86

Μάρτιος 2012

σελ 156-169

Πυξαριάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην κεντρική Εύβοια, ανάμεσα στα ακρωτήρια «Σαρακήνικο» και «Χαλεπό» αναπτύσσεται, με βόρειο προσανατολισμό, μια τραχειά, ελάχιστα φιλική ακτογραμμή. Δυσπρόσιτα λιμανάκια και όρμοι διαδέχονται κάβους και βραχώδεις ορθοπλαγιές. Ανάμεσα στα δύο ακρωτήρια ξεχωρίζει ο –συγκριτικά- ευρύτερος Όρμος Βλαχίας. Μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα δεσπόζει το ομώνυμο χωριουδάκι και, πιο πάνω ακόμη, ορθώνεται στα 1352 μέτρα, η κορυφή του Πυξαριά.

Ίσως δεν τον έχουν σε υπόληψη, λόγω του χαμηλού του υψομέτρου, οι ορειβάτες, η ανάβαση, ωστόσο, και η θέα από την κορυφή του είναι μια εμπειρία μοναδική.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Εύβοια, Όρος Πυξαριάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T10 / Μνημεία / Εύβοια /

Δρακόσπιτα, τα μεγαλιθικά μνημεία της Εύβοιας

Δρακόσπιτα, τα μεγαλιθικά μνημεία της Εύβοιας
Στις κορφές των λόφων και των βουνών της Νότιας Εύβοιας, οι μακρινοί μας πρόγονοι, λάξευσαν την πέτρα, έστησαν μνημεία παράξενα και εντυπωσιακά, τα περίφημα Δρακόσπιτα.
T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T33 / Περιήγηση / Εύβοια /

Λίμνη Ευβοίας

Λίμνη Ευβοίας
Με ναυτική παράδοση, θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, παραλίες και υψηλό επίπεδο πολιτισμού η Λίμνη Ευβοίας είναι ένας ιδανικός προορισμός.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T46 / Περιήγηση / Εύβοια /

Εύβοια. Χερσόνησος Λιχάδας

Εύβοια. Χερσόνησος Λιχάδας
Παραλίες μοναδικές, φώκιες σε ακατοίκητα νησάκια, πλούσια – ακόμα – πευκοδάση, η Χερσόνησος της Λιχάδας στις ΒΔ εσχατιές της Εύβοιας είναι μια αληθινή αποκάλυψη.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T51 / Περιήγηση / Εύβοια /

Εύβοια: Στον παράδεισο του Κηρέα

Εύβοια: Στον παράδεισο του Κηρέα
Στην Κεντρική - Βόρεια Εύβοια η περιοχή του Κηρέα συνδυάζει πληθωρική βλάστηση με άφθονα νερά, υπέροχες παραλίες, το φημισμένο σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη Ρώσου και το μεγαλύτερο πλατάνι της Ελλάδας.
T52 / Περιήγηση / Εύβοια /

Aυλωνάρι Ευβοίας

Aυλωνάρι Ευβοίας
Υπέροχες παραλίες, άλλες φιλικές και άλλες μοναχικές και δυσπρόσιτες. Εσωτερικό ειδυλλιακό, γραφικά χωριά και μνημεία βυζαντινά. Είναι το Αυλωνάρι, ένας προορισμός ιδανικός για κάθε εποχή του χρόνου.
T56 / Περιήγηση / Εύβοια /

Βόρεια Εύβοια, στα χωριά του ποταμού Νηλέα

Βόρεια Εύβοια, στα χωριά του ποταμού Νηλέα
Το υπέδαφος της Β. Εύβοιας με τα παλαιοντολογικά του ευρήματα μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε σαφή αντίληψη για τα ζωϊκά είδη που υπήρχαν στο απώτατο παρελθόν.
T57 / Φυσικό περιβάλλον / Εύβοια /

Νότια Εύβοια.Τα μυστικά του Δύστου

Νότια Εύβοια.Τα μυστικά του Δύστου
Αθέατη μέσα στους απέραντους καλαμιώνες, η Λίμνη του Δύστου στην Νότια Εύβοια μας αποκαλύπτει ψάρια που αναπαράγονται, μεγάλη ποικιλία πουλιών και πανέμορφες πτυχές.
T59 / Περιήγηση / Εύβοια /

