87

Μάϊος 2012

σελ 62-87

Αχελώος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μικρότερος μόνον από τον Αλιάκμονα, ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από τα υψίπεδα της Βερλίγκας και της Ρόνας, πάνω από το χωριό Χαλίκι, στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων. Μετά από μια ελικοειδή, περιπετειώδη πορεία 245 χιλιομέτρων, εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, λίγο βορειότερα της νήσου Οξειάς, κοντά στην πόλη των αρχαίων Οινιάδων. Και τι δεν συναντάει στη μεγάλη πορεία του το ποτάμι!  Στενά και μεγάλα φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια και ορεινά χωριά, φράγματα και τεχνητές λίμνες: της Μεσοχώρας, της Συκιάς, των  Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου. Και ακόμη, στα λημέρια του Αχελώου έδρασαν οι τρεις θρυλικοί  πολέμαρχοι της Ρουμελιώτικης Επανάστασης, ο Ανδρούτσος, ο Καραϊσκάκης κι ο Κατσαντώνης.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Μονή Παναγιάς Γαλακτοτροφούσας, Μονή Σέλτσου
Υψίπεδο Βερλίγκας, Εκβολές Αχελώου, Τεχνητές Λίμνες Τατάρνας, Καστρακίου, Στράτου
Πεζοπορία στις πηγές του Αχελώου στην Βερλίγκα και στην Ρόνα, Rafting και καγιάκ στην κοίτη του ποταμού

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Αχελώος


Αχελώος

Αχ + λώος = Το καλύτερο νερό…

Ο Αχελώος ήταν ο πρώτος ποταμός που βγήκε από τα έγκατα της γης (1). Κυλάει ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά κοιλώματα της ελληνικής περιφέρειας διαμελίζοντας την ορεινότερη και πιο παρθένα ζώνη της πινδώας λεκάνης και αποτελεί τον σπουδαιότερο υδροκρίτη που διαθέτει η χώρα μας. Το υπέροχο αυτό ποτάμι το διεκδικούν ταυτόχρονα η Ήπειρος, η Θεσσαλία κι η Στερεά. “Βλέπει το πρώτο φως στην Ήπειρο, διανύει την παιδική του ηλικία στη Θεσσαλία και μόλις αντρωθεί, ορμάει κατά τη Στερεά…” (2)

Αλλά σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους το ποτάμι αυτό αναφέρεται και με άλλα ονόματα. Άλλοτε ακούγεται ως Άσπρος κι αλλού ως Ασπροπόταμος, όνομα που πήρε από τα άσπρα νερά του. Αχελώος ονομάστηκε από τις λεύκες που στην αρχαιότητα λέγονταν αχελωϊδες.

Μια παράδοση λέει ότι ο Αχελώος, ο Πηνειός κι ο Άραχθος (ή άλλα ποτάμια κατά τις παραλλαγές που αναπτύχθηκαν) ήταν τρία ευτυχισμένα αδέρφια που κοιμόντουσαν ψηλά στην Πίνδο. Ένα βράδυ, τα δυό μικρότερα αδέρφια, ο Πηνειός κι ο Άραχθος που δεν μπορούσαν να ανεχτούν τη φασαρία που έκανε ο Αχελώος, σηκώθηκαν κι έφυγαν, το ένα προς τη Θεσσαλία και το άλλο προς τα μέρη της Άρτας. Όταν ξύπνησε ο Αχελώος και δεν βρήκε τ’ αδέρφια του πήρε τον κατήφορο βογγώντας και αφρίζοντας, όπως το συνήθιζε. Γι' αυτό και μέχρι σήμερα κατηφορίζει ως τη λεκάνη της Αιτωλίας με ορμή και βουή σκούζοντας και παρασέρνοντας τα πάντα στην αργυρή του δίνη. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T30 / Περιήγηση / Τρίκαλα /

Ασπροπόταμος Τρικάλων

Ασπροπόταμος Τρικάλων
Γύρω του οι πανύψηλες κορυφές της Νότιας Πίνδου, παντού απέραντα δάση και αστείρευτα νερά. Είναι ο Ασπροπόταμος, ο θεϊκός τόπος απ΄όπου πηγάζει ο θρυλικός Αχελώος.
 
T65 / Δραστηριότητες / Τρίκαλα /

Τρούφες

Τρούφες
Αθέατη μέσα στο έδαφος και δυσεύρετη, άγρια ή καλλιεργημένη, η τρούφα αποτελεί ένα συμπλήρωμα εδεσμάτων με μοναδικό άρωμα, γεύση αλλά και τιμή.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T85 / Παράδοση / Τρίκαλα /

O Μύλος των Ξωτικών

O Μύλος των Ξωτικών
Η πόλη των Τρικάλων έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία αισιοδοξίας και χαράς, μετατρέποντας για 30 μέρες τον ιστορικό Μύλο Ματσοπούλου σε ονειρεμένο Μύλο των Ξωτικών.
T86 / Μνημεία / Τρίκαλα /

Τρίκαλα

Τρίκαλα

Πόλη ανθρώπινη και ωραία η πατρίδα του Τσιτσάνη. Με ποτάμι διάφανο, πολλά ποδήλατα και ατμόσφαιρα καθαρή. Με κάστρο και παλιά πόλη, φιλόξενους ανθρώπους και εξαίρετο φαγητό, είναι ένας προορισμός πολύ επιθυμητός.

T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Τρίκαλα

Αξία Άρθρου: 0.50 €