ΤΕΥΧΟΣ 21

Μάιος 2001

ΘΕΜΑΤΑ

  • Λίμνη Κερκίνη
  • Κάμπος Χίου
  • Αρχοντικά Καστοριάς
  • Τροφώνειο Μαντείο
  • Ο Πύργος των Ανέμων
  • Ο Μύλος του Παππά

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ... "Παγκόσμιων Ημερών"

Αγαπητοί μου φίλοι

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ημερομηνίες στο παγκόσμιο ημερολόγιο βαφτίζονται με … "ονοματεπώνυμο". Κάποιες απ' αυτές είναι προϊόντα του διεθνούς Marketing, όπως η πασίγνωστη και δημοφιλέστατη "Ημέρα των Ερωτευμένων". Κάποιες άλλες όμως στοχεύουν στην ανάδειξη και υπενθύμιση μερικών από τα σοβαρότερα προβλήματα του πλανήτη μας. Ανάμεσα σ' αυτές ανήκει η "Παγκόσμια Ημέρα Νερού", που γιορτάσθηκε στις 22 Μαρτίου, καθώς και οι Παγκόσμιες Ημέρες "Περιβάλλοντος" και "Ωκεανών", που θα γιορτασθούν αντίστοιχα στις 5 και 8 Ιουνίου. 
Βέβαια και πάλι, όπως τόσες φορές στο παρελθόν, η ανθρωπότητα αφυπνίσθηκε καθυστερημένα. Δεν θ' αργήσει η μέρα, που σε παγκόσμιο επίπεδο θα λέμε "το νερό νεράκι", που θ' αναρωτιόμαστε πότε είναι χειμώνας και πότε καλοκαίρι, που θα κληθούμε ν' αντιμετωπίσουμε καιρικά φαινόμενα ακραία και κλιματολογικές συνθήκες ως τώρα ασυνήθιστες. Φαίνεται λοιπόν πως οι ποικίλες "Παγκόσμιες Ημέρες", όλες αυτές οι τιμητικές αναφορές σε τόσο πολύ σημαντικές έννοιες, έχουν αποκτήσει συμβολικό και ελάχιστα πρακτικό χαρακτήρα. Είναι κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα, κάθε φορά που οι ισχυροί αυτού του κόσμου καλούνται στις Διεθνείς Διασκέψεις να πάρουν γενναίες αποφάσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας, που σχεδόν ποτέ δεν παίρνουν. Με επιχειρήματα βέβαια που μας εκπλήσσουν με την ωμότητα και τον κυνισμό τους. Σκέφτομαι λοιπόν με μελαγχολία, ότι όλες αυτές οι τιμητικές "Παγκόσμιες Ημέρες" θυμίζουν τις "αποδόσεις τιμών μετά θάνατον", ακριβώς όπως συμβαίνει με τις ανεγέρσεις προτομών και ανδριάντων ή τις ονομασίες οδών και πλατειών, προς τιμήν επιφανών εκλιπόντων. Εύχομαι να μην συμβεί κάποτε το ίδιο με το νερό, τον αέρα και συνολικά το περιβάλλον του πλανήτη.
Εμείς στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ δεν διεκδικούμε την αυθεντία ειδικών περιβαλλοντολόγων. Απλά χαιρόμαστε υπέρμετρα, όταν περνάν από τα μάτια μας εικόνες με γάργαρα νερά, υγιή δάση, ζώα και πουλιά χαρούμενα στο φυσικό τους περιβάλλον. Και θλιβόμαστε υπερβολικά, όταν αντικρύζουμε καμένη ελληνική γη, τόνους σκουπιδιών σε βουνά και παραλίες, αδιαφορία και κυνισμό των συνανθρώπων μας.
Σ' αυτό το υπέροχο - ακόμα και σήμερα - ελληνικό περιβάλλον, αφιερώνεται το πανηγυρικό μας άρθρο για τη Λίμνη Κερκίνη.
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα θα θέλαμε να κάνουμε μια τιμητική αναφορά σ' ένα βιβλίο, που το θεωρούμε πραγματικό ευαγγέλιο στα χέρια κάθε φυσιολάτρη, γονιού, νέου, εκπαιδευτικού ιδρύματος και γενικότερα, κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Ο τίτλος του είναι "Η Φυσική Κληρονομιά της Ελλάδας" και είναι γραμμένο από τον Βιολόγο και ακούραστο ερευνητή της Ελληνικής φύσης Γιώργο Κατσαδωράκη. Με έξοχα κείμενα και μοναδικές φωτογραφίες απ' όλη την Ελλάδα, το βιβλίο έχει εκδοθεί από το "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ-WWF ΕΛΛΑΣ". Σας το συνιστούμε με όλη μας την υπευθυνότητα.

Με θερμούς χαιρετισμούς

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901