ΤΕΥΧΟΣ 94

Ιούλιος 2013

ΘΕΜΑΤΑ

  • Ελαφόνησος
  • Δυτική Μάνη
  • Παραλίες Λακωνικού κόλπου
  • Μεσορώπη
  • Αρχαία Κυμισάλα
  • Tσάι του βουνού
  • Ο Παλιός Νερόμυλος
  • Ο Μυλωνάς των Ταλάντων

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητοί μου φίλοι

Χαράς  Ευαγγέλια φέτος για τον Ελληνικό Τουρισμό! Ο οποίος, μεσούσης της κρίσης, προβλέπεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το ιστορικό όριο των 17 εκατομμυρίων επισκεπτών!
-Ενώ λοιπόν φαίνεται ότι οι αριθμοί  ευημερούν, έχω τη σκέψη μου προσανατολισμένη στην επόμενη μέρα. Που δεν θα πρέπει να μας βρει εφησυχασμένους αλλά πανέτοιμους για να πετύχουμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις: τόσο στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών όσο και στην –εξίσου σημαντική- επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της χώρας.
Η συνταγή της επιτυχίας είναι γνωστή και από χρόνια δοκιμασμένη σε όλες τις τουριστικά προηγμένες χώρες του κόσμου: βελτιστοποίηση της συνολικής εικόνας της χώρας σε κάθε επίπεδο, με τήρηση άψογης συμπεριφοράς, απόλυτης καθαριότητας, υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, ασφάλειας  του ατόμου και,  φυσικά,  καλές τιμές. Είναι όλα αυτά τα αυτονόητα που –κατά το μάλλον ή ήττον- συναντάμε και χειροκροτούμε σε τόσους και τόσους προορισμούς του εξωτερικού. Το σημαντικότερο είναι, ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν σχεδόν ανέξοδα, με ισχυρή βούληση ατόμων και πολιτείας και σωστό προγραμματισμό.
Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως υπάρχει κάτι ακόμα. Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που σ’ αυτή την έκταση –και ένταση- ελάχιστες χώρες διαθέτουν. Είναι η αξία και σημασία της μικρής μας χώρας,  ως κοιτίδας του παγκόσμιου πνεύματος και -κατ’ επέκταση- πολιτισμού. Εκτός από την εκπληκτική φύση και το υπέροχο κλίμα, είναι ο δεύτερος εξίσου σημαντικός παράγοντας, που συγκινεί και σαγηνεύει κάθε ξένο επισκέπτη της Ελλάδας. Εδώ όμως οι μάχες δεν κερδίζονται με ευχολόγια. Χρειάζεται  μια πανεθνική σταυροφορία με απόλυτη προτεραιότητα στον πολιτισμό. Πρώτα απ’ όλα απαιτείται μια συστηματική απογραφή όλων των χώρων και μνημείων πολιτισμού,  από την προϊστορική αρχαιότητα ως το Βυζάντιο αλλά και τους νεώτερους χρόνους. Κάθε σημαντικό, δηλαδή,  έργο των προπατόρων μας, που μπορεί να συμβάλει - στον βαθμό που του αναλογεί –στην διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας, φυσιογνωμίας, πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και κληρονομιάς.
Μετά την απογραφή πρέπει να ολοκληρωθεί η πιο έγκυρη αξιολόγηση  από ομάδα επιστημόνων, που θα λάβει υπ’ όψη της όλες τις δυνατές παραμέτρους ιστορικότητας, καλλιτεχνικότητας και συνολικής αξίας του μνημείου ή του χώρου.
Και μια και τα όνειρα είναι ανέξοδα, οραματίζομαι, αγαπητοί μου φίλοι, μια Ελλάδα ηπειρωτική και νησιωτική, που απ’ άκρη σ’ άκρη θα είναι ένα απέραντο υπαίθριο ή στεγασμένο μουσείο: με ευγενικούς, καταρτισμένους και γλωσσομαθείς αρχαιοφύλακες, με καλαίσθητα πληροφοριακά έντυπα στις κυριότερες ξένες γλώσσες, που θα μπορούν να πωλούνται σε προσιτή τιμή, με αρχαιολογικούς χώρους εύκολα προσβάσιμους, περιποιημένους και καθαρούς, με πινακίδες ξενόγλωσσες για την ταυτότητα των μνημείων και το συνοπτικό τους ιστορικό…

Παρασύρθηκα όμως, έκανα κατάχρηση του δωρεάν χρόνου του ονείρου. Φτάνουν αυτά. Δεν συμφωνείτε;


 

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901