ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ  ΠΡΟΪΟΝΤΑ  ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ  ΝΕΑ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ Σημείωμα εκδότη  Πλήρες άρθρο  Φωτογραφίες του τεύχους ΤΕΥΧΟΣ 99
ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ


ΘΕΜΑΤΑ
 ΤΗΝΟΣ

 ΝΑΞΟΣ

 ΚΥΜΗ

 ΣΠΑΡΤΗ

 ΓΕΡΑΚΑΣ
ΤΗΝΟΣ
 
Διάσημοι για την θαυματουργή της Παναγία Μεγαλόχαρη και πόλος έλξης- μέχρι πρόσφατα- θρησκευτικού, κυρίως, τουρισμού, η Τήνος έμεινε έξω από τα καραβάνια των συμβατικών τουριστών. Διατήρησε έτσι, σε μεγάλο βαθμό, την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των οικ ...
 
Κείμενο: Θ. ΜΠΑΣΓΙΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφίες: Α. ΚΑΛΑΪΤΖΗ
 
ΝΑΞΟΣ
 
Με μεγάλα δάση, βουνά και άφθονα νερά, γραφικά χωριά και παραλίες εξωτικές, μεσαιωνικούς πύργους και εκκλησίες βυζαντινές, η Νάξος μπορεί να συναρπάσει και τον απαιτητικότερο επισκέπτη, Έλληνα ή ξένο.
 
Κείμενο: Θ. ΜΠΑΣΓΙΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφίες: Α. ΚΑΛΑΪΤΖΗ
 
ΚΥΜΗ
 
Με αρχοντική ταυτότητα και παράδοση, με ήρεμη ζωή και κορυφαία θέα στο Αιγαίο, η Κύμη είναι μια πολιτεία μικρή και ανθρώπινη, ιδανική κάθε εποχή του χρόνου για ιδανικές διακοπές.
 
Κείμενο: Θ. ΜΠΑΣΓΙΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφίες: Α. ΚΑΛΑΪΤΖΗ
 
ΣΠΑΡΤΗ
 
Πίσω από το βαρύ «παραπέτασμα» της Ιστορίας της κρύβεται ένας προορισμός όπου Φύση, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Γαστρονομία ξεδιπλώνουν δικά τους σενάρια καλώντας τον επισκέπτη να βιώσει αυθεντικές εμπειρίες. Ιδού η Σπάρτη.
 
Κείμενο: ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΛΙΑΣ
Φωτογραφίες: ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΛΙΑΣ
 
ΓΕΡΑΚΑΣ
 
Με λιμάνι προφυλαγμένο απ΄ όλους τους καιρούς, βάρκες και ταβερνάκια στην προκυμαία και μια αρχαία ακρόπολη που δεσπόζει στην απόκρημνη ακτή, ο Γέρακας είναι ένας προορισμός για αυθεντικούς ταξιδευτές.
 
Κείμενο: Θ. ΜΠΑΣΓΙΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφίες: Α. ΚΑΛΑΪΤΖΗ
 
 Αρχή Σελίδας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ
ΝΑΞΟΣ Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το καλοκαίριτου 2010 ένα φωτογραφικό λεύκωμα έφτασε στα γραφεία μας. Αποστολέας καιδημιουργός του ήταν ο ΜανώληςΣαντοριναίος. Θέμα του λευκώματος η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Νάξος.Ιδωμένη, όμως, μ" έναν τρόπο μοναδικό.

Σκέφτηκε οΜανώλης να διαιρέσει σε 37(!) διαφορετικές θεματικές ενότητες τη Νάξο. Και μετάνα επιλέξει, από κάθε ενότητα, τα 7 κορυφαία θέματα, τα TOP 7 της Νάξου: παραλίες, εκκλησίες,αλώνια, χωριά κλπ. κλπ. Επένδυσε, επιπλέον, την κάθε ενότητα με γλαφυρούςστίχους κάποιων ποιητών.

