85

Ιανουάριος 2012- TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 84-105

O Μύλος των Ξωτικών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο «Μύλος των Ξωτικών» ακολούθησε με επιτυχία τα χνάρια της  «Ονειρούπολης της Δράμας». Έτσι τον Δεκέμβρη του 2011, ο ιστορικός Μύλος Ματσόπουλου, εξαιρετικά αναπλασμένος, άνοιξε τις πύλες του και έκτοτε αποτελεί κάθε χρόνο  και για όλη την περίοδο των γιορτών το σπίτι των ονείρων, του κεφιού και της χαράς μικρών και μεγάλων, όχι μόνον για την πόλη και την περιοχή των Τρικάλων αλλά και για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από παντού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Μύλος Ματσόπουλου
Παραδοσιακός εορτασμός Χριστουγέννων, με ποικίλες εκδηλώσεις στον Μύλο των Ξωτικών και σε όλη την πόλη των Τρικάλων, ιδιαίτερα στις όχθες του Λιθαίου Ποταμού.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΕισαγωγήΟ πρώτος διδάξας -ή µάλλον διδάξασα- ήταν η «Ονειρούπολη» της ∆ράµας, πιθανότατα, η µεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που πραγµατοποιείται στην Ελλάδα.

Ήταν ∆εκέµβρης του 2004, όταν ο ∆ήµος της ∆ράµας πήρε την απόφαση να µεταµορφώσει τον ∆ηµοτικό Κήπο και την Πλατεία Ελευθερίας της πόλης σε… «Ονειρούπολη». Που θα έµοιαζε µε πραγµατικό χωριό του Αη-Βασίλη, έτσι όπως το ονειρεύτηκαν µέσα από τα παραµύθια τους εκατοµµύρια παιδιά. Η ιδέα έµοιαζε πρωτοποριακή και ευφυής. Και, παρά τις κάποιες αντιρρήσεις και αντιδράσεις, έγινε δεκτή από την  κοινωνία της ∆ράµας µε µεγάλο ενθουσιασµό. Κινητοποιήθηκαν σύλλογοι, φορείς και εκατοντάδες εθελοντές. Όλοι θεωρούσαν προσωπική υποχρέωσή τους να βοηθήσουν την κοινή προσπάθεια της πόλης.

Τα αποτελέσµατα και ο συνολικός αντίκτυπος του εγχειρήµατος στα 7 χρόνια που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν το αξίωµα, ότι κάθε κοινή προσπάθεια, βασισµένη σε άριστη οργάνωση, όραµα και πίστη, είναι καταδικασµένη… να επιτύχει.

Όταν λοιπόν έφτασε από τον ∆ήµο Τρικάλων η πρόσκληση για να παρακολουθήσουµε την δηµιουργία του δικού τους χωριού του Άι-Βασίλη, δεν διστάσαµε καθόλου. Πολύ περισσότερο µάλιστα, που το χωριό έφερε τον ροµαντικό και µυστηριώδη τίτλο "Ο ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ". 

Πρώτη επίσκεψη στον Μύλο των Ξωτικών
-Εδώ θα είναι ο «Μύλος των Ξωτικών»;

-Ναι, δεν σας αρέσει; ρωτάει ο Γρηγόρης Αβανίδης.

-Υπέροχα είναι. Τι σκέφτεστε να κάνετε όµως;

-Να µεταµορφώσουµε για 30 µέρες τον ιστορικό Μύλο του Ματσόπουλου στο ονειρεµένο σκηνικό του «Μύλου των Ξωτικών». Που θα προσπαθήσει να µεταφέρει τους επισκέπτες -και ιδιαίτερα τα παιδιά- µακρυά από την πραγµατικότητα, στον παραµυθένιο κόσµο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.

