T123 / Μνημεία / Βοιωτία /

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
Με εκθέματα σπάνια ή και μοναδικά στο είδος τους, που προέρχονται από ανασκαφές στην Βοιωτία και καλύπτουν μια περίοδο από τα παλαιολιθικά χρόνια ως τη μεταβυζαντινή εποχή, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών θεωρείται αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
 
T123 / Παράδοση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Γαλλικός ποταμός, ο χρυσοφόρος

Γαλλικός ποταμός, ο χρυσοφόρος
Στον Γαλλικό ποταμό, τον περίφημο Εχέδωρο των αρχαίων, που πηγάζει από τα Κρούσια και εκβάλλει στον Θερμαϊκό, αναζητούμε, όπως οι πρόγονοί μας, ψήγματα χρυσού, ακολουθώντας μεθόδους ανίχνευσης και συλλογής, που δεν διαφέρουν αισθητά,  δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά.
T123 / Φυσικό περιβάλλον / Φθιώτιδα /

Αγιαρσαλή Παρνασσού

Αγιαρσαλή Παρνασσού
Μιάμιση ώρα απολαυστικής ανηφορικής πορείας, στις ασβεστολιθικές πλαγιές και στα δάση του Παρνασσού, αρκεί για να καλυφθούν τα τρία περίπου χιλιόμετρα της διαδρομής, ως τον απίθανο εξώστη του, φωλιασμένου στον συμπαγή βράχο, ξωκκλησιού της Αγιαρσαλής.
 
T123 / Φυσικό περιβάλλον /

Όρνιο, Cyps Fulvus, Griffon Vulture

Όρνιο, Cyps Fulvus, Griffon Vulture
Το Όρνιο είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό, ένας από τους γύπες που ζει και στον ελλαδικό χώρο. Στην Ελλάδα το Όρνιο είναι γνωστό με τις ονομασίες Αλατζάς στην Κω, Γιούπας στην Κύπρο, Γυμνοκέφαλο στην Κεφαλλονιά, Ερυθρόγυπας, Ζαγανό ή Ζάγανος, Σκάρα και Καναβός στην Κρήτη, Κοκκινόγυπας, Κόκκινο Όρνιο και Σκανίτης στις Κυκλάδες, Καρτάλι στην Θράκη.
T122 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Nιάλα, οι Πύργοι των Αγράφων

Nιάλα, οι Πύργοι των Αγράφων
Περίκλειστο από οχτώ συγκλονιστικές κορυφές των Αγράφων, το υψίπεδο της Νιάλας είναι μια αυτοτελής ορεινή επικράτεια, που καθηλώνει με το μεγαλόπρεπο φυσικό της περιβάλλον, η υπόσταση του οποίου, ωστόσο, διακυβεύεται από την ορατή απειλή εγκατάστασης δεκάδων ανεμογεννητριών.
T122 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Tα γεφύρια του Κρουσοβίτη

Tα γεφύρια του Κρουσοβίτη
Αν και δεν έχει την αναγνωρισιμότητα των διάσημων αδελφών του, Στρυμόνα και Αγγίτη, ο ποταμός Κρουσοβίτης διαθέτει μια ιδιαιτερότητα, άγνωστη στα δύο μεγάλα ποτάμια των Σερρών: μια κοιλάδα με εφτά πέτρινα γεφύρια, που γοητεύουν κάθε φυσιολάτρη.
T122 / Παράδοση /

Kalasha Επιβίωση στα όρια

Kalasha Επιβίωση στα όρια
Παρακινημένος από την πρόσκληση της «Κοινοτοπίας», οργάνωσης Πατρινών Πολιτών, ευαισθητοποιημένων σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και ανθρωπισμού, ο δερματολόγος γιατρός Κυριάκος Οικονομίδης συμμετέχει και περιγράφει την αποστολή στο ΒΔ Πακιστάν στην μικρή αλλά τόσο σημαντική πολιτιστικά και ιστορικά, φυλή των Καλασά.
T122 / Δραστηριότητες / Θεσσαλονίκη /