Το εγχείρημαδεν ήταν εύκολο. Του στοίχισε αμέτρητες ώρες και μέρες αναζήτησης, ατέλειωταχιλιόμετρα και περπατήματα σε ράχες βουνών, χωριά, παραλίες και μονοπάτια.Εξίσου μεγάλη όμως ήταν και η ανταμοιβή του. Όσο περισσότερο έψαχνε, τόσοπερισσότερο ανακάλυπτε την πατρίδα του.

Ήταν μιαπρόσκληση, το άλμπουμ του Μανώλη: να γνωρίσουμε λίγη από τη Νάξο του, έχονταςτον ίδιο για ξεναγό. Έστω και καθυστερημένα, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του.Δεν το μετανιώσαμε. Μαζί του περιπλανηθήκαμε σε μια Νάξο, που κάθε ταξιδευτήςθα ήταν ευτυχισμένος να γνωρίσει.

ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Μεσάνυχταφτάνει το καράβι μας στη Νάξο. Δύσκολη μέρα, από το πρωί είμαστε στους δρόμους.Στο ξενοδοχείο NAXOS RESORT, ωστόσο, αισθανόμαστε υπέροχα, μαςυποδέχονται σαν φίλους από παλιά. Ακόμη πιο συγκινητική είναι η υποδοχή τουΜανώλη.

-Απόψε ξεκουραστείτε καλά, γιατί από αύριοαρχίζουν τα τρεχάματα.

Πρινπαραδοθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα, βγαίνουμε για λίγο στο μπαλκόνι τουδωματίου μας. Δέντρα, λουλούδια και μια υπέροχη πισίνα. Ένα ολόφωτο φεγγάρικαθρεφτίζεται στα διάφανα νερά. Η ατμόσφαιρα ευωδιάζει από αρώματα λουλουδιώνκαι η νύχτα γαληνεύει με τις αιθέριες φωνούλες των αηδονιών.

ΚΑΤΩ, ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΙΑ

Ξανθήαμμουδιά και αρμυρίκια, ρηχός βυθός και πεντακάθαρα νερά. Είναι ο εκπληκτικόςόρμος του Αγίου Γεωργίου, μπροστά στο ξενοδοχείο. Στ΄ ανοιχτά ο δίαυλος, πουχωρίζει την Νάξο από τις δυτικές ακτές της Πάρου. Όλες τις επόμενες μέρες θ"αγναντεύουμε θαλασσινό ορίζοντα και νησιά, μεγάλα και μικρά.

Ο ΝίκοςΣαντοριναίος, από τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων NAXOS ESCAPE, μάςπαραδίδει το κλειδί ενός ολοκαίνοργιου HUNDAI i 10.

- Είναι εύκολο στην οδήγηση, οικονομικό και αξιόπιστο,λέει ο Νίκος. Σας εύχομαι να χαρείτετις περιηγήσεις σας στο νησί.

Τις επόμενεςμέρες το i 10, για 600 σχεδόνχιλιόμετρα, στάθηκε, σύντροφος λιτοδίαιτος και αξιόπιστος σε κάθε διαδρομή.

Ξεκινάμε τηνπαρθενική περιήγησή μας με τον Μανώλη, με κατεύθυνση ΝΑ της Χώρας, προς Γαλανάδο. Αμέσως μετά τον οικισμόσυναντάμε τον Πύργο Μπελόνια,πιθανότατα του 16ου αιώνα. Τομνημείο είναι άριστα συντηρημένο από αλλοδαπούς. Αξιόλογο είναι το διπλόπαρεκκλήσι του Πύργου, μισό ορθόδοξο και μισό καθολικό, ενώ μερικά μέτρα πιοκάτω, σώζεται, τμήμα αρχαίας τοιχοποϊίας με ογκόλιθους λαξευτούς.