23 Νοέµβρη στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Βρισκόµαστε στην πλακόστρωτη αυλή του ιστορικού Μύλου Ματσόπουλου, που ξεκίνησε αρχικά τη λειτουργία του από τους αδελφούς Αγαθοκλή τον Ιούνιο του 1885, σε xώρο 26.915 τετραγωνικών µέτρων. (1) Το ογκώδες τριώροφο µας εντυπωσιάζει µε τις διαστάσεις και την στιβαρή του τοιχοποιΐα, που αποτελείται από πέτρα και ενδιάµεσες οριζόντιες σειρές από τουβλάκια συµπαγή. Με τα ίδια τουβλάκια έχουν κατασκευαστεί τα τόξα στα πορτοπαράθυρα του Μύλου. Στις γωνιές των τοίχων κυριαρχούν µεγάλα αγκωνάρια πελεκητά. Ισχυρά σιδερένια «κλειδιά» σε σχήµα «S» υποστηρίζουν σε στρατηγικά σηµεία την τοιχοποιΐα του κτιρίου. Που µπορεί να θεωρηθεί από τα ωραιότερα δείγµατα βιοµηχανικής αρχιτεκτονικής.

Ο Γρηγόρης, η Βίκη και ο Χάρης είναι η ηγετική οµάδα, που από την Ονειρούπολη της ∆ράµας έχει πάρει «µεταγραφή» στα Τρίκαλα και στον Μύλο των Ξωτικών. Μπαίνουµε µαζί τους στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου εξειδικευµένα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την µεταµόρφωση του Μύλου. Από τους χώρους του ισογείου που θα στεγάζει τα διάφορα περίπτερα, µια ξύλινη σκάλα µας οδηγεί στον όροφο. Εδώ βρίσκονται οι παλιές ογκώδεις µηχανές του µύλου.

-Σε λίγες µέρες όλα θ’ αλλάξουν, λέει ο Γρηγόρης. Αυτά τα χοντρά σίδερα θα «ντυθούν» µε πολύχρωµες ενδυµασίες γιορταστικές.

Λίγη ώρα αργότερα συναντάµε στο ∆ηµαρχείο τον Αντιδήµαρχο Θοδωρή Σπανό και τον ∆ήµαρχο Τρικκαίων Χρήστο Λάππα.

-Μετά την καταξιωµένη πορεία της Ονειρούπολης της ∆ράµας, προβλέπω ανάλογη επιτυχία και για τον δικό µας Μύλο των Ξωτικών. Ο χώρος είναι θαυµάσιος, δεν επιβαρύνει το κέντρο της πόλης και διαθέτει απέραντους χώρους για υποδοχή πλήθους επισκεπτών. Είµαστε βέβαιοι ότι χιλιάδες άνθρωποι, και ιδιαίτερα τα παιδιά, θα ζήσουν ώρες χαράς και πατροπαράδοτης φιλοξενίας των Τρικαλινών πολιτών. Σας περιµένουµε στα επίσηµα εγκαίνια στις 11 του ∆εκέµβρη.

Ένας Μύλος γιορτής και χαράς

Τρίκαλα, Κυριακή 11 του ∆εκέµβρη. Από µακρυά ακόµη φτάνουν στ’ αυτιά µας ήχοι µουσικής. Καθώς πλησιάζουµε στο πάρκο του Μύλου, εθελοντές µε κόκκινα καπελλάκια µας κατευθύνουν ευγενικά στα σηµεία στάθµευσης. Είµαστε από τους ελάχιστους τελευταίους τυχερούς. 

Λίγα λεπτά µετά ο τεράστιος χώρος έχει καταληφθεί από αναρίθµητα αυτοκίνητα. Η ηρεµία του Νοέµβρη ανήκει στο παρελθόν. Σήµερα δύσκολα πλησιάζουµε στην εξωτερική είσοδο του Μύλου. Και ακόµη δυσκολότερα καταφέρνει να βρει η Άννα µια θέση για να στήσει τον τρίποδα µε την φωτογραφική της µηχανή.

