88

Ιούλιος 2012

62-71

Υψάριο Όρος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στο κεντρικό –ανατολικό τμήμα της Θάσου δεσπόζει, με τα 1.206 μέτρα της κορυφής του το Υψάριο, το γνωστό στους ντόπιους Ψαριό. Με εκτεταμένα δάση Τραχείας και Μαύρης Πεύκης στις πλαγιές αλλά αρκετή πέτρα γύρω από την κορυφή, το Υψάριο μας χαρίζει ένα αρκετά ανηφορικό μονοπάτι. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων συναντάμε το καταφύγιο του Θάσιου Ορειβατικού Συλλόγου «ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ», ένα οίκημα κατασκευασμένο με περίσσια τέχνη από πέτρα και ξύλο, με πέντε διπλές κουκέτες, κουζίνα και μια πελώρια ξυλόσομπα. Η ωραιότερη, ωστόσο, ανάμνησή μας είναι οι αμέτρητες κατακόκκινες Παιώνιες, μια εικόνα αληθινά μαγική.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Αιωνόβια Μαυρόπευκα. , Λειμώνες με κόκκινες Παιώνιες στις ΝΑ πλαγιές της κορυφής.
Ορειβασία στο Υψάριο 1206μ.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ανάβαση στο Υψάριο


Ανηφορίζοντας για το Ψαριό.

Με τον Πρόεδρο του Θάσιου Ορειβατικού Συλλόγου Λευτέρη Βουλγαράκη γνωριζόμαστε από παλιά. Είναι μια γνωριμία ψυχής, αφού μας συνδέει η κοινή αγάπη προς την φύση, την πεζοπορία, το βουνό. Χρόνια τώρα μας υπενθυμίζει, με διακριτικό τρόπο ο Λευτέρης, την υπόσχεσή μας για μια συντροφική ανάβαση στο Υψάριο. Επιτέλους, φτάσει η στιγμή. Συναντίομαστε στον Λιμένα και μαζί ξεκινάμε για το σημείο εκκίνησης, στον οικισμό της Ποταμιάς. Διασχίζουμε το παραδοσιακό χωριό και για δυο περίπου χιλιόμετρα ανηφορίζουμε έναν δύσβατο δασικό δρόμο, πλάι σε όμορφη ρεματιά, με ροή νερού, αιωνόβια πλατάνια και μαυρόπευκα με εντυπωσιακούς κορμούς.
10:00: Ξεκινάμε την πορεία μας στον δασικό δρόμο από υψόμετρο 400 μέτρων. Σ' ελάχιστα λεπτά αποκαλύπτεται ψηλά, στα ΒΔ,  μια θεαματική, βραχώδης κορυφή. Είναι η πυραμίδα του Προφητηλία, σε υψόμετρο 1.108 μέτρων μπροστά από ένα πανύψηλο μαυρόπευκο, που διασπάται σ' έναν τρίδυμο κορμό.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T65 / Περιήγηση / Θάσος /

Νότια Θάσος και ορεινοί οικισμοί

Νότια Θάσος και ορεινοί οικισμοί
Με μεγάλη αρχαία ιστορία, έξοχο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς και υπέροχες αμμουδιές η Θάσος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T88 / Περιήγηση / Θάσος /

Θάσος

Θάσος
Η επιλογή της Θάσου ως προορισμού  διακοπών,  μας δίνει την δυνατότητα ν' απολαύσουμε παραδοσιακή κουζίνα, φρέσκο ψάρι κι έναν σπάνιο συνδυασμό εξωτικών παραλιών και καταπράσινων βουνών.
T118 / Παράδοση / Θάσος /

Μάρμαρο Θάσου, πιο λευκό από το χιόνι

Μάρμαρο Θάσου, πιο λευκό από το χιόνι
Γνωστότερη για το φυσικό περιβάλλον, τις παραλίες και τα παραδοσιακά της χωριά, η Θάσος διαθέτει, επίσης, εκπληκτικούς αρχαιολογικούς χώρους και μια μακρά παράδοση στην εξόρυξη του περίφημου, χιονόλευκου δολομιτικού μαρμάρου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Θάσος

Αξία Άρθρου: 0.50 €