91

Ιανουάριος 2013

σελ 128-147

Μονοπάτι Υπαπαντής

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Φθινόπωρο στη Μακεδονία. Η θεαματικότερη εποχή του έτους, σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά βουνά. Γαύροι, πλατάνια και σφενδάμια, βαλανιδιές, καστανιές και οξυές δημιουργούν έναν απίθανο χρωματικό συνδυασμό, που συναντάμε στα ορεινά της Νάουσας, στο εκπληκτικό μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησούλα της Υπαπαντής. Εκεί, οι Ναουσαίοι φίλοι μας έχουν από νωρίς μπουμπουνίσει την ξυλόσομπα, έχουν ρίξει λουκάνικα στη θράκα, ενώ το μυρωδάτο τσιπουράκι αναλαμβάνει να διώξει το κρύο από το σώμα και την ψυχή.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπασγιουράκης

Δάσος οξυάς Υπαπαντής, Γιγάντιες καστανιές
Πεζοπορία στο μονοπάτι Υπαπαντής

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Υπαπαντή. Προορισμός για περιηγητές
Με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζουμε να εντάξουμε, στην προαποφασισμένη εκδρομή του Ομίλου στην Νάουσα, και την ανάβαση στην Υπαπαντή. Δύο εβδομάδες, λοιπόν, μετά την πρώτη μας γνωριμία, παίρνουμε και πάλι τις ανηφοριές για τα ονειρεμένα υψίπεδα του Βερμίου. Είναι Σάββατο 1 Δεκέμβρη, η πρώτη μέρα του τελευταίου μήνα του έτους.

Στο εκκλησάκι του Ταξιάρχη μάς υποδέχεται ένας θαυμάσιος καιρός, με μια ηπιότητα και μια θερμοκρασία, που δύσκολα παραπέμπουν σε χειμώνα. Τα μέλη του Ομίλου χαίρονται το κάθε τους βήμα στο πολύχρωμο μονοπάτι. Ένα μονοπάτι σαν μαλακό και παχύ χαλί απ’ τα συσσωρευμένα ξερόφυλλα των δέντρων του φθινοπώρου.

Πλησιάζοντας στην Υπαπαντή διακρίνουμε καπνό να στροβιλίζεται στον γαλάζιο ουρανό. Κι επειδή «καπνός χωρίς φωτιά είναι αδύνατον να υπάρχει», σε ελάχιστα λεπτά βρισκόμαστε μπροστά σε ωραία φωτιά. Χαιρετιόμαστε πια σαν παλιόφιλοι με τον Γιάννη.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Νάουσα, Βέρμιο

Αξία Άρθρου: 0.50 €