ΤΕΥΧΟΣ 63

Μάιος 2008

ΘΕΜΑΤΑ

  • Μακρινίτσα
  • Ορεινή Φωκίδα
  • Μαλέα Άκρα
  • Σέρρες: Μονή Τιμίου Προδρόμου και γεύσεις παραδοσιακές
  • Ορχιδέες Κρήτης
  • Bιολογικά προϊόντα. Μια δοκιμή δεν βλάπτει

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΔΙΟΔΙΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΩΝ
 
Αγαπητοί μου φίλοι,
 
Έχω όλη την καλή διάθεση να είμαι ψύχραιμος και νηφάλιος, δεν επιτρέπω όμως στον εαυτό μου - με όσα τραγελαφικά συμβαίνουν γύρω μας - να παραμένει αδιάφορος και απαθής.
Όπως αντιλαμβάνεσθε και από τον τίτλο, αφορμή γι΄αυτό το σημείωμα αποτέλεσε η νέα τιμολογιακή πολιτική και η νέα πραγματικότητα που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση όλων όσοι διακινούνται από τη Θεσσαλονίκη ως την Πελοπόννησο. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αυτή η πανελλήνια αγανάκτηση είναι σιωπηλή, εσωστρεφής και ανίσχυρη αφού, όπως πάντα, περιορίζεται  μόνον στο ξέσπασμα του οδηγού στον εαυτό του, η το πολύ - πολύ, στους συνεπιβάτες του. Γιατί απλούστατα η πολυπληθέστερη ομοιογενής ομάδα Ελλήνων πολιτών - τουτέστιν οι οδηγοί των ΙΧ - δεν έχουν επιχειρήσει μέχρι τώρα να βρουν τρόπο μαζικής διαμαρτυρίας ή και αντίστασης κατά της αυθαιρεσίας της Πολιτείας.
Αν γίνω όμως πιο συγκεκριμένος. Θεωρώ αυθαιρεσία και κατάχρηση εξουσίας την αύξηση των διοδίων σε ποσοστό περίπου 50%. Μετά τις συνεχείς ανεξέλεγκτες αυξήσεις της τιμής των καυσίμων, που τόσο πολύ επιβαρύνουν τη μετακίνησή μας - και φυσικά θα συνεχιστούν - είναι το λιγότερο ανάλγητο να επιβάλει η Πολιτεία και την δική της αύξηση και μάλιστα τόσο σημαντική.
Η επόμενη ένστασή μου αφορά την ενεργοποίηση όλων των σταθμών διοδίων, κάτι που, αφ΄ενός αυξάνει κάθετα το κόστος εξυπηρέτησης και αφ΄ετέρου συσσωρεύει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στον συνολικό χρόνο μετακίνησης.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, ολότελα άκομψο και ανεγκέφαλο - με τους επιεικέστερους χαρακτηρισμούς - . Είναι η τιμολόγηση των διοδίων σε κάποιους σταθμούς με υποδιαιρέσεις του ευρώ, που έχουν προκαλέσει την οργή όχι μόνον των οδηγών αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων, που προσπαθούν - με πρωτόγνωρη ευγένεια  - να αμβλύνουν τα οργισμένα συναισθήματα των οδηγών, οι οποίοι υποχρεούνται να περιμένουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο χρόνο από άλλοτε, μέχρι ο υπάλληλος μα τακτοποιήσει τα ρέστα. Σκέφτομαι, πως θα έχει μεγάλο στατιστικό ενδιαφέρον, να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια τον συνολικό χρόνο καθυστέρησης στα διόδια σ' ένα ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι παροχές προς τους οδηγούς των εθνικών οδών είναι ανύπαρκτες ή τριτοκοσμικές. Θυμηθείτε απλά την έλλειψη τουαλετών, που μόνον τίτλο ευγενείας δεν περιποιεί σ' αυτή την χώρα.
Αλήθεια, έχει ποτέ σκεφθεί κάποιος υπουργός - μεταφορών, τουρισμού, πολιτισμού, κλπ - ποια αλγεινή εντύπωση προκαλούν τέτοιες εικόνες στους ξένους μας επισκέπτες ; Πόσα επιτέλους χρήματα χρειάζονται για την τοποθέτηση και τον καθαρισμό - σε μόνιμη βάση - μερικών τουαλετών ;
 
Αγαπητοί μου φίλοι,
 
Σας εύχομαι να γυρίσετε σώοι και αβλαβείς από τις Πασχαλινές σας διακοπές και να είστε περισσότερο ψύχραιμοι από μένα.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901