Δύο χιλιόμετραμετά, στην θέση Μητροπούλου,βρίσκουμε σηματοδοτημένο μονοπάτι και ξύλινη πινακίδα, με όλα τα στοιχεία τηςδιαδρομής, που περνάει διαδοχικά από τους οικισμούς της Κάτω, Μέσης και  ΆνωΠοταμιάς.

11:45" Από υψόμετρο 205μ. κατηφορίζουμεελαφρά με κατεύθυνση ΒΑ. Πυκνή βλάστηση, λουλούδια, ελιόδεντρα και πεζούλες.Κάθε λίγο σκύβει ο Μανώλης, κόβει κάποιο βότανο ή χόρτο και αναφέρει ιδιότητες καιθεραπευτικά χαρακτηριστικά. Αρχίζει ένα παλιό, ελικοειδές καλντερίμι μετοιχαλάκι.

12:05" Φτάνουμε μπροστά στα κτήματα του ναούτου Αγίου Μάμα. Δυστυχώς, τοοικόσημο από το υπέρθυρο της αυλόθυρας έχει από κάποιους συλλέκτες, αφαιρεθεί.Ο ναός του Αγίου Μάμα ή  ΘεοσκέπαστηςΠοταμιάς, κατέχει ξεχωριστή θέση στο άλμπουμ του Μανώλη. Όχι άδικα. Εκτός απότο εκπληκτικό οικιστικό του σύνολο, το μνημείο έχει μια σπάνια αρχιτεκτονικήιδιαιτερότητα. Κατά τον Αρχαιολόγο ΓεώργιοΜαστορόπουλο (1), ανήκει στους σταυροειδείς εγγεγραμμένους ναούς μετρούλλο. Και μάλιστα, από τους 13 τέτοιου τύπου ναούς της Νάξου, ο ΆγιοςΜάμας συγκαταλέγεται στους 5, που ανήκουν στην σπανιότατη-πανελληνίως αρχαϊκήμορφή των λεγόμενων ναών μεταβλητούτύπου. Στις περιπτώσεις αυτές ο τρούλλος δεν στηρίζεται, όπως αργότερα, σετετράγωνους πεσσούς ή κίονες αλλά σε τοίχους ή πεσσότοιχους.

Ο ναός είναιχτισμένος πιθανότατα κατά το β." μισό του 10ουαιώνα, στη θέση ίσως ναού παλαιοχριστιανικών χρόνων. Η ανατολική καμάρα καιμεγάλο μέρος της αψίδας έχουν καταπέσει, ενώ ο ζωγραφικός διάκοσμος έχει σχεδόνεξ ολοκλήρου καταστραφεί. Ωστόσο, ακόμη και με τόσο σημαντικές φθορές, ο ΆγιοςΜάμας είναι ένα μνημείο απίστευτα γοητευτικό. 150 μέτρα πιο πάνω ορθώνεται ηερειπωμένη μητροπολιτική έπαυλη των Λατίνων Αρχιεπισκόπων της Νάξου, την οποίαοικοδόμησε ο Αντώνιος Ιουστινιανός το 1707.

Κατευθυνόμαστεπρος Κάτω Ποταμιά, δίπλα σε κοίτηρεματιάς, Περιβόλια, λεμονιές και βαλανιδιές, το πράσινο κυριαρχεί παντού. ΗΝάξος σε τίποτε δεν θυμίζει ξερά εδάφη κυκλαδίτικων νησιών. Ξεσπάει μπόραδυνατή. Βρίσκουμε καταφύγιο κάτω από μια πολύκλαδη χαρουπιά, κουντουριδιά την ονομάζει ο Μανώλης.

13:10" Φτάνουμε στην πλατειούλα τουπαραδοσιακού οικισμού της Κάτω Ποταμιάς. Πελώριοι ευκάλυπτοι και εκκλησία της Θεοσκέπαστης,του 1871.

