T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T106 / Μνημεία / Θεσσαλονίκη /

Οι Μαγεμένες | Las Incantadas

Οι Μαγεμένες | Las Incantadas
Το µνηµείο των "Μαγεµένων" χρονολογείται µεταξύ του 2ου και αρχές του 3ου µ.Χ. αι. Τα µέχρι σήµερα σωζόµενα µέλη αναπαριστούν δύο κυρίως µυθολογικούς κύκλους, αυτούς του Διός και του Διονύσου. Σχετίζονται µε τη λατρεία των Καβείρων της Θράκης.
T105 / Μνημεία / Χανιά /

Χερσόνησος Σπάθας

Χερσόνησος Σπάθας

Με την Χερσόνησο της Γραμβούσας περικλείει τον πελώριο κόλπο της Κισσάμου. Είναι η Χερσόνησος Σπάθας ή Ροδωπού, ορεινή και κακοτράχαλη, με απρόσμενα χαρακτηριστικά γεωφυσικά, αρχαία και βυζαντινά.

T104 / Μνημεία / Δωδεκάνησα /

Λίνδος

Λίνδος

Η Λίνδος δεν είναι απλά ένας εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος.  Είναι μια συνολική εικόνα που εντυπωσιάζει με την τοπογραφία της και τον συνδυασμό φυσικού περιβάλλοντος και παραδοσιακού οικισμού.

Ένα προορισμός, που δικαιολογημένα είναι τόσο δημοφιλής σε Έλληνες και ξένους.

T104 / Μνημεία / Δωδεκάνησα /

Υπαίθρια Κάστρα Ρόδου

Υπαίθρια Κάστρα Ρόδου

Ερειπωμένα ή ολόρθα, σε χαμηλούς λόφους ή στο χείλος απρόσιτων γκρεμών, παραμένουν αμετακίνητα στην θέση τους στο πέρασμα των αιώνων. Είναι τα Μεσαιωνικά Κάστρα της υπαίθρια χώρας της Ρόδου. Ο εντοπισμός και η επίσκεψή τους είναι μια εμπειρία πολύ συναρπαστική.

T103 / Μνημεία / Θεσπρωτία /

Παραμυθιά

Παραμυθιά

 Στα μάτια του ανυποψίαστου επισκέπτη μοιάζει με μια αδιάφορη επαρχιακή κωμόπολη, όπως τόσες άλλες στην Ελλάδα. Η Παραμυθιά, ωστόσο, κρύβει πολύ περισσότερα από όσα, στην επιφάνεια, μπορεί να αντιληφθεί κανείς. Ας τα ανακαλύψουμε

T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T103 / Μνημεία / Θεσπρωτία /

Αρχαία Ελέα

Αρχαία Ελέα

Απόμακρη από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Αθέατη από τα βλέμματα του μαζικού τουρισμού. Οχυρωμένη με πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιίας θαυμαστό. Είναι η Αρχαία Ελέα, η Θεσπρωτική πόλη που δεσπόζει στις πλαγιές του Κορύλα από τον 4ο αι. π.χ

T102 / Μνημεία / Κιλκίς /

Γυναικόκαστρο

Γυναικόκαστρο

Και γιατί το ονόμασαν Γυναικόκαστρο;

Γιατί, σύμφωνα με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνό, το κάστρο είχε πύργο τόσο μεγάλο και δυνατό, ώστε ακόμη και μια γυναικεία φρουρά θα μπορούσε με επιτυχία να αποκρούσει τις επιθέσεις των εχθρών.

T98 / Μνημεία / Ηλεία /

Κάστρο Χλεμούτσι

Κάστρο Χλεμούτσι

Στην ιστορική Κυλλήνη, εκεί απ΄όπου σαλπάρουν για το Ιόνιο τα καράβια, δεσπόζει το κάστρο Χλεμούτσι, με άριστη ανάπλαση και με το μοναδικό Φράγκικο Μουσείο στην Ελλάδα.

T98 / Μνημεία / Κοζάνη /

Αρχαία Αιανή

Αρχαία Αιανή

Στην Δυτική Μακεδονία, κοντά στην λίμνη του Αλιάκμονα, η Αιανή είναι ένας πανάρχαιος τόπος, που μας εκπλήσσει με το θαυμάσιο Μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους στην γύρω περιοχή.

T97 / Μνημεία / Λακωνία /

Μονοπάτια Μονεμβασιάς

Μονοπάτια Μονεμβασιάς

Μονεμβασιά δεν είναι μόνον η Ακρόπολη και το Κάστρο, τα στενά σοκάκια και τα παραδοσιακά αρχοντικά των τουριστικών οδηγών. Είναι και κάποια πανέμορφα μονοπάτια, που χαρίζουν μια διαφορετική προσέγγιση του τόπου αλλά και κάποιες εικόνες μοναδικές.

T97 / Μνημεία / Λακωνία /

Γεράκι

Γεράκι

Πολιτεία με πέτρινα αρχοντόσπιτα και 140 αυλόθυρες που προκαλούν το θαυμασμό. Εκκλησίες Βυζαντινές και κάστρο στη μέση κάμπου με απέραντους ελαιώνες. Είναι το Γεράκι Λακωνίας, προορισμός για αυθεντικούς περιηγητές.

T96 / Μνημεία / Κορινθία /

Νεμέα

Νεμέα

Η Νεμέα έχει το μοναδικό προνόμιο να συναντώνται στα χώματά της η αύρα της αρχαιότητας, ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και τα μεθυστικά αρώματα του φημισμένου, από αιώνες, ερυθρού Αγιωργίτικου κρασιού.

T96 / Μνημεία / Μεσσηνία /

Αρχαία Μεσσήνη

Αρχαία Μεσσήνη

Με τις πολύχρονες ανασκαφικές προσπάθειες και τις άοκνες φροντίδες του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, η Αρχαία Μεσσήνη εξακολουθεί να ζει και να φιλοξενεί εμβληματικές εκδηλώσεις πολιτισμού.

T95 / Μνημεία / Λάρισα /

Καστρί Αγιάς

Καστρί Αγιάς

Προμαχώνες και τείχη ερειπωμένα στιβαρής κατασκευής σε κακοτράχαλες πλαγιές. Είναι το Βυζαντινό κάστρο στο Καστρί Αγιάς, πάνω από την άσφαλτο αλλά τόσο άγνωστο στον αδιάφορο περαστικό της περιοχής.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901