T136 / Φυσικό περιβάλλον /

Νεροχελίδονο

Νεροχελίδονο
Κατά την αποδημία το Φθινόπωρο και αφού έχουν αναπαραχθεί στη χώρα μας, πολλά είδη πτηνών μεταναστεύουν για την μαύρη ήπειρο, την Αφρική. Γνωστά είδη στο ευρύ κοινό είναι τα χελιδόνια και οι πελαργοί. Σχετικά άγνωστο, το νεροχελίδονο. Φωλιάζει στο έδαφος και δύσκολα μπορούμε να το εντοπίσουμε λόγω του χρώματός του, που το καθιστά πρακτικά αόρατο όταν στέκεται ακίνητο. Ας το γνωρίσουμε.
T136 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Στην κοιλάδα των Τεμπών

Στην κοιλάδα των Τεμπών
Μια διαδρομή που μοιάζει με «αμυχή» στο πελώριο σώμα της πολύπαθης κοιλάδας των Τεμπών που παρόλα αυτά δεν παύει να τέρπει τις αισθήσεις,
προβάλλοντας τολμηρά το μεγαλείο της φύσης, την δύναμη της τεχνολογικής προόδου αλλά και την τρωτότητα του ανθρώπου
T135 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Αώος

Αώος
Ένα μοναδικό ποτάμι ελεύθερης ροής που πηγάζει από τα βουνά της Πίνδου, βόρεια του Μετσόβου, ρέει βόρεια και ενώνεται με τους δύο κύριους παραποτάμους του, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο, διασχίζει τα ελληνοαλβανικά σύνορα όπου μετονομάζεται σε Vjosa, και εκβάλλει 270 χιλιόμετρα πιο μακριά στην Αδριατική θάλασσα.
T134 / Φυσικό περιβάλλον /

Τσίφτης

Τσίφτης
Ο τσίφτης είναι είδος γερακιού που ανήκει στην οικογένεια των ικτίνων. Έχει ίσως την μεγαλύτερη εξάπλωση αρπακτικoύ στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και σχηματίζει ομάδες.
 
T134 / Φυσικό περιβάλλον /

Τα άνθη της πέτρας

Τα άνθη της πέτρας
Η ίδρυση και ο βασικός σκοπός του σωματείου «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» είναι η διάσωση, η προστασία και η αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της λαγκαδινής τέχνης της πέτρας.
T133 / Φυσικό περιβάλλον /

Αγριόγατα

Αγριόγατα
Η αγριόγατα (Felis silvestris silvestris) ζει στα βάθη των δασών, σε πυκνά τμήματα ελών και πεδιάδων.
T131 / Φυσικό περιβάλλον /

Χαλκόκοτα

Χαλκόκοτα
Η Χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus) ανήκει στην οικογένεια των Θρησκειορνιθίδων (Threskiornithidae) και θεωρείται προστατευόμενο είδος. 
T131 / Φυσικό περιβάλλον / Αλόννησος /

Κοραλλόκηποι Αιγαίου

Κοραλλόκηποι Αιγαίου
Αναπτύσσονται εκεί όπου φτάνει λιγότερο από 3% του ηλιακού φωτός. Μεγαλώνουν αργά, μιας και η βάση των σχηματισμών τους είναι ενασβεστωμένα φύκη που φιλοξενούν πολύχρωμα σφουγγάρια και σπάνια κοράλλια, ανάμεσα τους και το ακριβοθώρητο κόκκινο κοράλλι.
T130 / Φυσικό περιβάλλον /

Χαμωτίδα

Χαμωτίδα
Ο εντοπισμός της χαμώτιδας αποτελεί ένα μικρό έπαθλο για κάθε παρατηρητή πουλιών στη χώρα μας. Τυχερός όποιος τη δει και ευτυχής αυτός που θα την φωτογραφίσει. 
T129 / Φυσικό περιβάλλον /

Μουστακαλής - Panurus Biarmicus

Μουστακαλής - Panurus Biarmicus
Ένα πουλί πανέμορφο, μικρό, με μοναδικό απαλό πτέρωμα, σαν λούτρινο. Ένα πτηνό τόσο όμορφο σαν ψεύτικο, σαν από παραμύθι. Η εμφάνιση του αρσενικού είναι μοναδική, με το πουπουλένιο μουστάκι του να ευθύνεται για την ελληνική του ονομασία: μουστακαλής.
T129 / Φυσικό περιβάλλον /

Οψιδιανός

Οψιδιανός
Η πολυταξιδεμένη μαύρη πέτρα στη Λίθινη Εποχή. Ο Οψιδιανός υπήρξε ο συνοδοιπόρος του ανθρώπου από τη στιγμή της εμφάνισής του στη Γη ως νοήμων ον.
T128 / Φυσικό περιβάλλον /

Χαλαζίας

Χαλαζίας
Ο Χαλαζίας είναι ένα από τα περίπου 5.000 γνωστά ορυκτά στο φλοιό της Γης, το οποίο χρήζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απαντάται σε πάμπολλες ποικιλίες μορφών και έχει αντίστοιχα πολλές χρήσεις στην καθημερινότητα και στο μέλλον του  ανθρώπου.
T128 / Φυσικό περιβάλλον /

Σκίουρος - Sciurus vulgaris

Σκίουρος - Sciurus vulgaris
Τα θηλαστικά, στην πολυπληθής Ευρωπαϊκή Ήπειρο, έτειναν πάντα για ευνόητους λόγους να κινούνται τη νύχτα.
T127 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Φαράγγι Ρίχτη

Φαράγγι Ρίχτη
Ο Ρίχτης είναι ένα πανέμορφο και επιβλητικό φαράγγι στο οποίο ρυακίζει ένα ασταμάτητο όλο τον χρόνο ρέμα. Βρίσκεται στην έξοδο του χωριού Έξω Μουλιανά Σητείας και η αρχή του είναι πάνω στον εθνικό δρόμο Αγίου Νικολάου – Σητείας.
T127 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Σεϊτάν λιμάνια

Σεϊτάν λιμάνια
Το Σεϊτάν λιμάνι για να το βρεις θα πρέπει να ιδρώσεις, περπατώντας, αλλά άμα το ανακαλύψεις και το αδράξεις με το βλέμμα, δε φεύγεις παρά μόνο πετώντας. Είτε με τα φτερά των αισθήσεων είτε με της φαντασίας…
T127 / Φυσικό περιβάλλον /

Πολύτιμοι λίθοι

Πολύτιμοι λίθοι
Υπάρχουν ορισμένα ορυκτά τα οποία έχουν ιδιαίτερη μορφή, λάμψη, χρώμα, διαφάνεια, σκληρότητα και γενικά ομορφιά, εκτιμούνται ιδιαίτερα από τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται, μετά από κατεργασία, σαν κοσμήματα και διακοσμητικά πετράδια. 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901