T92 / Μνημεία / Έβρος /

Διδυμότειχο

Διδυμότειχο

Στις ΒΑ εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, ανάμεσα στον Ερυθροπόταμο και τον Έβρο, επισκεπτόμαστε το Διδυμότειχο, που με το Βυζαντινό Κάστρο και την αρχαία Πλωτινόπολη αποτελεί ένα πολύ συναρπαστικό προορισμό.

T92 / Μνημεία / Καρδίτσα /

Μονή Σπηλιάς

Μονή Σπηλιάς

Απόμακρη και μοναχική, ανάμεσα σε δυσπρόσιτα φαράγγια και πανύψηλα Αγραφιώτικα βουνά, μας υποδέχεται η ιστορική Μονή Σπηλιάς, κρησφύγετο για μεγάλο διάστημα του περίφημου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Γιώργη Καραϊσκάκη.

T92 / Μνημεία / Μαγνησία /

Νεολιθικός Οικισμός Σέσκλου

Νεολιθικός Οικισμός Σέσκλου

Σ’ έναν ταπεινό λοφίσκο, πολύ κοντά στην πόλη του Βόλου, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε σπουδαία και ποικίλα ευρήματα από τον νεολιθικό οικισμό του Σέσκλου, που γνώρισε μέρες ακμής, περίπου 8.000 χρόνια πριν.

T91 / Μνημεία / Βοιωτία /

Ιερά Μονή Σαγματά

Ιερά Μονή Σαγματά

Αθέατη στο Σαγμάτιον Όρος του Βοιωτικού κάμπου η ιστορική Βυζαντινή Μονή Σαγματά είναι ένας χώρος βαθιάς πνευματικότητας και γαλήνης που προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές.

T91 / Μνημεία / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Αρχαία Ασίνη

Αρχαία Ασίνη
Ένα Οδοιπορικό στην ασιναία ακρόπολη με τα βήματα και τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη και του Νίκου Καρούζου. 
T90 / Μνημεία / Μαγνησία /

Όθρυος: Μονές Παναγίας Ξενιάς

Όθρυος: Μονές Παναγίας Ξενιάς

Στους δασοσκέπαστους πρόποδες της Όθρυος διασχίζουμε ένα άριστα διανοιγμένο μονοπάτι από τον Ε.Ο.Σ. Αλμυρού και εντυπωσιαζόμαστε από το φυσικό περιβάλλον και τις ιστορικές βυζαντινές Μονές της Άνω και Κάτω Ξενιάς.

T90 / Μνημεία / Ιωάννινα /

Όρος Φλάμπουρο

Όρος Φλάμπουρο

Στο Φλάμπουρο της Λάϊστας, του  πιο απόμακρου χωριού του Ζαγοριού, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου ανακαλύπτει μια υπέροχη φύση και  ένα παλιό άγνωστο μοναστήρι, κατάγραφο με αγιογραφίες Χιονιαδιτών καλλιτεχνών.

T89 / Μνημεία / Κοζάνη /

Σέρβια

Σέρβια
Στην σύντομη επίσκεψή μας στα Σέρβια Κοζάνης ανακαλύπτουμε βυζαντινές εκκλησίες, ισχυρότατο βυζαντινό κάστρο, αλλά και φαράγγια με εκπληκτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς.
T87 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία πόλη Οινιάδων

Αρχαία πόλη Οινιάδων

Με αδιάκοπη κατοίκηση από τα παλαιολιθικά χρόνια οι Αρχαίες Οινιάδες, στα βόρεια του Αχελώου, μας εντυπωσιάζουν με το αρχαίο θέατρο, τα δημόσια κτίρια, και την σπουδαία τοιχοποιία των οχυρώσεών τους.

T87 / Μνημεία / Κορινθία /

Μουσείο Στυμφαλίας

Μουσείο Στυμφαλίας

Εγκατεστημένο σε περίοπτη θέση στη Λεκάνη της Στυμφαλίας, το ομώνυμο Μουσείο εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους με τα εκθέματα για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της Στυμφαλίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

T83 / Μνημεία / Αλεξανδρούπολη /

Τα κάστρα του Άβαντα

Τα κάστρα του Άβαντα

Μια αναπνοή από την πόλη της Αλεξανδρούπολης μα τόσο άγνωστα στο ευρύ κοινό, τα βυζαντινά κάστρα του Ποταμού και του Άβαντα περιμένουν να τ’ ανακαλύψουμε.

T81 / Μνημεία / Λασίθι /

Σπιναλόγκα

Σπιναλόγκα

Νησάκι οχυρωμένο από τους Ενετούς η Σπιναλόγκα αποτέλεσε από το 1905 ως το 1957 τόπο απάνθρωπης εξορίας των λεπρών. Σήμερα θεωρείται από τα πρώτα αξιοθέατα της Κρήτης. 

T81 / Μνημεία / Θεσσαλονίκη /

Αρχαία Καλίνδοια

Αρχαία Καλίνδοια

Μόλις 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσ/νίκης ανακαλύπτουμε ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ και ζούμε την μοναδική εμπειρία της ξενάγησης από τον Αρχαιολόγο-ανασκαφέα Κώστα Σισμανίδη.

T80 / Μνημεία / Χαλκιδική /

Αρχαία Στάγειρα

Αρχαία Στάγειρα

Η επίσκεψη στα Αρχαία Στάγειρα, την γενέτειρα του Αριστοτέλη μετατρέπεται -με την ξενάγηση του αρχαιολόγου Κώστα Σισμανίδη- σε μια συναρπαστική περιπλάνηση στα μονοπάτια της ιστορίας.

T77 / Μνημεία / Σέρρες /

Κερκίνη, Οχυρό Ιστιμπέη

Κερκίνη, Οχυρό Ιστιμπέη
Σκαρφαλωμένο στα 1.340 μέτρα, ανάμεσα σε πυκνά δάση φυλλοβόλων, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία θα έλεγε κανείς (αν μπορούσε να ξεχάσει τα μόλις 250 μέτρα που το χωρίζουν από τη Βουλγαρία -απόσταση που καθόρισε την τραγική ιστορία του) βρίσκεται το "Οχυρό" όπως λέγεται σήμερα.
T74 / Μνημεία / Φθιώτιδα /

Oι Φθιώτιδες Θήβες

Oι Φθιώτιδες Θήβες
Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής ήρθαν στην επιφάνεια τεράστιες γρανιτόπλακες που αποτελούσαν τμήματα και θραύσματα από τις κερκίδες ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου, του οποίου την ταυτότητα η αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Ιστορικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων  κ. Βασιλική Αδρύμη  χρονολόγησε στον 4ο π.Χ. αιώνα.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901