T127 / Φυσικό περιβάλλον /

Αργυροτσικνιάς

Αργυροτσικνιάς
Πτηνά όμορφα και εύκολα αναγνωρίσιμα, στολίζουν την Ελληνική φύση. Ολόλευκοι με κομψό και ντελικάτο σώμα, οι αργυροτσικνιάδες κοσμούν τους υγροβιότοπους της πατρίδας μας.
T126 / Φυσικό περιβάλλον /

Λίθιο. Το μέταλλο του μέλλοντος

Λίθιο. Το μέταλλο του μέλλοντος
Το λίθιο είναι το πιο ελαφρύ μέταλλο με μοναδικές ιδιότητες και μπορεί να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες ενέργειας στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. 
T126 / Φυσικό περιβάλλον /

Αγριόκυκνος- Νανόκυκνος

Αγριόκυκνος- Νανόκυκνος
Πολλοί μύθοι, παραμύθια, καθώς και μυθιστορήματα έχουν ως τίτλο η θέμα τον αγριόκυκνο και τον κοντινό του συγγενή τον νανόκυκνο. Tα πουλιά αυτά διαχειμάζουν στην χώρα μας και ομορφαίνουν με το στητό τους παράστημα την Ελληνική φύση. 
T125 / Φυσικό περιβάλλον /

Αργυροπελεκάνος

Αργυροπελεκάνος
Εμβληματικό πτηνό των υγροτόπων. Ο αργυροπελεκάνος, είναι από τα μεγαλύτερα, σε μέγεθος, είδη πουλιών στον κόσμο.
T124 / Φυσικό περιβάλλον /

Υποβρύχιος κόσμος

Υποβρύχιος κόσμος
Η θάλασσα, όταν κάνει το μαγικό της ξόρκι, σε κρατάει για πάντα αιχμάλωτο στα θαυμαστά της δίχτυα, είχε πει ο Κουστώ και μόνο να τον επιβεβαιώσω μπορώ. Από τότε είχα την τύχη να απίστευτες εικόνες στους βυθούς της γη.
T124 / Φυσικό περιβάλλον /

Eξωτικά πουλιά: Μελισσοφάγος - Τσαλαπετεινός - Χαλκοκουρούνα

Eξωτικά πουλιά:  Μελισσοφάγος - Τσαλαπετεινός - Χαλκοκουρούνα
 Όσες φορές και να τα συναντήσω, όσες χιλιάδες κλικ και να έχω τραβήξει, πάλι ενθουσιασμένος θα σηκώσω τη μηχανή και θα τραβήξω αμέτρητες πόζες μόλις τα δω σε απόσταση “βολής”.
 
T123 / Φυσικό περιβάλλον / Φθιώτιδα /

Αγιαρσαλή Παρνασσού

Αγιαρσαλή Παρνασσού
Μιάμιση ώρα απολαυστικής ανηφορικής πορείας, στις ασβεστολιθικές πλαγιές και στα δάση του Παρνασσού, αρκεί για να καλυφθούν τα τρία περίπου χιλιόμετρα της διαδρομής, ως τον απίθανο εξώστη του, φωλιασμένου στον συμπαγή βράχο, ξωκκλησιού της Αγιαρσαλής.
 
T123 / Φυσικό περιβάλλον /

Όρνιο, Cyps Fulvus, Griffon Vulture

Όρνιο, Cyps Fulvus, Griffon Vulture
Το Όρνιο είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό, ένας από τους γύπες που ζει και στον ελλαδικό χώρο. Στην Ελλάδα το Όρνιο είναι γνωστό με τις ονομασίες Αλατζάς στην Κω, Γιούπας στην Κύπρο, Γυμνοκέφαλο στην Κεφαλλονιά, Ερυθρόγυπας, Ζαγανό ή Ζάγανος, Σκάρα και Καναβός στην Κρήτη, Κοκκινόγυπας, Κόκκινο Όρνιο και Σκανίτης στις Κυκλάδες, Καρτάλι στην Θράκη.
T122 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας
Στη μυθολογία των Μπαντού, κατοίκων με κοινή γλώσσα και μυθολογία της υποσαχάριας Αφρικής, αναφέρεται ο Χαμαιλέοντας. Ο θεός, θέλοντας να ανακοινώσει στον άνθρωπο την αθανασία, του έστειλε τον Χαμαιλέοντα ως αγγελιοφόρο.
T121 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Γεωπάρκο Βίκου - Αώου

Γεωπάρκο Βίκου - Αώου
Σε μια συνολική έκταση 1200 τετ. χλμ. στις επικράτειες κυρίως της Κόνιτσας και του Ζαγορίου, της Περιφέρειας της Ηπείρου, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου είναι μια περιοχή ιδιαίτερης γεωμορφολογικής αξίας, που περιλαμβάνει 51 Γεωτόπους, ηλικίας 200 εκατομμυρίων ετών.
T121 / Φυσικό περιβάλλον /

Χουχουριστής, Strix aluco

Χουχουριστής, Strix aluco
Γιατί να γράψεις για ένα τόσο κοινό είδος, εφόσον υπάρχουν τόσα σπάνια και ιδιαίτερα είδη; Όταν συναντάς αυτό το σχετικά πολυπληθές νυκτόβιο είδος, εντυπωσιάζεσαι και πραγματικά μαγνητίζεσαι από το σκοτεινό και μαύρο βλέμμα του. 
T120 / Φυσικό περιβάλλον /

Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια

Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια
Η Ποσειδωνία είναι ένα φυτό που σχηματίζει εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια λίγο βαθύτερα από την επιφάνεια της θάλασσας εως και τα 40 μέτρα βάθος, εκεί που φτάνει ικανοποιητική ποσότητα ηλιακού φωτός που επιτρέπει στο θαλάσσιο φυτό να φωτοσυνθέσει.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 
T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T116 / Φυσικό περιβάλλον / Θεσσαλονίκη /

Θεσσαλονίκη: Άλσος Δελασάλ

Θεσσαλονίκη: Άλσος Δελασάλ
Απέχει μόλις 7 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι, ωστόσο, άγνωστο στους περισσότερους Θεσσαλονικιούς. Είναι το περίφημο «Άλσος Δελασάλ» ο πάλαι ποτέ μαγευτικός κήπος του Τζέκη Άμποτ, στις αρχές του 19ου αιώνα.
T114 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Ολύμπιοι Παγετώνες

Ολύμπιοι Παγετώνες
Ζώντας τα τελευταία χρόνια – για μεγάλα διαστήματα στον Όλυμπο – ως υπεύθυνος λειτουργίας του καταφυγίου του Κάκαλου – ο ορειβάτης και γεωλόγος Μιχάλης Στύλλας επισημαίνει τις αλλοιώσεις των παγετώνων του Ολύμπου, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στην γη.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901