Συνεχίζουμεανατολικά, έξω από το χωριό, προς τον Πύργοτου Κόκκου και την Μέση Ποταμιά:απίστευτη βλάστηση, πανέμορφα περιβόλια, θεόρατο δέντρο κουκουναριάς, παλιόλιοτρίβι, μονοπάτι σε πλατανοσκέπαστη ρεματιά, ξωκκλήσι Προφήτη Ηλία και Πύργοςτης ιστορικής οικογένειας Μαγκάκη. Πλατσουρίζουμε στα νερά της ρεματιάς, πουξεχειλίζουν από παντού, αναρωτιόμαστε αν πράγματι βρισκόμαστε στις Κυκλάδες.Ξαφνικά, ανάμεσα απ" τη ζούγκλα, ξεπροβάλλει ο φρουριακός τριώροφος Πύργος τουΚόκκου.

Μιαλιθόκτιστη, θολοσκέπαστη στοά 10 μέτρων, μας οδηγεί στο εσωτερικό. Στο υπέρθυροδεσπόζει ο μαρμάρινος θυρεός της οικογένειας, ενώ μια λαξευτή επιγραφήαναγράφει την χρονολογία ΑΧΠS" (1686). Αξιοπρόσεχτες είναι και οι επιγραφέςμε παλιά οικογενειακά ρητά όπως: Μνήμηθανάτου χρησιμεύει τω βίω, Γυναικόςαγαθής μακάριος ο ανήρ και ο αριθμός ημερών αυτού διπλάσιος.

Σύμφωνα με τον Ν. Κεφαλληνιάδη (2), από τουςπάμπολλους πύργους των φράγκων γαιοκτημόνων της Ποταμιάς, σήμερα σώζονται οκτώ.Μετά την κυριαρχία του στη Νάξο το 1207,ο Μάρκος Σανούδος, θέλοντας ναανταμείψει τους αξιωματούχους του, τους μοίρασε το νησί σε φέουδα (3). Τότε,άλλοι έκτισαν αρχοντικά γύρω από το παλάτι του Σανούδου, ενώ άλλοι έκτισανΠύργους στα ωραιότερα και ευφορότερα μέρη του νησιού.

Βρισκόμαστεήδη στην Μέση Ποταμιά. Όμορφασπίτια, πλακόστρωτο δρομάκι, εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στην συνοικία Πλατανάκι η γραφική εικόνα από τις γούρνες,όπου κάποτε έπλεναν τα ρούχα οι γυναίκες του χωριού. Πιο πάνω ο αναπλασμένοςνερόμυλος του Γρυλλάκη, ένας απότους 9 που κάποτε είχε η ρεματιά. Η κυρα-Κατερίναμάς ξεναγεί στις εγκαταστάσεις του μύλου. Με το μονοπάτι, αριθμός 6, φτάνουμε γρήγορα στην Άνω Ποταμιά.

Ωραίασπίτια, ένα του 1878, και στις 15:00 φτάνουμε στην ταβέρνα Πηγή, που έχει πάρει το όνομά της απότην πέτρινη πηγή με το άφθονο νερό. Στον αύλειο χώρο της ταβέρνας, χαρίζουμεστους εαυτούς μας μια χαλαρωτική ανάπαυλα κι ένα ελαφρύ γεύμα με νόστιμαμεζεδάκια. Σε 4 σχεδόν ώρες, μεσυνολική πορεία 5.5χλμ., έχουνπεράσει από τα μάτια μας εικόνες ποικίλες και πολύ συναρπαστικές.

Με TAXI επιστρέφουμε από την Άνω Ποταμιά στοαυτοκίνητο. Κατευθυνόμαστε, ΝΑ, περνάμε το ΚάτωΣαγκρί και, σε μια παράκαμψη του δρόμου, αντικρίζουμε τον Πύργο του Μπογιατζόγλου (παλιάΠαλαιολόγου) και δίπλα του την ανακαινισμένη εκκλησούλα της Παναγίας Ορφανής (4). Ενάμισι περίπουχιλιόμετρο μετά συναντάμε την Μονή του Τίμιου Σταυρού, ενσωματωμένη στον ογκώδη Πύργο Μπαζαίου (5). Δίπλα τουβρίσκεται και το εκκλησάκι του ΑγίουΝικήτα, μοναδικού στην Νάξο (6).