Τί πλήθος είναι τούτο! Τί ενθουσιασµός! Τί θόρυβος και φωνές! Η πλακόστρωτη πλατειούλα του Μύλου έχει κυριευθεί από µια συµπαγή µάζα εκατοντάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας. Πιο εκδηλωτικά είναι τα µικρά παιδιά, που τραγουδάνε, φωνάζουν, λικνίζονται στους ρυθµούς της µουσικής. Ακούγεται το πασίγνωστο και τόσο χαρούµενο τραγουδάκι: «Χαρωπά τα δυο µου χέρια τα χτυπώ». Χορεύουν όλα τα παιδιά και µαζί τους ο υπερµεγέθης Χιονάνθρωπος (ο «Τουρτούρας») και ο συµπαθής Αρκούδος (ο «Χουρχούρης»).

Τα µεγάφωνα τώρα παίζουν το παµπάλαιο αλλά αειθαλές «Τζερόνιµο Γιάνκα», που µας θυµίζει ελληνικές ταινίες και δικές µας εποχές. Χοροπηδάνε στον ρυθµικό ήχο, χωρίς βέβαια να ακολουθούν τα ακριβή βήµατα τα παιδιά. Ούτε χώρο έχουν αλλά ούτε τα βήµατα γνωρίζουν. Ήταν αγέννητα όταν «γεννήθηκε» η Γιάνκα.

Να και ο «Rudolf το ελαφάκι». ∆ηµοφιλέστατο τραγουδάκι, τρελαίνονται τα παιδιά. Από λεπτό σε λεπτό µεγαλώνει το πλήθος, κάποια στιγµή δεν µπορούν να µπουν άλλοι, η χωρητικότητα της πλατείας έχει ξεπεράσει τα όριά της. Σκεφτόµαστε να επιχειρήσουµε να δούµε ποια είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου του Μύλου. Μάταιος κόπος. ∆εν φτάνουµε ούτε στην είσοδο. Έστω και µε µεγάλη δυσκολία, καταφέρνουν οι εθελοντές να τηρήσουν την τάξη, να συγκρατήσουν τα πλήθη που θέλουν να εισχωρήσουν στα έγκατα του Μύλου. Ευτυχώς! Γιατί στον κλειστό χώρο θα ήταν ίσως πολύ επικίνδυνος ο συνωστισµός.

Την µουσική σκυτάλη απ’ τα µεγάφωνα παίρνει η ζωντανή µουσική από την ιστορική Φιλαρµονική του ∆ήµου. Επικαλούµενοι την ιδιότητά µας πετυχαίνουµε ν’ ανεβούµε στην εξέδρα, στα νώτα της ορχήστρας. Απ’ αυτή τη θέση η θέα της πλατείας είναι πανοραµική. Μερικά µέτρα µπροστά µας, ανάµεσα στους µουσικούς, δεσπόζει η εκφραστική φυσιογνωµία του µαέστρου, που µοιάζει να ζει και ν’ απολαµβάνει την κάθε στιγµή. Λίγο αργότερα, ο ∆ήµαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας κηρύσσει τα επίσηµα εγκαίνια και ο «Μύλος των Ξωτικών», τούτο το απόβραδο της Κυριακής, 11 ∆εκεµβρίου του 2011, ξεκινάει την διαδροµή του στο χρόνο. Μια διαδροµή για την οποία κανείς δεν έχει την παραµικρή αµφιβολία ότι θα είναι απολύτως επιτυχής.

Με πολύ κόπο, σπρώχνοντες και σπρωχνόµενοι, καταφέρνουµε να φτάσουµε στην εξωτερική είσοδο του Μύλου. Βαθειές ανάσες, µπαίνουµε στο αυτοκίνητο και φτάνουµε στην πόλη. Μια πόλη διακριτικά αλλά εξαίσια στολισµένη µε τα µονόχρωµα led λαµπάκια στα δέντρα, στους θάµνους, στις όχθες του νυχτερινού Ληθαίου ποταµού.

Επικρατεί µια παράξενη ηρεµία στην πόλη. Την απολαµβάνουµε καθισµένοι σ’ ένα παγκάκι, πάνω απ’ τον Ληθαίο.


