88

Ιούλιος 2012

36-61

Θάσος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Από τα πιο προικισμένα ελληνικά νησιά η Θάσος μοιάζει να συνδυάζει στην επικράτειά της τα πάντα: αμμουδιές με απίστευτα διαυγή νερά, πέτρινα ορεινά χωριά με πλούσια βλάστηση και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αιωνόβια ελιόδεντρα που παράγουν τις νοστιμότατες  θασίτικες ελιές και υπέροχα πευκοδάση -παρά τις φωτιές –από τα οποία βγαίνει το διάσημο πευκόμελο της Θάσου.
Και ακόμη, αρχαιολογικούς χώρους και λατομεία λευκού μαρμάρου, συναρπαστικές ορεινές διαδρομές και γεύσεις απολαυστικές με φρέσκα ψάρια και τοπική κουζίνα σε ταβερνάκια και ουζερί. Δεν είναι τυχαίο, που σε Έλληνες και ξένους, είναι η Θάσος τόσο δημοφιλής προορισμός.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Γύρος της Θάσου με αυτοκίνητο.
Πευκοδάσος και Παραλίες Γλυφονέρι, Τρυπητή, Λιμενάρια, Ποτός, Πευκάρι,, Ψιλή Άμμος, Αστρίς, Θυμωνιά, Αλυκές, Παράδεισος, Κοίνυρα, Χρυσή Ακτή, Χρυσή Αμμουδιά, Παράδεισος, Βάθη, Σαλιάρα, Μακρυάμμος

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Εισαγωγή

Όταν τα πρώτα ακούσματα της μέρας είναι συναυλίες ­­αηδονιών... και οι πρώτες ανάσες αρωματισμένες από ανθισμένα γιασεμιά... Ε, τότε, η μέρα που ξημερώνει θα είναι μια ωραία μέρα. Βρισκόμαστε στη Βόρεια Θάσο, κοντά στην παραλία της Σκάλας Ραχωνιού. Υποδεχόμαστε τον Ιούνη μέσα στο στον αιωνόβιο ελαιώνα του φίλου μας Παναγιώτη Αλεξόπουλου.
Σ' αυτή την περιοχή επιβιώνουν τα πιο γέρικα ελιόδεντρα της Θάσου, λέει ο φίλος μας. Κάποια είναι φυτεμένα 900 χρόνια πριν, από Αγιορείτικες Μονές. Σε μερικούς κορμούς διακρίνονται αμυδρά τα χαραγμένα σύμβολα κάποιας μονής.
Περιδιαβαίνοντας το κτήμα θαυμάζω πολλούς εντυπωσιακούς κορμούς, ψάχνω ανάμεσα στις ρυτίδες τους μια, ανεπαίσθητη έστω, μαρτυρία της ταυτότητας αυτού που κάποτε φύτεψε το δέντρο. Μάταια. Οι βαθιές αυλακιές του χρόνου έχουν εξαφανίσει κάθε ίχνος.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T65 / Περιήγηση / Θάσος /

Νότια Θάσος και ορεινοί οικισμοί

Νότια Θάσος και ορεινοί οικισμοί
Με μεγάλη αρχαία ιστορία, έξοχο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς και υπέροχες αμμουδιές η Θάσος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T88 / Δραστηριότητες / Θάσος /

Υψάριο Όρος

Υψάριο Όρος
Με το αυτοκίνητο μπορούμε να φτάσουμε σε απόσταση αναπνοής. Εμείς, ωστόσο, σας προσκαλούμε ν’ ανηφορίσετε μαζί μας ως την κορυφή του Υψάριου με τα πόδια. Η πεζοπορική εμπειρία της διαδρομής θα σας μείνει αξέχαστη.
T118 / Παράδοση / Θάσος /

Μάρμαρο Θάσου, πιο λευκό από το χιόνι

Μάρμαρο Θάσου, πιο λευκό από το χιόνι
Γνωστότερη για το φυσικό περιβάλλον, τις παραλίες και τα παραδοσιακά της χωριά, η Θάσος διαθέτει, επίσης, εκπληκτικούς αρχαιολογικούς χώρους και μια μακρά παράδοση στην εξόρυξη του περίφημου, χιονόλευκου δολομιτικού μαρμάρου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Θάσος

Αξία Άρθρου: 1 €