86

Μάρτιος 2012

σελ 110-155

Τρίκαλα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην σύγχρονη εποχή, που χάνεται σταδιακά ο παραδοσιακός τρόπος ζωής, η πόλη των Τρικάλων διατηρεί μια φυσιογνωμία φιλική και ανθρώπινη, μια καθημερινότητα με χαλαρούς ρυθμούς. Βοηθάει σ’ αυτό ο πανέμορφος ποταμός Ληθαίος που διασχίζει την πόλη, τα αναρίθμητα σιωπηλά και καθαρά ποδήλατα αλλά και η άγνωστη –στις ελληνικές πόλεις- ευγένεια της πλειονότητας των οδηγών, που δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς. Πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο χαρακτήρα των Τρικάλων είναι η γραφικότατη Παλιά Πόλη με το Φρούριο, τα παραδοσιακά σπίτια, τα ταβερνάκια και τα στενά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Πύργος Ρολογιού, Κάστρο Τρικάλων, Μητροπολιτικό Μέγαρο, Κουρσούμ Τζαμί του 1557, Κτίριο Σιδηροδρομικού Σταθμού, Κεντρική Γέφυρα του Ληθαίου Ποταμού 1886, Ανδριάντας Ασκληπιού
Παραδοσιακή Συνοικία ΒΑΡΟΥΣΙ, Παζάρι των Τρικάλων της Δευτέρας, Συνοικία ΜΑΝΑΒΙΚΑ, Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας ΚΛΙΑΦΑ

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ο Ληθαίος ποταμός


Σημείο αναφοράς για το κέντρο της πόλης αποτελεί η κεντρική σιδερένια γέφυρα του Ληθαίου.

Απ’ το κατάστρωμα της γέφυρας, 6 μέτρα πάνω από την κοίτη, παρακολουθούμε τη ροή των νερών του ποταμού. Μια ροή βελούδινη, με νερά καθαρά, σχεδόν διαυγή. Σ’ αυτήν την καθαρότητα συνέβαλε, η συγκέντρωση των αστικών λυμάτων στους αποχετευτικούς αγωγούς του βιολογικού καθαρισμού. Σφύζει το ποτάμι από ζωή, πηγαινοέρχονται και τσαλαβουτάνε κύκνοι και πάπιες, λευκές χήνες και μικρούλες καφετιές αγριόπαπιες. 


Κύκνοι, πάπιες και χήνες στα καθάρια νερά του Ληθαίου.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T30 / Περιήγηση / Τρίκαλα /

Ασπροπόταμος Τρικάλων

Ασπροπόταμος Τρικάλων
Γύρω του οι πανύψηλες κορυφές της Νότιας Πίνδου, παντού απέραντα δάση και αστείρευτα νερά. Είναι ο Ασπροπόταμος, ο θεϊκός τόπος απ΄όπου πηγάζει ο θρυλικός Αχελώος.
 
T65 / Δραστηριότητες / Τρίκαλα /

Τρούφες

Τρούφες
Αθέατη μέσα στο έδαφος και δυσεύρετη, άγρια ή καλλιεργημένη, η τρούφα αποτελεί ένα συμπλήρωμα εδεσμάτων με μοναδικό άρωμα, γεύση αλλά και τιμή.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T85 / Παράδοση / Τρίκαλα /

O Μύλος των Ξωτικών

O Μύλος των Ξωτικών
Η πόλη των Τρικάλων έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία αισιοδοξίας και χαράς, μετατρέποντας για 30 μέρες τον ιστορικό Μύλο Ματσοπούλου σε ονειρεμένο Μύλο των Ξωτικών.
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Τρίκαλα /

Αχελώος

Αχελώος

Μ’ ένα συναρπαστικό και ποικιλόμορφο οδοιπορικό, που κράτησε 20 χρόνια, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου συνοψίζει τις εμπειρίες και εντυπώσεις του για τον μεγάλο Αχελώο, το σημαντικότερο αλλά και πιο θεαματικό ποτάμι της Ελλάδας.

T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Τρίκαλα

Αξία Άρθρου: 1 €