T103 / Μνημεία / Θεσπρωτία /

Αρχαία Ελέα

Αρχαία Ελέα

Απόμακρη από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Αθέατη από τα βλέμματα του μαζικού τουρισμού. Οχυρωμένη με πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιίας θαυμαστό. Είναι η Αρχαία Ελέα, η Θεσπρωτική πόλη που δεσπόζει στις πλαγιές του Κορύλα από τον 4ο αι. π.χ

T102 / Μνημεία / Κιλκίς /

Γυναικόκαστρο

Γυναικόκαστρο

Και γιατί το ονόμασαν Γυναικόκαστρο;

Γιατί, σύμφωνα με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνό, το κάστρο είχε πύργο τόσο μεγάλο και δυνατό, ώστε ακόμη και μια γυναικεία φρουρά θα μπορούσε με επιτυχία να αποκρούσει τις επιθέσεις των εχθρών.

T98 / Μνημεία / Ηλεία /

Κάστρο Χλεμούτσι

Κάστρο Χλεμούτσι

Στην ιστορική Κυλλήνη, εκεί απ΄όπου σαλπάρουν για το Ιόνιο τα καράβια, δεσπόζει το κάστρο Χλεμούτσι, με άριστη ανάπλαση και με το μοναδικό Φράγκικο Μουσείο στην Ελλάδα.

T98 / Μνημεία / Κοζάνη /

Αρχαία Αιανή

Αρχαία Αιανή

Στην Δυτική Μακεδονία, κοντά στην λίμνη του Αλιάκμονα, η Αιανή είναι ένας πανάρχαιος τόπος, που μας εκπλήσσει με το θαυμάσιο Μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους στην γύρω περιοχή.

T97 / Μνημεία / Λακωνία /

Μονοπάτια Μονεμβασιάς

Μονοπάτια Μονεμβασιάς

Μονεμβασιά δεν είναι μόνον η Ακρόπολη και το Κάστρο, τα στενά σοκάκια και τα παραδοσιακά αρχοντικά των τουριστικών οδηγών. Είναι και κάποια πανέμορφα μονοπάτια, που χαρίζουν μια διαφορετική προσέγγιση του τόπου αλλά και κάποιες εικόνες μοναδικές.

T97 / Μνημεία / Λακωνία /

Γεράκι

Γεράκι

Πολιτεία με πέτρινα αρχοντόσπιτα και 140 αυλόθυρες που προκαλούν το θαυμασμό. Εκκλησίες Βυζαντινές και κάστρο στη μέση κάμπου με απέραντους ελαιώνες. Είναι το Γεράκι Λακωνίας, προορισμός για αυθεντικούς περιηγητές.

T96 / Μνημεία / Κορινθία /

Νεμέα

Νεμέα

Η Νεμέα έχει το μοναδικό προνόμιο να συναντώνται στα χώματά της η αύρα της αρχαιότητας, ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και τα μεθυστικά αρώματα του φημισμένου, από αιώνες, ερυθρού Αγιωργίτικου κρασιού.

T96 / Μνημεία / Μεσσηνία /

Αρχαία Μεσσήνη

Αρχαία Μεσσήνη

Με τις πολύχρονες ανασκαφικές προσπάθειες και τις άοκνες φροντίδες του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, η Αρχαία Μεσσήνη εξακολουθεί να ζει και να φιλοξενεί εμβληματικές εκδηλώσεις πολιτισμού.

T95 / Μνημεία / Λάρισα /

Καστρί Αγιάς

Καστρί Αγιάς

Προμαχώνες και τείχη ερειπωμένα στιβαρής κατασκευής σε κακοτράχαλες πλαγιές. Είναι το Βυζαντινό κάστρο στο Καστρί Αγιάς, πάνω από την άσφαλτο αλλά τόσο άγνωστο στον αδιάφορο περαστικό της περιοχής.

T94 / Μνημεία / Μεσσηνία /

Δυτική Μάνη

Δυτική Μάνη

Παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια, πέτρινα χωριά και εκκλησάκια βυζαντινά, απαράμιλλης ομορφιάς. Είναι η περιοχή Αγίου Νικολάου στην Δυτική Μάνη, που επιπλέον έχει γραφικά λιμανάκια και υπέροχες ακτές.

T94 / Μνημεία / Δωδεκάνησα /

Αρχαία Κυμισάλα

Αρχαία Κυμισάλα

Στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Κυμισάλας, κάτω από τη σκιά του Ατάβυρου και του Ακραμύτη, κρύβονται τα κατάλοιπα του αρχαίου Δήμου των Κυμισαλέων της Ρόδου.

T93 / Μνημεία / Μεσσηνία /

Παλαιόκαστρο Μεσσηνίας

Παλαιόκαστρο Μεσσηνίας

Πάνω από την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και την θρυλική Βοϊδοκοιλιά και απέναντι από την αρχαία ακρόπολη της νήσου Σφακτηρίας, ορθώνει τους επιβλητικούς του προμαχώνες το Παλαιόκαστρο Μεσσηνίας.

T92 / Μνημεία / Έβρος /

Διδυμότειχο

Διδυμότειχο

Στις ΒΑ εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, ανάμεσα στον Ερυθροπόταμο και τον Έβρο, επισκεπτόμαστε το Διδυμότειχο, που με το Βυζαντινό Κάστρο και την αρχαία Πλωτινόπολη αποτελεί ένα πολύ συναρπαστικό προορισμό.

T92 / Μνημεία / Καρδίτσα /

Μονή Σπηλιάς

Μονή Σπηλιάς

Απόμακρη και μοναχική, ανάμεσα σε δυσπρόσιτα φαράγγια και πανύψηλα Αγραφιώτικα βουνά, μας υποδέχεται η ιστορική Μονή Σπηλιάς, κρησφύγετο για μεγάλο διάστημα του περίφημου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Γιώργη Καραϊσκάκη.

T92 / Μνημεία / Μαγνησία /

Νεολιθικός Οικισμός Σέσκλου

Νεολιθικός Οικισμός Σέσκλου

Σ’ έναν ταπεινό λοφίσκο, πολύ κοντά στην πόλη του Βόλου, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε σπουδαία και ποικίλα ευρήματα από τον νεολιθικό οικισμό του Σέσκλου, που γνώρισε μέρες ακμής, περίπου 8.000 χρόνια πριν.

T91 / Μνημεία / Βοιωτία /

Ιερά Μονή Σαγματά

Ιερά Μονή Σαγματά

Αθέατη στο Σαγμάτιον Όρος του Βοιωτικού κάμπου η ιστορική Βυζαντινή Μονή Σαγματά είναι ένας χώρος βαθιάς πνευματικότητας και γαλήνης που προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901