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω
Μια ολιγοήμερη κρουαζιέρα στον Ν. Ευβοϊκό αρκεί για ν’ ανακαλύψει κανείς όχι μόνον την καταπληκτική ακτογραμμή αλλά και ποικίλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία της ενδοχώρας
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T68 / Περιήγηση / Εύβοια /

Κάρυστος

Κάρυστος
Πέρα από την Κάρυστο, στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, έχουμε την ευτυχία να διασχίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι σε αθέατη ρεματιά και ν’ ανακαλύψουμε με δύσβατους δρόμους μερικές από τις ωραιότερες αμμουδιές.
T78 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Το φαράγγι του Δημοσάρη

Το φαράγγι του Δημοσάρη
Από τα κορφοβούνια της Όχης στην νότια Εύβοια ως τα παράλια του Αιγαίου, το Φαράγγι του Δημοσάρη  μας χαρίζει μια πεζοπορική διαδρομή σε μονοπάτι αξεπέραστης ομορφιάς.
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Εύβοια /

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Πλούσια δάση και υπέροχες αμμουδιές, ιστορικά μοναστήρια και όμορφα χωριά, χαρίζει στον επισκέπτη η Λίμνη της Β. Εύβοιας και η περιοχή της, ένας προορισμός επιθυμητός σ’  όλες τις εποχές.

T107 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ
Ο Αναφιώτης Μανώλης Λουδάρος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής καγιάκ, μας καλεί με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες του σ' έναν μοναχικό περίπλου της Ευβοϊκής ακτογραμμής με καγιάκ, διάρκειας 16 ημερών.
T108 / Περιήγηση / Εύβοια /

Χαλκίδα

Χαλκίδα
Αφήνω τα μάτια μου να πλανηθούν στον χάρτη της Ελλάδας. Μια μια εντοπίζω τις πόλεις ,  μικρές και μεγάλες, που βρέχονται από θάλασσα, στον κορμό της Ελλάδας ή στα νησιά. Κάθε μια έχει τη δική της ταυτότητα, τα δικά της χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχει μια πόλη που, περισσότερο από κάθε άλλη, φέρει δικαιωματικά τον τίτλο της "Πολιτείας του Νερού". Είναι η Μητρόπολη της Εύβοιας, η ιστορική Χαλκίδα.
T108 / Μνημεία / Εύβοια /

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός
Στην Ερέτρια θαυμάζουμε την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, το πανέμορφο "Νησί των Ονείρων" και στην ενδοχώρα μεσαιωνικό κάστρο, πύργους και το περίφημο "Ληλάντιο Πεδίο". 
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T117 / Περιήγηση / Εύβοια /

Μαρμάρι Ευβοίας

Μαρμάρι Ευβοίας
Δύο μόλις ώρες από το κέντρο της Αθήνας και απέναντι από τα εξωτικά νησάκια των Πεταλιών, το Μαρμάρι είναι μια πολιτεία φιλική και ανθρώπινη, με εξαιρετικές παραλίες και εξασφαλισμένη ηρεμία ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.
T125 / Περιήγηση / Εύβοια /

Αη Βασίλης Εύβοιας

Αη Βασίλης Εύβοιας
Ένα τριγωνικό νησάκι, καταδασωμένο που το χωρίζει μια λιλιπούτεια παραλία από τη στεριά της ευβοϊκής γης, μοιάζει να ζει σε έναν άλλο κόσμο, εντελώς ανεπηρέαστο από τα συμβατικά φαινόμενα της στεριανής ζωής. Η προσέγγισή του αλλά και η περιήγησή του μας χάρισε εμπειρίες μοναδικές.
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
T135 / Περιήγηση / Εύβοια /

Αιδηψός

Αιδηψός
Στη σκιά του Τελέθριου όρους, τα Λουτρά της Αιδηψού συνδυάζουν την ομορφιά του τοπίου, το ταξίδι στον χρόνο και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που αποπνέουν τα νεοκλασικά αρχοντικά.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901