ΤΕΥΧΟΣ 20

Μάρτιος 2001

ΘΕΜΑΤΑ

  • Αϊ. Γιώργης Νηλείας
  • Αττική: Οχυρά της κλασσικής εποχής
  • Σκλήθρο, Φλώρινας
  • Άνω Πορόια
  • Πεντέλη, που είναι οι Σαρακατσάνοι ;
  • Αίγινα, ο ναός της Αφαίας

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Αγαπητοί μου φίλοι,

Φαίνεται, πως μας δώσατε με την ψυχή σας την ευχή "Καλή Δύναμη", που σας ζητήσαμε στο προηγούμενο τεύχος. Γιατί, παρά τις κάποιες διαρθρωτικές δυσκολίες και την καθυστέρηση λίγων ημερών, το πρώτο "Διμηνιαίο τεύχος" του 2001, είναι ήδη γεγονός. Και είμαστε πια βέβαιοι, ότι τα τεύχη που θα ακολουθήσουν, θα τηρούν το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια: ένα καινούργιο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ στα μέσα κάθε ζυγού μήνα.

Η υιοθέτηση της ενότητας "Επιλεγμένοι Προορισμοί" και η προοπτική της καθιέρωσής της ως μόνιμης ύλης του περιοδικού, δεν είναι τυχαία. Ούτε και ήταν τυχαία η επιλογή των συγκεκριμένων προορισμών, τόσο στο προηγούμενο όσο και στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας. Είναι κατ' αρχήν προορισμοί, που βρίσκονται σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Είναι επίσης προορισμοί, που δεν συναντάμε κάθε μέρα μπροστά μας, που δεν έχουν επηρεασθεί καταλυτικά από τον μαζικό τουρισμό. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα αυτών των προορισμών είναι η ύπαρξη τουλάχιστον ενός καταλύματος υψηλής ποιότητας, με ανθρώπινες συμπεριφορές και υπηρεσίες που τιμούν την έννοια της φιλοξενίας στον τόπο μας.
Η ιδιαίτερη προβολή αυτών των καταλυμάτων και των ανθρώπων τους είναι για το περιοδικό μας, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για να σταθεί δίπλα τους, να τους επιβραβεύσει για τους κόπους, τις θυσίες και την φανατική προσήλωσή τους στην ποιότητα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά, απ' το δικό μας μετερίζι, τι σημαίνει ποιότητα αγαπητοί μου φίλοι, πόσο δύσκολο είναι να την κατακτήσεις και πόσο ακόμη δυσκολότερο να την διατηρήσεις. 
Ε, λοιπόν, η ποιότητα νομοτελειακά, πρέπει να επιβραβεύεται.
Σε αντίθετη περίπτωση, επέρχεται ανατροπή του παγκόσμιου συστήματος αρχών και αξιών και επικρατούν οι μετριότητες και οι καιροσκόποι.
Σκεφτόμαστε λοιπόν, πώς όλοι αυτοί οι θαυμάσιοι Έλληνες, που επενδύουν όχι μόνο χρήμα αλλά και τον εαυτό τους, έχουν ανάγκη από προβολή και επιβράβευση. Ο Ε.Ο.Τ. θα εξυψωνόταν αφάνταστα στα μάτια μας, αν μέσα από μηχανισμούς αξιολόγησης, αναλάμβανε αυτό τον σοβαρό ρόλο.
Μα κι αν ποτέ δεν το κάνει, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, θα βρίσκει, θα αξιολογεί και θα προβάλλει όλους αυτούς τους ωραίους Έλληνες που με τις υπηρεσίες τους μάς κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901