Χορτιάτης. Το μονοπάτι των Παγοποιών

Χορτιάτης. Το μονοπάτι των Παγοποιών
Στις ψυχρές και ανήλιαγες βορεινές πλαγιές του Χορτιάτη, βαθειά μέσα στη γη, συντηρούνταν στον 19ο και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, ο φυσικός πάγος που ήταν πολύτιμος, ιδιαίτερα για τις πολυτελείς συνήθειες των πλουσίων της Θεσσαλονίκης.
T122 / Παράδοση / Βοιωτία /

Δύο ακροπόλεις στην Βοιωτία

 Δύο ακροπόλεις στην Βοιωτία
Βαδίζοντας στα χνάρια του περιηγητή προγόνου του Παυσανία, ο σύγχρονος ταξιδευτής Κυριάκος Παπαγεωργίου αναζητεί, ανακαλύπτει και παρουσιάζει τις Βοιωτικές ακροπόλεις της Κρεύσης και των Τιφών σ’ ένα οδοιπορικό συναρπαστικό, που θα ενθουσιάσει κάθε ιστοριοδίφη και αρχαιολάτρη.
T122 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Γράμμος Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Γράμμος Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
Μετά από μακρόχρονη αδράνεια φορέων και δημοσίου το ΠΕΣ στα «Λιβάδια Κοτύλης» αποτελεί, από το 2012, ένα αξιοθαύμαστο έργο ως προς την κατανόηση των αιτιών αλλά και την εξάλειψη –στο μέλλον- των επιπτώσεων του αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου.
T122 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας
Στη μυθολογία των Μπαντού, κατοίκων με κοινή γλώσσα και μυθολογία της υποσαχάριας Αφρικής, αναφέρεται ο Χαμαιλέοντας. Ο θεός, θέλοντας να ανακοινώσει στον άνθρωπο την αθανασία, του έστειλε τον Χαμαιλέοντα ως αγγελιοφόρο.
T121 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Δυτικά Τζουμέρκα

Δυτικά Τζουμέρκα
Στις δυτικές απολήξεις του επιβλητικού συγκροτήματος των Τζουμέρκων, που όριό του είναι η χαράδρα του Άραχθου ποταμού, ανακαλύπτουμε, διάσπαρτα μέσα σε μια υπέροχη φύση, οχτώ ορεινά χωριά, γραφικά, φιλόξενα αλλά άγνωστα στο ευρύ κοινό
T121 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου

Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου
Το χωριό Καλαμάκι στο Ανατολικό Πήλιο –γνωστότερο με την αρχική του ονομασία Πρόπαν- είναι γραφικός τόπος, κατάφυτος, με κορυφαία θέα στο Αιγαίο και, κυρίως, η σημαντικότερη περιοχή εξόρυξης της περίφημης σχιστόπλακας του Πηλίου.
T121 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στο φαράγγι του Βίκου

Στο φαράγγι του Βίκου
Η πολύωρη διάσχιση της Χαράδρας του Βίκου αποκαλύπτει στον οδοιπόρο υπέροχα δασικά οικοσυστήματα, ορθοπλαγιές ύψους εκατοντάδων μέτρων, πανέμορφα πέτρινα γεφύρια, συγκλονιστικά σημεία θέας, και βέβαια, τις πηγές του Βοϊδομάτη, του διαυγέστερου ίσως ποταμού της Ευρώπης.
T121 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Γεωπάρκο Βίκου - Αώου

Γεωπάρκο Βίκου - Αώου
Σε μια συνολική έκταση 1200 τετ. χλμ. στις επικράτειες κυρίως της Κόνιτσας και του Ζαγορίου, της Περιφέρειας της Ηπείρου, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου είναι μια περιοχή ιδιαίτερης γεωμορφολογικής αξίας, που περιλαμβάνει 51 Γεωτόπους, ηλικίας 200 εκατομμυρίων ετών.
T121 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Χερσόνησος Αχιλλείου

Χερσόνησος Αχιλλείου
Στα σύνορα Φθιώτιδας – Μαγνησίας, έξω από τα δρομολόγια των τουριστών, βρίσκεται η χερσόνησος του Αχιλλείου, με το ακρωτήριο Ποσειδώνιο, την κορυφή Τραγοβούνι, τον αρχαιολογικό χώρο του Αντρώνα και τον τελείως απόκρυφο, παλιό οικισμό της Χαμάκως.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901