-Αν δεν είστε κουρασμένοι, προτείνω μιααναγνωριστική βόλτα λίγο βορειότερα, λέει ο Μανώλης.

ΚατευθυνόμαστεΒΑ, θαυμάζουμε τον απότομο λόφο με τα ερείπια του Απάνω Κάστρου και τους βραχώδεις σχηματισμούς, διασχίζουμε τοπαραδοσιακό Χαλκί και ακολουθούμε μια θεαματική διαδρομή προς Μονή και, στη συνέχεια, προς Κινίδαρο. Καθώς παίρνουμε νακατηφορίζουμε, αντικρίζουμε απέναντί μας το πιο εντυπωσιακό λατομείο λευκούμαρμάρου στο νησί.

Στρίβονταςαριστερά φτάνουμε γρήγορα στο Φλεριό.Εδώ κείτονται ημιτελή και εγκαταλελειμμένα δυο ανδρικά γυμνά αγάλματα, δυοκούροι υπερφυσικού μεγέθους, από τον πρώιμο 6ο αι. π.Χ. Είναι αψευδείς μάρτυρες της τέχνης, της τόλμης και τηςπλούσιας δραστηριότητας των Ναξίων μαρμαροτεχνιτών (7).

Αφήνουμε τοαυτοκίνητο, ανεβαίνουμε μερικά σκαλοπάτια και ανακαλύπτουμε τον πρώτο κούρο στησκιά μιας υπεραιωνόβιας δρυός. Ακριβώς από κάτω, μέσα σ΄ ένα παραδεισένιοπεριβόλι με λεμονιές, γέρικα ελιόδεντρα και πολλά άλλα δέντρα, βρίσκεται τοκαφέ Παράδεισος της κυρα-Ευδοκίας. Δίπλα στην πισινούλα με τα χρυσόψαραμάς ψήνει καφεδάκι, με νερό απ" το πηγάδι.

Ξεκινάμε ήδηγια τον δεύτερο κούρο. Σκαλοπάτια μάς οδηγούν αρχικά σε μικρό αρχαίο λατομείο.Συνεχίζοντας σε μονοπάτι πετρώδες, πλακόστρωτο και χωμάτινο φτάνουμε σε 10σχεδόν λεπτά σ" ένα μικρό πλάτωμα, που από υψόμετρο 270 μέτρων δεσπόζει στον κάμπο και στ΄ αντικρινά βουνά. Εδώαναπαύεται, στους αιώνες, ο δεύτερος κούρος που, όπως και ο πρώτος, δεν είχεποτέ την τύχη να ξεφύγει από τον τόπο κατασκευής του. Η συνολική αίσθηση, με τοκατακείμενο άγαλμα, τα λουλούδια και την απόλυτη γαλήνη του βουνού, είναισυγκλονιστική. Εξίσου προσεγμένες είναι και ο περιβάλλων χώρος, με πληροφοριακήπινακίδα και πεζουλάκια ξεκούρασης για τους επισκέπτες.

..... Η συνέχεια στο τεύχοςΕπιλεγμένες Φωτογραφίες

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε τις φωτογραφικές επιλογές του τεύχους #99 στη σελίδα μας στο Facebook!

  Αρχή Σελίδας

Ταξιδιωτική Λέσχη Θεσ/νίκης 
 
Πού θα μας βρείτε: Βιβλιοπωλεία
 
Βρείτε μας στο Facebook 
 
ΠΡΟΣΦΟΡΑ 
 
WALLPAPERS