Πρωινό Δευτέρας στον Μύλο των Ξωτικών-Σήµερα θα µπορέσετε να κάνετε µε άνεση τη δουλειά σας, λέει το πρωί της ∆ευτέρας ο Στέλιος Καραγιώργος. Υπεύθυνος του Μουσείου Τσιτσάνη ο Στέλιος, γνωρίζει τους πάντες και τα πάντα σχετικά µε τον Μύλο των Ξωτικών.

Φτάνουµε στο µεγάλο πάρκο του Μύλου, παρκάρουµε όπου θέλουµε ανάµεσα στα πανύψηλα πλατάνια. Επιτέλους ηρεµία. Όχι απόλυτη όµως. Το πλήθος των µεµονωµένων επισκεπτών έχει αντικατασταθεί από χαρούµενες οµάδες µαθητών ∆ηµοτικού. Όχι µόνον από σχολεία των Τρικάλων αλλά κι από πολλές πόλεις της ευρύτερης περιοχής. (2) Η πειθαρχεία των παιδιών είναι εκπληκτική. Μπροστά στην κάθε οµάδα είναι πάντα µια εθελόντρια ή ένας εθελοντής, που κατευθύνει την οµάδα στα διαδοχικά εργαστήρια του Μύλου.

Ποια είναι όµως αυτά τα εργαστήρια;

-Ας κάνουµε µια πλήρη περιήγηση στον Μύλο των Ξωτικών, λέει ο Στέλιος.

Μπαίνουµε στην κεντρική είσοδο. Αµέσως αριστερά το µεγάλο περίπτερο, που πληροφορεί για τα πάντα τους επισκέπτες, τους προσφέρει ενηµερωτικά φυλλάδια και αυτοκόλλητα για τα µικρά παιδιά, που σηµειώνουν επάνω όνοµα και τηλέφωνο επικοινωνίας µε τους γονείς τους, σε περίπτωση που χαθούνε.

-Εδώ όλοι είναι εθελοντές και στελέχη του e-trikala, της διαχειρίστριας εταιρείας του ∆ήµου, λέει ο Στέλιος. Όταν οι εθελοντές ξεπέρασαν τους 450 σταµατήσαµε να δεχόµαστε άλλους, δεν προλαβαίναµε να τους εκπαιδεύσουµε.

Μια µεγάλη αίθουσα υπάρχει δεξιά της εισόδου. Είναι ένα θαυµάσιο αµφιθέατρο για ενηµέρωση σχολείων και γκρουπ.

Μετά την είσοδο στρίβουµε αριστερά, αρχίζει ήδη το µαγικό µας ταξίδι στον «Μύλο των Ξωτικών». Εδώ είναι τα διάφορα εργαστήρια όπου η είσοδος είναι παντού δωρεάν.

Πρώτα το ∆ηµοτικό Εργαστήρι Ζωγραφικής Προσώπου, µε πάµπολλα πινέλα και ποικίλες ζωγραφιές. Η τεχνοτροπία της ζωγραφικής µοιάζει εδώ να είναι εµπνευσµένη από µια παράσταση Όπερας. Αµέσως δίπλα είναι ο «Φούρνος των Ξωτικών». Το αντιλαµβανόµαστε φυσικά από τις λαχταριστές ευωδιές του φρεσκοψηµένου ψωµιού. Ο φούρνος συνεργάζεται µε το Σωµατείο Αρτοποιών Τρικάλων. Εδώ τα παιδιά µαθαίνουν πώς γίνεται το ψωµί, ενηµερώνονται για την διατροφική αξία ενός καλού πρωινού και ότι το καλύτερο ψωµί είναι πάντα από το φούρνο της γειτονιάς. Το απόγευµα µάλιστα, έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν στο εργαστήρι και το δικό τους ψωµί. (3)

Μπροστά στο κηπάριο, πάνω στο γρασίδι, βρίσκεται µια σιδερένια χειροποίητη γάστρα τεραστίων διαστάσεων. Κατασκευάστηκε ειδικά για την παρασκευή ενός πελώριου ψωµιού που θα ζυγίζει σχεδόν 200 κιλά!

