86

Μάρτιος 2012

σελ 88-109

Χειμωνιάτικος Φενεός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Οροπέδιο του Φενεού, σε μέσο υψόμετρο 800 μέτρων, στα ορεινά της Κορινθίας, είναι ένας τόπος με εικόνες πολυδιάστατες, που εμφανίζουν δραματικές εναλλαγές στην διαδοχή των εποχών. Η γη το καλοκαίρι είναι κατάξερη, ενώ τον χειμώνα είναι ολοζώντανη η κοίτη των ποταμών Όλβιου και Αροάνιου. Εξίσου συναρπαστική είναι και η εικόνα των περίφημων, από τα χρόνια της αρχαιότητας,  Καταβοθρών. Μέσα από τα στενά γοργοκίνητα κανάλια διοχετεύονται ανά τους αιώνες τα περισσευούμενα νερά του λεκανοπεδίου για να συναντήσουν –μέσω των κρυφών διόδων του υπεδάφους- τις πηγές του Λάδωνα ποταμού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Καταβόθρες Φενεού, Μετέωρα Ταρσού, Λίμνη Δόξας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Πρώτες ώρες στον Φενεό


Ο πρωινός ήλιος φωτίζει την χιονισμένη Ντουρντουβάνα. Σε πρώτο πλάνο το συγκρότημα ΕΥΧΑΡΙΣ.

Η ορεινή Καστανιά, πάνω από τη λεκάνη της Στυμφαλίας, μας υποδέχεται παγωμένη και λευκή.  Στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, στον αυχένα, ο ορίζοντας της δύσης προβάλλει πορφυρός. Είναι ένα δειλινό δραματικό, με απειλητικά σύννεφα, που συνωθούνται πίσω από τους ορεινούς όγκους του Σαϊτά, της Ντουρντουβάνας και του Χελμού. Το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, ξημερώνει λαμπρό, με μια ατμόσφαιρα διάφανη, απαλλαγμένη από τις γνώριμες καταχνιές του Φενεού. Κατάλευκες οι γύρω κορυφές, στραφταλίζουν στις πρώτες ακτίνες της αυγής. Το τοπίο είναι μεγαλόπρεπο, χαρακτηριστικό και αυθεντικό του χειμωνιάτικου Φενεού.

Νωρίς το απόγευμα υποδεχόμαστε τα Μέλη στον θαυμάσιο χώρο εστίασης και καφέ του ξενώνα «ΑΛΕΞΙΟΥ». Εδώ, στο υψόμετρο των 1.000 μέτρων, πάνω από τον οικισμό του Πανοράματος, απολαμβάνουμε θέα μοναδική. Το τελευταίο φως μας βρίσκει στο ιστορικό μοναστήρι Αγίου Γεωργίου, πάνω από τα γαλήνια νερά της λίμνης Δόξας. Στιγμές κατάνυξης, περισυλλογής και ρεμβασμού στο χαγιάτι της μονής και κέρασμα με το περίφημο γλυκό κουταλιού από κόκκινα τριαντάφυλλα που παρασκευάζουν οι μοναχοί.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T73 / Περιήγηση / Κορινθία /

Ταρσός Κορινθίας

Ταρσός Κορινθίας
Ήταν μέσα της δεκαετίας του ’60. Το μικρό 12θέσιο πουλμανάκι ανηφόριζε μουγκρίζοντας το χωματόδρομο από την Εβροστίνα της Δυτικής Κορινθίας προς το Σαραντάπηχο και την περιοχή του Φενεού. Σε κάποια στροφή, σαν μια τεράστια ασήκωτη μπάρα, ένα μεγάλο έλατο πεσμένο κάθετα στο δρόμο, έβαλε γρήγορα τέλος στην εκδρομή και στις φιλοδοξίες μου ν’ ανέβω στους γιγαντιαίους βράχους του Ταρσού. «Δεν πειράζει, παιδί είσαι ακόμα. Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου και στην ερειπωμένη βυζαντινή μικροπολιτεία του Ταρσού και στην Παναγιά του Βράχου και στο θρυλικό Κάστρο των Σφυρών, ν’ ανέβεις κάποτε», μού ‘χε πει ο πατέρας μου, ενώ εγώ κλωτσούσα με θυμό το πεσμένο έλατο. 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T85 / Φυσικό περιβάλλον / Κορινθία /

Οροπέδιο Φενεού

Οροπέδιο Φενεού
Προστατευμένο από τους όγκους πέντε ψηλών και ιστορικών βουνών, το υψίπεδο του Φενεού έχει τα πάντα: εύφορο έδαφος, λίμνη και ποτάμια, απέραντα δάση, βυζαντινά μοναστήρια και παραδοσιακά χωριά.
T85 / Δραστηριότητες / Κορινθία /

Ανάβαση στην Ντουρντουβάνα

Ανάβαση στην Ντουρντουβάνα

Πρώτη στη σειρά κατάταξης –από άποψη υψομέτρου- είναι η Κυλλήνη ή Ζήρεια, με 2.375μ. Ακολουθούν τα Αροάνια ή Χελμός με 2.355μ. Τρίτη είναι η Ντουρντουβάνα, που με τα 2.107μ. της κορυφής της, δεσπόζει στα δυτικά του Οροπεδίου του Φενεού.

T87 / Μνημεία / Κορινθία /

Μουσείο Στυμφαλίας

Μουσείο Στυμφαλίας

Εγκατεστημένο σε περίοπτη θέση στη Λεκάνη της Στυμφαλίας, το ομώνυμο Μουσείο εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους με τα εκθέματα για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της Στυμφαλίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Κορινθία, Οροπέδιο Φενεού

Αξία Άρθρου: 0.50 €