85

Ιανουάριος 2012- TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 30-69

Οροπέδιο Φενεού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

10 χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία πραγματοποιούμε μια δεύτερη, μεγαλύτερης διάρκειας, προσέγγιση του Φενεού. Διατρέχουμε σ’ όλη του την έκταση το πανέμορφο οροπέδιο, επισκεπτόμαστε τα γραφικά χωριά με τις εξαίρετες πετρόχτιστες εκκλησίες, περιηγούμαστε το νότιο τμήμα με τις περίφημες –από την αρχαιότητα ακόμη- «Καταβόθρες». Ανηφορίζουμε, επίσης,  το θαυμάσιο δασικό μονοπάτι από τον οικισμό του Φενεού ως το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, καθώς και το μονοπάτι του Άμπουλα, με τα πανύψηλα μαυρόπευκα. Αγναντεύουμε την Λίμνη Δόξα ψηλά από το Κονάκι του Γκογκάκη και, τέλος, θαυμάζουμε τα άγρια άλογα να καλπάζουν ελεύθερα στο υψίπεδα της Ζήρειας.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Ελένη Καλπαξή

Καταβόθρες, Αρχαία Φενεός, Μονή Αγ. Γεωργίου, Παλιομονάστηρο, Παναγία του Βράχου, Ναός Ταξιαρχών Γκούρας
Λίμνη Δόξας, Ορεινοί όγκοι Χελμού, Ζήρειας, Ντουρντουβάνας, Ολίγυρτου, Σαϊτά
Ποδήλατο στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού, Πεζοπορία στα μονοπάτια του Άμπουλα, και από τον Φενεό στον Άγ. Νικόλαο

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Απο το βορρά στον νότο του Φενεού


Το περίφηµο τετράτοξο γεφύρι του Όλβιου πριν από το Στενό.

Αρχικά κατευθυνόµαστε ΒΑ προς το Στενό, µε την βρύση που τρέχει µέσα απ’ τον κορµό του µεγάλου πλατανιού. Πριν από το χωριό µας εντυπωσιάζει το τετράτοξο γεφύρι πάνω από την κοίτη του Όλβιου ποταµού. Εδώ πρέπει να επισηµάνουµε, ότι το υψίπεδο του Φενεού διαρρέουν από βορρά προς νότο δυο ποτάµια. Το πρώτο είναι το «Ρέµα της ∆όξας» ή «Αροάνιος Ποταµός», που πηγάζει από την θέση «Τουρκόβρυση», στους πρόποδες του Χελµού. Το ποταµάκι συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά της υπερχείλισης από την τεχνητή λίµνη ∆όξα και γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχή ροή σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η συνολική του πορεία στο οροπέδιο του Φενεού είναι 14χλµ. (2).

Το δεύτερο ποτάµι είναι ο «Όλβιος» ή «Φενεάτικος».(3) Το ποτάµι έχει τις πηγές του στο Μαύρο Όρος, πάνω από την Καρυά και µετά από πορεία 13χλµ., καταλήγει στο Ν∆ τµήµα του βαθυπέδου του Φενεού. (4) Η ονοµασία «Όλβιος», που σηµαίνει ευτυχισµένος, πιθανότατα δόθηκε στο ποτάµι, γιατί µε τα νερά του η καλλιέργεια της γης γινόταν πιο αποδοτική. Σύµφωνα µάλιστα µε την παράδοση, την παλαιά κοίτη του Όλβιου άνοιξε ο Ηρακλής. Παρά την φετινή, πρωτόγνωρη ανοµβρία το ποτάµι εξακολουθεί να έχει -έστω και λιγοστό- νερό.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T73 / Περιήγηση / Κορινθία /

Ταρσός Κορινθίας

Ταρσός Κορινθίας
Ήταν μέσα της δεκαετίας του ’60. Το μικρό 12θέσιο πουλμανάκι ανηφόριζε μουγκρίζοντας το χωματόδρομο από την Εβροστίνα της Δυτικής Κορινθίας προς το Σαραντάπηχο και την περιοχή του Φενεού. Σε κάποια στροφή, σαν μια τεράστια ασήκωτη μπάρα, ένα μεγάλο έλατο πεσμένο κάθετα στο δρόμο, έβαλε γρήγορα τέλος στην εκδρομή και στις φιλοδοξίες μου ν’ ανέβω στους γιγαντιαίους βράχους του Ταρσού. «Δεν πειράζει, παιδί είσαι ακόμα. Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου και στην ερειπωμένη βυζαντινή μικροπολιτεία του Ταρσού και στην Παναγιά του Βράχου και στο θρυλικό Κάστρο των Σφυρών, ν’ ανέβεις κάποτε», μού ‘χε πει ο πατέρας μου, ενώ εγώ κλωτσούσα με θυμό το πεσμένο έλατο. 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T85 / Δραστηριότητες / Κορινθία /

Ανάβαση στην Ντουρντουβάνα

Ανάβαση στην Ντουρντουβάνα

Πρώτη στη σειρά κατάταξης –από άποψη υψομέτρου- είναι η Κυλλήνη ή Ζήρεια, με 2.375μ. Ακολουθούν τα Αροάνια ή Χελμός με 2.355μ. Τρίτη είναι η Ντουρντουβάνα, που με τα 2.107μ. της κορυφής της, δεσπόζει στα δυτικά του Οροπεδίου του Φενεού.

T86 / Φυσικό περιβάλλον / Κορινθία /

Χειμωνιάτικος Φενεός

Χειμωνιάτικος Φενεός

Μετά το πιο άνυδρο φθινόπωρο των τελευταίων δεκαετιών, ο χειμωνιάτικος Φενεός μάς υποδέχεται με χιόνια και βροχές, μας επιδεικνύει ρεαλιστικά τη λειτουργία των περίφημων φυσικών του καταβοθρών.

T87 / Μνημεία / Κορινθία /

Μουσείο Στυμφαλίας

Μουσείο Στυμφαλίας

Εγκατεστημένο σε περίοπτη θέση στη Λεκάνη της Στυμφαλίας, το ομώνυμο Μουσείο εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους με τα εκθέματα για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της Στυμφαλίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Κορινθία, Οροπέδιο Φενεού

Αξία Άρθρου: 1 €