Μετά τον φούρνο ακολουθεί ο Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδροµίας Ν. Τρικάλων. Εδώ ενηµερώνονται τα σχολεία για το σύνολο των υπαίθριων δραστηριοτήτων µε στόχο την αγάπη προς τη φυσική ζωή.

Μεσολαβούν το Τραινάκι, το Παγοδρόµιο, το Ζαχαρωτό Χωριό και αµέσως µετά το τόσο επιθυµητό Εργοστάσιο Σοκολάτας. Εδώ γίνεται πραγµατικός χαµός. Τα πρόσωπα ζωγραφίζονται µε σοκολάτα, ένας χάρτης της υδρογείου απεικονίζει την πορεία του Κακάου από την Κεντρική Αµερική στον υπόλοιπο κόσµο. Καθώς µπαίνουν τα παιδιά αναφέρουν το όνοµα του σχολείου τους. Πριν φύγουν, βέβαια, παίρνουν κι ένα σοκολατάκι.

Περνάµε δίπλα από το CARROUSEL. Γέλια, φωνές, µουσικές, οι κλόουν Τρίκκης και Ανθούλης, οι δυο µασκώτ του Μύλου, χορεύουν µε τα παιδιά.

Μπαίνουµε στο κεντρικό κτίριο του Μύλου. Άνετα πια, χωρίς τον φοβερό χτεσινό συνωστισµό. Στη σειρά µικρές µπουτίκ µε αναµνηστικά αντικείµενα και δώρα. Οι παλιές µηχανές του Μύλου έχουν µετατραπεί σε παιχνιδοµηχανές. Εδώ κι ο γνωστός τρικαλινός σκιτσογράφος Κουρσό

Όσα παιδιά επιθυµούν, ποζάρουν για µια καρικατούρα ζωγραφική.

Ανηφορίζουµε τον διάδροµο, φτάνουµε στον χώρο, όπου τα ξωτικά φτιάχνουν δώρα για να στείλει ο Αη-Βασίλης στα παιδιά του κόσµου.

Μια µηχανή, που είναι προορισµένη να φτιάχνει όπλα, είναι µόνιµα χαλασµένη! Το µήνυµα είναι σαφές. Καταλήγουµε στο εργαστήρι του συµπαθέστατου Αη-Βασίλη. Είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφηµένο πρόσωπο του Μύλου. Κάθε παιδί θέλει µαζί του µια φωτογραφία.

Κατεβαίνουµε την σκαλίτσα από το εργαστήρι του Αη-Βασίλη και φτάνουµε στο Ταχυδροµείο. Αναρίθµητα τα γράµµατα που γράφουν τα παιδιά.

-Όλα θ’ απαντηθούν, µου λέει µια εθελόντρια και, βέβαια, την πιστεύω.

Κάπου απέναντι ο ∆ήµος Τρικκαίων έχει στήσει το ∆ηµοτικό Θέατρο Σκιών. Που είναι πάντα τόσο αγαπητό σε µεγάλους και µικρούς. Κάπου εδώ το δικό µας ταξίδι στον Μύλο των Ξωτικών φτάνει στο τέλος του. Πολύ θα επιθυµούσαµε να κρατούσε περισσότερο, και αυτό το όνειρο, που για λίγες ώρες ζήσαµε στον Μύλο, να µεταφερόταν για πολλά χρόνια και στη ζωή. 

Ειν' ένα µήνυµα αισιοδοξίας που µεταδίδει σε όλους ο Μύλος των Ξωτικών. Μακάρι να επαληθευτεί.

