλι ανάβαση και διάσχιση των κορυφών της Κιάφας, του Περήφανου, του Γκέσου και της “2.520” µε τελικό προορισµό το Πληκάτι.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Διάφανα νερά με χαριτωμένους τρίτωνες, όχθες με καταπράσινο χορτάρι, θέα του Σμόλικα που προκαλεί δέος. Είναι η περίφημη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, προσιτή ακόμη και σε μικρής ηλικίας πεζοπόρους.

T112 / Παράδοση / Ιωάννινα /

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).
ΗΠΕΙΡΟΣ, Ιωάννινα

Αξία Άρθρου: 0.50 €