91

Ιανουάριος 2013

σελ 150-161

Σκήτη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Βρισκόμαστε στην Σκήτη της Αγιάς, χτισμένη σε μέσο υψόμετρο 300 μέτρων. Διασχίζουμε το χωριό, φτάνουμε στην ¨Συνοικία το όνειρο", στην οδό "Μελίνας Μερκούρη". Βγαίνουμε σε δασικό δρόμο και μονοπάτι, γευόμαστε ζουμερά κούμαρα, φτάνουμε στο θεαματικό ξωκκλήσι του Προφητηλία και ύστερα στον ακόμη πιο θεαματικό λόφο του  Πυροφυλακίου. Από εκεί αγναντεύουμε τα πάντα,  όπως άλλωστε και από τον λόφο με το Φρούριο της Σκήτης. Η ερειπωμένη ακρόπολη ταυτίζεται με την Βυζαντινή Κενταυρόπολη, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό για να προστατεύσει τους πληθυσμούς της περιοχής.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Φρούριο Σκήτης
Πεζοπορία στον Προφήτη Ηλία, στο Φρούριο, στο Πυροφυλάκιο, Κολύμπι στις παραλίες του Αγιόκαμπου

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Από την Σκήτη στον Λόφο του Πυροφυλακίου


Στον δασικό δρόμο πάνω από την Σκήτη προς το Πυροφυλάκιο.

Με τριπλό σχεδόν προσανατολισμό, βόρειο ανατολικό και νότιο, η Σκήτη είναι ένα οικιστικό σύνολο με ελάχιστα παλιά σπίτια. Τα περισσότερα είναι σύγχρονα με ελάχιστα στοιχεία ντόπιας αρχιτεκτονικής. Έτσι η Σκήτη, αν και χτισμένη σε τόσο ιδιαίτερη τοποθεσία, στερείται του προνομίου να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα παραδοσιακά ελληνικά χωριά. Η συνολική εντύπωση, βέβαια, δεν θεωρείται άσχημη. Απλά θα μπορούσε να ήταν ωραιότερη.

Στην είσοδο του χωριού μας καλωσορίζει η «ΗΩΣ». Η τοιχοποιϊα του ξενώνα αποτελείται από πολύχρωμη ντόπια πέτρα, έξοχα αρμολογημένη με λευκό τσιμέντο. Εξίσου ελκυστικοί είναι και οι εσωτερικοί χώροι, με κορυφαία την απλόχωρη κεντρική αίθουσα καθιστικού και πρωϊνού. Την συνολική ωραία αίσθηση συμπληρώνουν τα δοκάρια οροφής από ξύλο καστανιάς, τα μασσίφ ξύλινα τραπέζια μοναστηριακού τύπου, τα μεγάλα παράθυρα με την έξοχη θέα και τον άπλετο φυσικό φωτισμό. Σ’ αυτό τον όμορφο χώρο προγραμματίζουμε την πρώτη περιήγησή μας.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T91 / Φυσικό περιβάλλον / Λάρισα /

Δάσος Πολυδενδρίου

Δάσος Πολυδενδρίου

Με ορμητήριο μας τον οικισμό της Σκήτης Μαυροβουνίου ανακαλύπτουμε το παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον του «Δημόσιου Δάσους Πολυδενδρίου» και τα υπόλοιπα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

T107 / Μνημεία / Λάρισα /

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Στεγασμένο σε άρτιες εγκαταστάσεις, σε πευκόφυτο λόφο 54 στρεμμάτων, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας αποτελεί μια μοναδικής σημασίας προσέγγιση στο θεσσαλικό παρελθόν από την μακρινή Παλαιολιθική εποχή ως τις μέρες μας.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T114 / Παράδοση / Λάρισα /

Λατομεία Χασάμπαλης - Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος

Λατομεία Χασάμπαλης - Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος
Από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας, ο πολύτιμος πράσινος Θεσσαλικός Λίθος των Λατομείων της Χασάμπαλης, κόσμησε μερικά από τα πιο διάσημα κτίρια και μνημεία της Ελληνικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
T119 / Μνημεία / Λάρισα /

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Αναζητώντας την πρώτη ύλη από την οποία κατασκευάστηκε το αρχαίο θέατρο Λάρισας, επισκεπτόμαστε τα δύο αρχαία λατομεία της Θεσσαλίας, το πρώτο στην Περαχώρα Τυρνάβου και το δεύτερο στο Καστρί Αγιάς.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Λάρισα, Σκήτη

Αξία Άρθρου: 0.50 €