Επίλογος

Είναι πολύ ιδιαίτερη η πόλη των Τρικάλων, µε το Κάστρο και το Βαρούσι, τα «Μανάβικα» και τις όχθες του Ληθαίου, το Ασκληπιείο, το Κουρσούµ Τζαµί και το ιστορικό Παγοποιείο και Εργοστάσιο Γκαζόζας Κλιάφα. Σ’ όλους αυτούς τους σηµαντικούς τόπους θα σας ξεναγήσουµε σε επόµενο τεύχος.

Τούτο το άρθρο αφιερώνεται στον Μύλο των Ξωτικών. Στη µεγάλη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του ∆ήµου Τρικκαίων, που στοχεύει να χαρίσει το χαµόγελο στα προσωπάκια των παιδιών. Και να δείξει ότι στον Έλληνα και, φυσικά, στον Τρικαλινό, δεν ταιριάζει η µιζέρια.

Έχει όµως κι άλλον ένα στόχο ο Μύλος των Ξωτικών. Να µεταµορφώσει την όµορφη πόλη των Τρικάλων -για ένα τουλάχιστον µήνα- στον πιο επιθυµητό προορισµό της Θεσσαλίας και όχι µόνον. Και ν’ αποτελέσει έναν θεσµό διαχρονικό, που κάθε χρόνο χιλιάδες µικροί και µεγάλοι θα προσδοκούν.

Παραπομπές

(1) Μαρούλας Κλιάφα, «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ, 1881-1960».

(2) Οι αριθµοί είναι εκπληκτικοί: µέχρι τις 23 ∆εκεµβρίου περισσότερα από 20.000 παιδιά θα επισκεφθούν τον Μύλο των Ξωτικών!

(3) Σε κάθε επισκέπτη του φούρνου προσφέρεται ένα µικρό ολόφρεσκο ψωµάκι. Από το πρωί ως το αποµεσήµερο της Κυριακής είχαν προσφερθεί πάνω από 4.000! ψωµάκια. Αυτό σηµαίνει, ότι οι επισκέπτες, την Κυριακή µόνο, ξεπέρασαν τους 10.000!.

Χρήσιμες πληροφορίες

- ∆ήµος Τρικκαίων: www.trikalacity.gr,
τηλ. 24313 51100

- Μύλος των Ξωτικών: www.milosxotikon.gr

- E-trikala: www.e-trikala.gr

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Τρίκαλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T30 / Περιήγηση / Τρίκαλα /

Ασπροπόταμος Τρικάλων

Ασπροπόταμος Τρικάλων
Γύρω του οι πανύψηλες κορυφές της Νότιας Πίνδου, παντού απέραντα δάση και αστείρευτα νερά. Είναι ο Ασπροπόταμος, ο θεϊκός τόπος απ΄όπου πηγάζει ο θρυλικός Αχελώος.
 
T65 / Δραστηριότητες / Τρίκαλα /

Τρούφες

Τρούφες
Αθέατη μέσα στο έδαφος και δυσεύρετη, άγρια ή καλλιεργημένη, η τρούφα αποτελεί ένα συμπλήρωμα εδεσμάτων με μοναδικό άρωμα, γεύση αλλά και τιμή.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T86 / Μνημεία / Τρίκαλα /

Τρίκαλα

Τρίκαλα

Πόλη ανθρώπινη και ωραία η πατρίδα του Τσιτσάνη. Με ποτάμι διάφανο, πολλά ποδήλατα και ατμόσφαιρα καθαρή. Με κάστρο και παλιά πόλη, φιλόξενους ανθρώπους και εξαίρετο φαγητό, είναι ένας προορισμός πολύ επιθυμητός.

T87 / Φυσικό περιβάλλον / Τρίκαλα /

Αχελώος

Αχελώος

Μ’ ένα συναρπαστικό και ποικιλόμορφο οδοιπορικό, που κράτησε 20 χρόνια, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου συνοψίζει τις εμπειρίες και εντυπώσεις του για τον μεγάλο Αχελώο, το σημαντικότερο αλλά και πιο θεαματικό ποτάμι της Ελλάδας.

T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια.